Naslovnica C'EST LA VIE ŠTO JE DAN ŽENA I ŠTO SLAVI? – PRISJETIMO SE NEKOLIKO ZA...

ŠTO JE DAN ŽENA I ŠTO SLAVI? – PRISJETIMO SE NEKOLIKO ZA KOJE MOŽDA NIKADA NISTE ČULI

222
0
Podijeli objavu

Međunarodni Dan žena diljem svijeta slavi društvena, ekonomska, kulturna i politička postignuća žena. To je dan kada su žene priznate za svoja postignuća bez obzira na podrijetlo, ekonomski status ili političko opredjeljenje.

Već od ranih početaka, Međunarodni Dan žena je poprimilo novo značenje kako za žene u razvijenim tako i u nerazvijenim zemljama. To je dan kada se prisjećamo poboljšanja, kada se poziva na promjene i dan kada se slavi hrabrost i upornost običnih žena koje su igrale izvanrednu ulogu u povijesti svojih zemalja i zajednica.

Prisjetimo se nekoliko žena za koje možda nikada niste čuli, a znatno su utjecale na tok budućih događaja:

  1. Susan Kare je pomogla Steve Jobs unaprijediti Mac

“Iako Steve Jobs dobiva zaslugu za većinu Appleovih proizvoda, Susan Kare je grafička dizajnerica koja je radila uz njega kako bi unaprijedila njegova Mac računala i učinila ih funkcionalnim za korisnike.

Također je zaslužna za alat u Photoshopu (lasso tool), nekoliko Facebookovih ikona, ali najvažnije pomogla je stvoriti put ženama u industriji kojom pretežno dominiraju muškarci.“ Prevedeno s insider.com

Susanin slučaj dokazuje da se morate boriti, isticati, gurati i dobro vladati marketingom kao recimo Steve.

  1. Rosalind Franklin je zaboravljena žena iza otkrića u otkrivanju spiralne strukture DNK

“Sigurno znate za Marie Curie koja je prva znanstvenica koja je dobila Nobelovu nagradu, ali znate li za Rosalind Franklin kojoj je nagrada „oteta iz ruke“ 55 godina kasnije?

Većinu zasluge za otkriće spiralne strukture DNK dobivaju Francis Crick i James Watson, ali ne bi se dogodilo bez Franklin koja je koristila svoje vještine u rendgenskim snimkama kako bi uhvatila bistru i preciznu sliku DNK. Njezinu snimku je drugi znanstvenik, Maurice Wilkins, uzeo bez odobrenja i pokazao Watsonu. Na kraju su 1958. g. Watson, Crick i Wilkins dobili Nobelovu nagradu bez ikakvog spomena Rosalinde.“ Prevedeno s insider.com

Njezin slučaj je samo prikaz atmosfere koja nažalost vlada i dan danas na radnim mjestima.

  1. Sybil Ludington je jahala duplo više od Paul Revere kako bi upozorila ljude o dolasku Britanskih vojnika

“Paul Revere je nazvan američkim herojem jer je jahao 20 milja u ponoć kako bi upozorio službenike o dolasku Britanaca. Vjerojatno nikada niste čuli za Sybil Ludington, 16 godišnju djevojku koja je učinila isto – i više.

Jahala je skoro 40 milja od 9 navečer do zore, budivši sve vojnike dok su britanski vojnici počeli plijeniti u mjestu Danbury, Connecticut. Vojska nije uspjela spasiti mjesto Danbury na vrijeme ali su ih otjerali na brodove.

Zahvalio joj je general George Washington i tek je javno priznata 1935. g. kada joj je podignut kip.“ Prevedeno s insider.com

Kako bi mnogi rekli – tko će sada brojati i uspoređivati? Za neke je bitno da se zna istina, a Sybilova se ipak saznala. Odlično za nju!

  1. Andrée de Jongh je spasila stotinu savezničkih zrakoplovaca koji su bježali od nacista

“Andrée de Jongh, poznata kao Dédée, je bila 24-godišnja žena koja je spasila 118 od skoro 700 muškaraca kroz njezine 24 misije. Formirala je liniju “Comet” koja je savezničkim zrakoplovcima pomogla da sigurno prijeđu okupiranu Belgiju i Francusku i preko Pireneza stignu do Španjolske i Gibraltara.

Kada je napokon uhvaćena priznala je nacistima da je radila s Pokretom otpora ali zbog njezine dobi nisu joj vjerovali te su je poslali u logor.

“Jaka sam kao i muškarac. Žene u graničnoj zoni privlače manje pažnje nego muškarci,“ rekla je de Jongh koja je kasnije imenovana za groficu Belgije. Također je dobila medalju George.“ Prevedeno s insider.com

I onda kažu da žene bolje rade kućanske poslove dok muškarci riješavaju “teže“ stvari. Andree i još mnoge su dokaz da žene mogu sudjelovati u poslovima koji se smatraju teškima ili muškima.

  1. Amelia Bloomer je revolucionalizirala žensku odjeću i borila se za udobnost

“Svi znaju da je Coco Chanel kompletno promijenila način oblačenja žena, ali prije nje je bila Amelia Bloomer koja je sa svojim aktivizmom također napravila trajne promjene u ženskoj modi.

Bloomer je započela svoje vlastite novine “The Lily“ kada je postala nezadovoljna radeći u redakciji novina svog muža jer nisu dovoljno govorili o ženskim problemima. Koristila je svoje novine kako bi podržala pokret o pravu glasa žena, ali isto tako kako bi promovirala nove ideje o ženskoj odjeći i donjem vešu.

Inzistirala je na tome da žene odbace podsuknje i korzete i nose lepršave majice kao i suknje preko hlača. Nije ona izmislila hlače poznate kao “Bloomers“ ali su dobile naziv po njoj.“ Prevedeno s insider.com

Ženama je nezamislivo da ne nemaju izbor u odjeći i da ne mogu nositi što požele kada požele. Sva sreća pa je Amelia pokrenula sve sa svojim aktivizmom.

Popis žena koje su imale utjecaj i promijenile svijet oko sebe je poprilično dugačak. Izabrane su samo njih 5, ali to ne znači da su ostale nevažne, dapače sve su imale svoju važnu ulogu. Vjerujem da svaki dan žene mijenjaju svijet samim time što odgajaju djecu koji će postati dobri i pošteni ljudi, pridonose na svojim radnim mjestima sa svojim idejama i inovacijama, pomažu svojoj zajednici, čuvaju i njeguju svoje roditelje ili unuke, pune želudce i srca svoje obitelji sa svojom slasnom kuhinjom i najvažnije pružaju ljubav.

Izvor: insider.com