Naslovnica EU UGNG – DVIJE GODINE PROVEDBE PROJEKTA “DRUŠTVO JEDNAKIH MOGUĆNOSTI”

UGNG – DVIJE GODINE PROVEDBE PROJEKTA “DRUŠTVO JEDNAKIH MOGUĆNOSTI”

794
0
Podijeli objavu

Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška od ožujka 2019. godine provodi projekt „Društvo jednakih mogućnosti, UP.02.2.2.09.02.0002“, koji je odobren u sklopu otvorenog poziva Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza II, raspisanog u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, kojeg je provelo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda. Ovaj se mjesec navršava dvije godine provedbe, i ostalo nam je tek 4 mjeseca do kraja projekta.

Protekla je godina bila vrlo izazovna za cijeli projektni tim, naše komunikacijske posrednice, a naročito naše korisnike/ice. S obzirom da se gluhe i nagluhe osobe često oslanjaju na čitanje s usana tijekom komunikacije s drugim osobama, nošenje zaštitnih maski i obvezna fizička distanca je otežala njihove ionako velike komunikacijske barijere. U toj je situaciji usluga koju pružamo kroz projekt bila od životno važnog značaja, jer je korisnicima/icama omogućeno tumačenje / prevođenje u svim uvjetima, pa čak i online putem kroz video pozive i e-mail. Svi su se zaposlenici projekta, i cijeli projektni tim, trudili olakšati novonastale uvjete našim korisnicima/icama kako bi nadišli sve prepreke koje su im se pojavile na putu.

Dosadašnja provedba pokazala je kako korisnici uglavnom koriste uslugu tumača / prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika prilikom obavljanja različitih svakodnevnih obaveza od odlaska u poštu, banku, do tjednih kupovina i posjeta liječnicima; zatim prilikom susreta s raznim javnim institucijama; preko odlaska na razgovore za posao ili različitih edukacija.

Projektne aktivnosti pridonose razvoju socijalnih usluga u zajednici, sprječavaju institucionalizaciju korisnika usluge te promiču pomirenje poslovnog i obiteljskog života omogućavajući osobama s oštećenjem sluha što samostalniji život i veću uključenost u zajednicu. Kontinuirano vrednovanje pokazuje kako su korisnici zadovoljni pruženom uslugom, te smatraju da im ista podiže kvalitetu života.

Podsjetimo, vrijednost projekta je 971.630,00 hrk, sa stopostotnim intenzitetom potpore.

UGNG