Naslovnica NAJAVE GRADSKA KNJIŽNICA – PROGRAM NOĆI KNJIGE 2023.

GRADSKA KNJIŽNICA – PROGRAM NOĆI KNJIGE 2023.

401
0
Podijeli objavu

Povodom održavanja manifestacije Noć knjige 2023. donosimo vam kratki pregled događanja u Gradskoj knjižnici Nova Gradiška koja ovu manifestaciju obilježava od samih početaka.

Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine, kako bi se, bez zatvaranja očiju pred često nelijepom svakodnevicom, barem na jedan dan govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga. Cilj projekta je kroz jedinstvenu manifestaciju potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega te dati poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu. Povod za to pružaju nam Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dan hrvatske knjige (22. travnja).

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja, a proglašen je 1995. godine na Glavnoj skupštini UNESCO-a. Tom prigodom UNESCO, u suradnji s međunarodnim organizacijama koje predstavljaju tri glavna sektora knjižne industrije – izdavače, knjižare i knjižnice, odabire jedan grad kao svjetsku prijestolnicu knjige. Obilježavajući Svjetski dan knjige i autorskih prava, UNESCO poziva čitatelje, autore, prevoditelje, izdavače, nastavnike, knjižničare, javne institucije, medije, neprofitne organizacije i privatni sektor da promiču knjigu, čitanje i izdavaštvo, uz zaštitu autorskih prava.

Dan hrvatske knjige obilježava se 22. travnja odlukom Sabora Republike Hrvatske iz 1996. godine, a u spomen na Marka Marulića, koji je toga dana 1501. godine dovršio svoju „Juditu.”

Manifestaciju NOĆI KNIIGE financijski podržavaju: Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb i Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA.

Organizatori: NSK, KGZ, knjižnice RH

Gradska knjižnica Nova Gradiška uz pokroviteljstvo Grada Nova Gradiška

21. TRAVNJA (PETAK)

12,00 SATI

NAJČITATELJI I NAJČITATELJICE ODJELA ZA DJECU

(Odjel za djecu)

Akcija promicanja čitanja najmlađih: tradicionalno nagrađivanje djevojčica i dječaka, članova Dječjeg odjela koji su od prošle Noći knjige do ovogodišnje pročitali najviše knjiga, slikovnica, stripova…. Uz vedri prigodni program, svečanu dodjelu priznanja, knjiga i zajedničko fotografiranje te knjižnične poslastice i robote, ova će akcija proslaviti 12. rođendan i u našoj knjižnici koja od samih početaka podržava i njeguje ciljeve Nacionalne kampanje „Čitaj mi!“ za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja.

Sudionici: najčitatelji i najčitateljice Odjela za djecu s roditeljima, predstavnici Grada Nova Gradiška, knjižničari, predstavnici medija…

Organizacija: Ernestina Straga-Šašić, Renata Matijašević

14,00 SATI

UMJETNA INTELIGENCIJA ZA ČISTA MORA I OCEANE : EKO-STEM RADIONICA

(Odjel za djecu)

Vođena radionica na kojoj će osnovnoškolci uz pomoć umjetne inteligencije i strojnog učenja programirati/trenirati virtualnog robota koji u moru i oceanu može prepoznati odbačeno smeće.

Voditeljica: Kristina Slišurić, dipl. informatičarka učenici 3. razreda

Suvoditeljica: Renata Matijašević

17,00-20,00 sati

(Studijska čitaonica Odjela za odrasle)

17,00-19,00 sati

PREDSTAVLJANJE SF I FANTASY ROMANA ERICA JOHANSSONA:

KORDINE KRONIKE i POSLJEDNJI PRINC LIRE

Leontin Čapo Milenić, rođen je 1989. u Osijeku. Hrvatski je pisac, lektor, urednik, prevoditelj te magistar hrv. jez. i književnosti i povijesti, autor nekoliko SF romana i zbirki priča, a u Noći knjige , uz moderatora Filipa Hanžeka (knjiž. i knjiž. kritičara) i knjižničare, predstavit će svoj novi roman „Kordine kronike“ i najnoviji „Posljednji princ Lire“.

Sudionici: Leontin Čapo Milenić, Filip Hanžek, članovi čitateljskih klubova knjižnice, sugrađani, predstavnici medija.

PUT OBASJAN ZVIJEZDAMA – SF&FANTASY SUSRET ČITATELJSKOG KLUBA UZ PREDSTAVLJANJE UDRUGE FANTASY NG

Susret Čitateljskog kluba mladih GKNG s književnikom SF i Fantasy romana i priča Leontinom Čapom Milenićem (pseudonim Eric Johansson) uz razgovor o njegovim romanima Kraljevstvo Nade i Kordine kronike te vlastite preporuke iz ovog omiljenog književnog žanra fantasy i SF-a.

(voditeljica Biljana Dakić) uz predstavljanje mlade Udruge Fantasy NG (predstavnik za javnost: Igor Čeliković, predsjednik: Danijel Perišić, potpredsjednik: Vito Poletto) ,pjesničku gošću večeri Deju Špičak i likovne radove Lorene Josipović.

22. TRAVNJA (SUBOTA)

17,00 sati

DEMONSTRACIJA IGRE DUNGEONS & DRAGONS : TRI GRACIJE

(prostor Dječjeg odjela)

Organizatori: Udruga Fantasy NG

Suorganizator: GKNG

24. TRAVNJA (PONEDJELJAK)

18,00 – 19,30 sati

SUDETIN ZAVIČAJ PATNJE I NADE : MULTIMEDIJALNI KNJIŽEVNI SUSRET I STRUČNO PREDAVANJE KNJIŽEVNIKA IVANA SLIŠURIĆA

(prostor Dječjeg odjela)

Multimedijalni književni susret u suorganizaciji Ogranka Matice hrvatske u Novoj Gradiški i GKNG uz stručno predavanje književnika Ivana Slišurića, mag. književnosti, prigodni program i izložbu knjiga iz GKNG.

Sudionici: Ivan Slišurić, Vjekoslava Bagarić, Zrinko Kapetanić, profesori s učenicima, knjižnični tim GKNG, članovi Čitateljskog kluba za odrasle GKNG, predstavnici medija.

20,00-22,00 sata

NAJČITATELJI I NAJČITATELJICE ODJELA ZA ODRASLE GKNG U 2022. GODINI UZ ČITATELJSKI KLUB GKNG i temu SANJAJU LI ROBOTI ELEKTRIČNE KNJIGE?

(prostor Dječjeg odjela)

Tradicionalna, 12. akcija promicanja čarolije čitanja u za najčitatelje i najčitateljice Odjela za odrasle naše knjižnice (od prethodne Noći knjige) uz svečanu dodjelu priznanja i knjiga te temu „Sanjaju li roboti električne knjige?“ koja će se provući i u proslavi 1. rođendana Čitateljskog kluba GKNG. Glazbeni program: Danko Trupinić.

Sudionici: najčitatelji, knjižnični tim GKNG, članovi Čitateljskog kluba GKNG, predstavnici Grada Nova Gradiška, medijski pokrovitelji…

Koordinatorica NOĆI KNJIGE u GKNG: Ernestina Straga-Šašić, v.d. ravnateljice

Knjižnični tim:

Odjel za djecu: Renata Matijašević

Odjel za odrasle: Goran Bašić, Biljana Dakić, Mirjana Pranjić, Anka Višić