Naslovnica ŽUPANIJA Aktualnosti BRODSKO-POSAVSKA U VRHU ŽUPANIJA PO IZDVAJANJU ZA ZDRAVSTVO

BRODSKO-POSAVSKA U VRHU ŽUPANIJA PO IZDVAJANJU ZA ZDRAVSTVO

649
0
Podijeli objavu

Od 37 milijardi kuna koliko iznosi ukupan plan proračuna svih županija u ovoj godini, 12,3 milijardi namijenjen je iznos za zdravstvo. Vodećih pet županija oko 50 posto svojih proračuna izdvajaju za zdravstvo.

Prema aplikaciji Otvoreni proračun Hrvatske zajednice županija najveći iznos za zdravstvo u ovoj godini iz proračuna planiraju utrošiti, nakon Zagreba, Istarska županija, pa Varaždinska, Zadarska i Brodsko-posavska.

Po stanovniku najveći plan proračunskih sredstava za zdravstvo ima Požeško-slavonska županija, pa Zadarska, Bjelovarsko-bilogorska, Varaždinska i Istarska županija.

Osim što je situacija zbog korone svim županijama zadala potrebu većih izdvajanja za zdravstvo, isto tako, mnoge su već ranije krenule u velike kapitalne projekte, poput gradnje novih bolnica u Istarskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, ali i nizu energetskih obnova bolnica i domova zdravlja.

Također, ulaže se i u centre kompetentnosti u zdravstvu, a neke županije, poput opet Istarske i BBŽ te Varaždinske iz vodećih pet, imaju i mjere kojima zadržavaju liječnike. Istarska pri tome ima i najizdašnije stipendije za buduće liječnike.

Istarska planira za zdravstvo uložiti 902,3 milijuna kuna, Varaždinska 773,9 milijuna kuna, Zadarska 753,7 milijuna i Brodsko-posavska 675,8 milijuna kuna. Po stanovniku najviše planira izdvojiti Požeško-slavonska županija, 5,1 tisuću kuna, Zadarska i Bjelovarsko-bilogorska 4,4 tisuće kuna te 4,3 tisuće kuna Varaždinska i Istarska županija.

Izvor: Otvoreni proračun i Župan.hr