Naslovnica EU ŠUG NG – ODOBREN PROJEKT “UKLJUČIVANJE GLUHIH OSOBA U ZAJEDNICU”

ŠUG NG – ODOBREN PROJEKT “UKLJUČIVANJE GLUHIH OSOBA U ZAJEDNICU”

347
0
Podijeli objavu

U sklopu otvorenog poziva Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza III, raspisanog u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, kojeg je provelo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Športskoj udruzi gluhih Nova Gradiška odobren je projekt „Uključivanje Gluhih osoba u zajednicu“, UP.02.2.2.14.0102.“

Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.

Razvoj usluge osobne asistencije za OSI – faza III natječaj je putem kojeg se usluga osobne asistencije osigurava većem broju korisnika. Također, proširuje se obuhvat te osigurava kontinuitet pružanja usluga tumača/prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika za gluhe i gluhoslijepe osobe. Projektne aktivnosti pridonose razvoju socijalnih usluga u zajednici, sprječavaju institucionalizaciju korisnika usluge te promiču pomirenje poslovnog i obiteljskog života omogućavajući osobama s oštećenjem sluha što samostalniji život i veću uključenost u zajednicu.

Opći cilj projekta „Uključivanje Gluhih osoba u zajednicu“ je osigurati uslugu tumača hrvatskog znakovnog jezika za 25 gluhih osoba s geografsko izoliranih područja. Na taj način ćemo pridonijeti širenju dostupnosti usluga osobne asistencije. Ciljna skupina projekta su gluhe i nagluhe osobe koje žive na području Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke županije. Kroz projekt zaposlena su 2 tumača / prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika i koordinator.

Ukupno trajanje projekta je 20 mjeseci, a sama provedba započela je 01. srpnja 2021. Ukupna vrijednost projekta je 729.220,00 hrk, sa stopostotnim intenzitetom potpore.

Čvrsto vjerujemo da usluge koje će korisnici primiti kroz ovaj projekt neće generalno riješiti sve probleme osoba oštećena sluha, ali će pridonijeti ublažavanju rizika i smanjenju problema za dio ove marginalizirane populacije. Sigurni smo da projekt djeluje u interesu Europske Unije, Republike Hrvatske i ponajviše osoba oštećena sluha na našem području.