Naslovnica GRAD GmNg – OTVORENA MULTIMEDIJALNA IZLOŽBA ROBERTA FIŠERA

GmNg – OTVORENA MULTIMEDIJALNA IZLOŽBA ROBERTA FIŠERA

627
0
Podijeli objavu

Kako smo i najavili, u Gradskom muzeju Nova Gradiška u utorak je upriličeno otvorenje izložbe multimedijalnog umjetnika iz Osijeka Roberta Fišera.

Prisutne je prigodnim riječima pozdravio ravnatelj muzeja Miroslav Pišonić, a povjesničar umjetnosti Igor Loinjak predstavio je umetnika, njegov opus I izložbu.

Izložba je otvorena u periodu od 5. srpnja do 4. kolovoza.

Robert Fišer

Multimedijalni umjetnik Robert Fišer već desetak godina aktivno razvija i oblikuje vrlo jasne smjernice svoje umjetničke poetike. Multimedijalnost u njegovu slučaju nije tek pomodna etiketa koja se koristi ne bi li se pod jedan nazivnik svelo sve ono što Fišer radi, nego je riječ o istraživačkom multimedijalnom pristupu umjetničkom djelovanju kao samosvjesnom odabiru kroz koji umjetnik nastoji realizirati brojne umjetničke ideje koje nadilaze adoraciju i ograničenja pojedinih klasičnih medija.

Izložba koja je pred nama predstavlja nam prilično cjelovit i zaokružen presjek Fišerovih dosadašnjih vizualnih tendencija. Na njoj se može uočiti da je riječ o umjetniku koji ljudsku percepciju smatra ozbiljnom stvari, ako ne i krucijalnim segmentom čovjekova bića, a vizualnu umjetnost, kao područje koje podražava čovjekov optički aparat prostorom slobode u kojem se sjedinjuju iskustva prošlosti, osjećanje sadašnjosti i promišljanje o nadolazećoj budućnosti. U toj budućnosti, sudeći prema trenutnom stanju stvari, prostor vizualne komunikacije imat će sve važniju ulogu tako da su Fišerova istraživanja na području proširenog medija slike naizgled samo jedan, možda mali, ali nesumnjivo vrijedan doprinos onome što nam budućnost vizualne kulture nosi, a to je kultura u kojoj fizičke slike možda više neće ni postojati kao materijalni entiteti, dok će ljudska percepcija bili bombardirana isključivo algoritmiziranim pikselima oblikovanima u sferi virtualne surogatne stvarnosti.

Igor Loinjak

Robert Fišer