Naslovnica EU UDRUGA “STUDIO B” – ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA “ZAPOSLENA ŽENA ZA AKTIVNU...

UDRUGA “STUDIO B” – ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA “ZAPOSLENA ŽENA ZA AKTIVNU ZAJEDNICU” /VIDEO/

957
0
Podijeli objavu

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja „Studio B“ jučer je, 19. kolovoza, održala završnu konferenciju projekta „Zaposlena žena za aktivnu zajednicu“, UP.02.1.1.05.0291.

Konferencija je održana u Restoranu „AS“ u Rešetarima.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici partnerskih organizacija, predstavnici suradničkih organizacija civilnog društva i medijskih kuća, te korisnice projekta – žene koje su bile zaposlene na pružanju usluge pomoći u kući.

Postignute rezultate, kao i sam projekt, su predstavili Josip Brozović kao vanjski upravitelj projekta, Paolo Pelesk, voditelj promocije projekta, te Nikolina Jureković, predsjednica Udruge Studio B.

Također, nakon predstavljanja rezultata projekta prisutnima se obratila Valentina Stojaković, prva koordinatorica projekta, koja je podijelila svoje iskustvo rada na projektu; te Lidija Konjević, koja je bila zaposlena kao gerontodomaćica, nakon čega je ostala na tržištu rada kao voditeljica EU projekta.

„Zaposlena žena za aktivnu zajednicu“, UP.02.1.1.05.0291, je projekt odobren kroz natječaj Zaželi – program zapošljavanja žena. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u iznosu od 1.086.860,70 kuna sa stopostotnim financiranjem iz EU sredstava.

Cilj projekta bio je povećati zapošljivost marginaliziranih skupina u društvu kroz uključivanje 4 nezaposlene žene starije od 50 godina na tržište rada. Područje provedbe projekta bile su Općina Vrbje i Općina Davor, odnosno naselja Bodovaljci i Orubica, koje se prema indeksu razvijenosti svrstavaju je najnerazvijenija područja Republike Hrvatske.

Trajanje ovog projekta je 30 mjeseci, odnosno do 22. kolovoza 2021., dok su korisnice pružale uslugu 24 mjeseca.

Provedbom projekta nadmašeni su planirani ishodi. 4 nezaposlene žene starije od 50 godina prošle su osposobljavanje za gerontodomaćice i stekle javna uvjerenja već na samom početku provedbe projekta, te usvojile potrebna znanja i vještine neophodne za daljnji rad na projektu i uključivanje na tržište rada.

Kroz zapošljavanje ukupno 6 žena starijih od 50 godina na pružanju usluge pomoći u kući za kroz projekt uključenih 30 krajnjih korisnika/ica došlo je do povećanja zaposlenosti ove marginalizirane skupine što je bio cilj ovog poziva i Strategije Europa 2020. Istodobno je došlo do razvoja deficitarne socijalne usluge u 2 deprivirane općine.

Od ukupno 6 korisnica zaposlenih kroz ovaj projekt njih 3 su ostale na tržištu rada nakon izlaska iz projekta! Uslugom pomoći u kući obuhvaćeno je ukupno 30 krajnjih korisnika, od čega 22 ženske i 8 muških osoba.

Naša najstarija korisnica bila je Mara Jakarić, rođena 1926., a naš najstariji korisnik je bio Ivan Strinavić, rođen 1933. godine.

Tijekom provedbe projekta redovno smo provodili vrednovanje usluge s krajnjim korisnicima koje je svaki put pokazalo kako se projekt provodi s visokom razinom kvalitete. Rezultati završnog vrednovanja pokazali su se odličnima! Korisnici/ice su u potpunosti bili zadovoljni svojim gerontodomaćicama u smislu pristojnog i ugodnog ophođenja; kvalitetom pruženih usluga; razinom komunikacije sa svojom gerontodomaćicom; vremenskom količinom pružene usluge, te opsegom poslova koje gerontodomaćica obavlja kod njih, te je prosječna ocjena na sva ova pitanja 4,95!

Također, svih 20 krajnjih korisnika/ica smatra kako im usluga pomoći u kući značajno podiže kvalitetu života.

Što se osjećaja krajnjih korisnika/ica vezano uz uslugu pomoći u kući tiče 18 korisnika/ica izražava zahvalnost, njih 16 ističe kako se osjeća sretno, njih 6 je istaknulo i osjećaj prihvaćenosti, a njih 7 da se osjeća manje usamljeno. Posebno smo ponosni na činjenicu da se svih 20 krajnjih korisnika/ica želi ponovo uključiti u projekt kad i ako to bude bilo moguće.

Ovim projektom doprinijeli smo razvoju lokalne zajednice, smanjenju nezaposlenosti među najmarginaliziranijim skupinama na tržištu rada i prevenciji institucionalizacije naših starijih sugrađana. Projektom smo obuhvatili jednu od naših primarnih ciljnih skupina – žene u ruralnom području, te im omogućili stjecanje novih znanja, vještina i radnog iskustva, sve kako bi doprinijeli povećanju kvalitete njihova života i cjelokupnom razvoju lokalne zajednice!

Udruga Studio B