Naslovnica ŽUPANIJA Aktualnosti STARA GRADIŠKA – UZ EUROPSKI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE SVIH TOTALITARNIH I...

STARA GRADIŠKA – UZ EUROPSKI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE SVIH TOTALITARNIH I AUTORITARNIH REŽIMA POLOŽENI VIJENCI I ZAPALJENE SVIJEĆE

834
0
Podijeli objavu

Europski Dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježava se 23. kolovoza kao spomendan u Republici Hrvatskoj i europski je Dan sjećanja na žrtve totalitarnih diktatura u Europi u 20. stoljeću.

Obilježavajući ovaj spomendan, danas su u Staroj Gradiški kod spomen ploče na ulazu u ozloglašeni zatvor postavljene u znak sjećanja na političke zatvoreniken stradale u zatvoru Stara Gradiška,  položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na sve žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.

Vijence je položilo izaslanstvo Brodsko-posavske županije na na čelu s privremenim pročelnikom UO za zdravstvo, soc.skrb i hrvatske branitelje Brankom Sabom i izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice Brodsko-posavske županije na čelu s načelnikom Općine Okučani Acom Vidakovićem i predsjednikom Općinskog vijeća Okučana Ivicom Pivcem.

Načelnik Okučana Aca Vidaković naglasio je kako se danas polažući vijence sjećamo svih onih koji su patili zbog raznih totalitarnih režima.

  • “Mi smo svjedoci ovog vremena demokracije i sa jednom dozom ponosamožemo reći ovim mladim generacijama kako niti jedna žrtva nije uzaludna.Govorim ovo zato što,doživjeli smo demokraciju,doživjeli smo slobodu,ove žrtve su dale obol toj slobodi,one su dio toga cilja i na tome im velika hvala.Smartam da trebamo trajno njegovati i čuvati sjećanje na njih,upravo iz razloga što smo zajednički došli do konačnog cilja, a to je demokracija i borba protiv svakog mogućeg zla i nasilja”, rekao je Branko Sabo, privremeni pročelnik UO za zdravstvo, soc.skrb i hrvatske branitelje i izaslanik župana Brodsko-posavske županije.

Izvor: BPŽ