Naslovnica EU ŠPORTSKA UDRUGA GLUHIH NOVA GRADIŠKA – „S VJETROM KROZ TIŠINU“ OD OPATIJE...

ŠPORTSKA UDRUGA GLUHIH NOVA GRADIŠKA – „S VJETROM KROZ TIŠINU“ OD OPATIJE DO CRESA /PHOTO/

573
0
Podijeli objavu

Iz opatijske je Luke isplovila regata, odnosno jedriličarsko druženje „S vjetrom kroz tišinu“ koja je od 14. do 16. lipnja 2021.godine – devetnaestu godinu za redom, ove godine prvi puta sa startom i ciljem u Opatiji.

Održano je i revijalno jedrenje gluhih osoba, uz podršku učenika Centra za odgoj i obrazovanje iz Rijeke i njihovih roditelja. Nakon revijalnog dijela sudionici ovogodišnje regate krenuli su put Cresa gdje su boravili dva dana, uz prigodno druženje i edukacije. U organizaciji je pomogao Jedriličarski klub „Opatija“ koji je ustupio svoje jedrilice i skipere.

  • Cilj je gluhima i osobama s invaliditetom ponuditi mogućnost sudjelovanja u aktivnostima na moru, za potrebe kojih su nastali i neki potpuno novi elementi znakovnog jezika potrebni za jedrenje, kazao je Damir Herega, jedan od idejnih začetnika ovoga projekta. On se nada da se ovako može razviti i jedan novi turistički sadržaj jer osobe s invaliditetom žele uživati na moru, ali će doći samo ondje gdje za njih postoje adekvatni uvjeti.
  • Drago mi je pozdraviti Vas u Opatiji, želim Vam ugodan put i dobar vjetar do Cresa i natrag. Izuzetno je važno raditi na uključivanju osoba s invaliditetom u život zajednice. Zahvaljujem organizatorima i Jedriličarskom klubu Opatija koji je pružio potrebnu podršku te naglašavam da će i Grad Opatija uvijek rado podržati ovakve projekte koji su u Opatiju uvijek dobro došli, kazao je gradonačelnik Fernando Kirigin.

„S vjetrom kroz tišinu“ jedinstveni je projekt jedriličarskog druženja koji je započeo 2003. godine. Idejni su mu začetnici Damir Herega iz Udruge nagluhih i gluhih Primorsko-goranske županije i Slobodan Banašin iz Udruge skipera Jadrana. Do sada je bio organiziran na Lošinju, u Nerezinama, Kraljevici s ciljem integracije gluhih i nagluhih osoba u društvo, poticanje zdravog i ekološkog stila života te razvoja rehabilitacijskog turizma.

– Projekt »S vjetrom kroz tišinu« jedinstven je u Hrvatskoj, ali i u Europi, a pokrenuli smo ga 2002. godine Slobodan Banašin iz Udruge skipera Jadrana i ja, kao predstavnik Udruge gluhih i nagluhih osoba PGŽ-a.

S vremenom je iz projekta nastala istoimena udruga koja već niz godina organizira razne programe i aktivnosti za osobe oštećena sluha, a vjerujem da imamo znanje, vještine i iskustvo raditi i s osobama s drugim invaliditetima, rekao je na stručnom skupu »More dostupno svima« održanom u Palači Moise dopredsjednik udruge Damir Herega.

Jedna od aktivnosti udruge bilo je jedriličarsko druženje koje se tradicionalno održavalo trećeg vikenda u travnju u Nerezinama na otoku Lošinju, no kasnije je prebačeno u Kraljevicu. Od drugih aktivnosti Herega je istaknuo edukacije skipera osnovama hrvatskog znakovnog jezika te škole jedrenja za gluhe i nagluhe osobe.

Projektom se gluhim i nagluhim osobama iz Hrvatske i inozemstva omogućilo ravnopravno sudjelovanje u jedrenju kao rekreaciji i sportu, a nikako ne smijemo zanemariti turizam kao sredstvo integracije gluhih osoba, zaključio je Herega te zahvalio Sveučilištu u Rijeci, koje je ponudilo Palaču Moise za održavanje skupa, ali i smještaj sudionika, te se ove godine prvi put jedrilo na relaciji od Opatije do Cresa.

Sudionike skupa »More dostupno svima« uvodno su pozdravili gradonačelnik Cresa Marin Gregorović i predstojnica Centra za napredne studije Sveučilišta u Rijeci Sanja Bojanić, a prvo je predavanje održao Jadran Rubeša, magistar edukacijske rehabilitacije, koji je govorio o specifičnostima ronjenja za osobe s invaliditetom.

Napretkom ronilačke opreme i tehnike ronjenje je postalo dostupno i fizički manje spremnim ljudima, pa tako i osobama s određenim tjelesnim oštećenjima. Zahvaljujući djelovanju regionalnog ogranka Međunarodnog udruženja ronioca s invaliditetom, Hrvatska se ubraja u mali broj naprednih zemalja u kojima osobe s invaliditetom imaju mogućnost na jednostavan način naučiti roniti i kasnije se aktivno baviti ovom lijepom aktivnošću, rekao je Rubeša.

Nizak prosjek

Predstojnik Logopedskog centra i voditelj studija logopedije na Sveučilištu u Rijeci doc. dr. Zdravko Kolundžić predstavio je aktivnosti svog Centra i sam studij te dodao da je 16. travnja u Rijeci otvorena logopedska ambulanta.

Time je postignut znatan napredak u djelatnosti za kojom postoji velika potreba i interes jer u Hrvatskoj djeluje svega 800 logopeda, od toga polovina u Zagrebu. U Primorsko-goranskoj županiji u javnom sustavu djeluje svega 20 logopeda, što je tri puta gori prosjek od hrvatskog.

Skup je zaključen predavanjem o komunikaciji, posebice u zdravstvu, koje je održala Ines Lazarević Rukavina s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a.

Tijekom trodnevnog druženja jedrilo se ispred creskog zaljeva, a organiziran je i tečaj ronjenja u kampu Kovačine. U večernjim satima u palači Moise Darija Žmak Kunić i Mirna Kutleša s riječke Akademije primijenjenih umjetnosti održale su radionicu akvarela.

Članovi Športske Udruge gluhih Nova Gradiška već drugi puta sudjeluje na ovoj regati gdje je provelo 10 -tak naših mladih naših članova. Izuzetno smo bili prezadovoljni sa ponuđenim smještajem, dočekom domaćina te prehranom kojega smo imali tokom boravka u Gradu Opatiji te otoku Cresu. Imalo smo nezaboravno druženje sa svim članovima gdje smo razmjenjivali iskustva te ostvarivanju prava. Posebno iskustvo je bilo ronjenje pod morem gdje smo naučili kako roniti i kako koristiti ronilačku opremu. Mnogi mislie da je to lako na žalost tu su išli samo najhrabriji gdje su okusili čari podmorskim svijetom.

Iduće godine se obilježava 20 godina postojanja „S vjetrom kroz tišinu“ gdje smo najavili sudjelovanje te smo pozvani na regatu na jesen ove godine. Sudjelovat ćemo ako nam financijske prilike dozvoljavaju.

Podsjetimo, projekt ONE WORLD, ONE LOVE, ONE COMMUNITY provodi Športska udruga gluhih Nova Gradiška, od 27. rujna 2018. godine do 27. rujna 2021. godine. Partneri na projektu su: Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška, Udruga (na)gluhih osoba Videatur, Udruga slijepih Nova Gradiška, Kuglački klub Obrtnik-bam Nova Gradiška, Industrijsko-obrtnička škola, Stolnoteniski klub Strmac Nova Gradiška te Osnovna škola Ljudevita Gaja. Svi partneri sudjeluju u provedbi projekta, upućuju svoje članove na uključivanje u projekt i benefite samog projekta te redovito komuniciraju u svrhu kvalitetne provedbe. Ukupna vrijednost projekta je 1.497.955,00 kn. Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa sufinancira iznos od 1.273.261,75 HRK (85%), dok se obvezni nacionalni dio (15%) financira iz Državnog proračuna RH. Opći cilj projekta je smanjiti socijalnu isključenost marginaliziranih skupina (osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju) kroz uključivanje u športske aktivnosti. Specifični cilj projekta je razviti nove športske aktivnosti i osigurati bolju uključenost u postojeće športske i rekreativne aktivnosti lokalne zajednice za 30 osoba s invaliditetom i 20 djece s teškoćama u razvoju.

Izvor: Športska udruga gluhih Nova Gradiška