Naslovnica ŽUPANIJA Aktualnosti OKUČANI – DANAŠNJE ODRŽAVANJE 28. OBLJETNICE POVIJESNE OSLOBODILAČKE VRO “BLJESAK” /VIDEO +...

OKUČANI – DANAŠNJE ODRŽAVANJE 28. OBLJETNICE POVIJESNE OSLOBODILAČKE VRO “BLJESAK” /VIDEO + PHOTO/

577
0
Podijeli objavu

Vojno-redarstvena operacija Hrvatske vojske i specijalne policije „Bljesak“ započela je u ranim jutarnjim satima 1. svibnja 1995. godine. Hrvatske snage napale su na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog područja iz pravca Novske i Nove Gradiške.

Na glavnim pravcima napada bile su 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada, te dijelovi 1. i 3. gardijske brigade, a u potpori pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopnim topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i postrojbama specijalne policije. U operaciji su prvi puta korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje za neprijatelja.

Izvedena je briljantna i munjevita akcija. Za samo 31 sat oko 7200 vojnika i policajaca oslobodilo je oko 500 četvornih kilometara teritorija koji je zaposjeo neprijatelj. Uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom. Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani, središte pobune zapadnoslavonskih Srba.

Operacija „Bljesak“ bila je u vojnom smislu nastavak uspješnih vojnih operacija „Otkos 10“ iz prosinca 1991. i „Orkan 91“ iz kraja 1991. i početka 1992. godine kada je oslobođen jedan dio okupirane zapadne Slavonije. Novogradiška 121. brigada tada je oslobodila Mašičku Šagovinu, Trnavu i Šnjegavić i približila se nadomak Okučanima. Sarajevski mirovni sporazum od 3. siječnja 1992. godine zaustavio je njeno napredovanje prema Okučanima.

Izaslanstva obitelji hrvatskih branitelja poginulih u „Bljesku” i umrlih od posljedica ranjavanja, ratni zapovjednici i vojnici koji su sudjelovali u oslobodilačkoj akciji te predstavnici udruga iz Domovinskog rata prvi su požili vijence i zapalili svijeće poginulim braniteljima i suborcima.

Nakon spomenutih, počast su odali predstavnici državne odlučne i izvršne vlasti predsjednik Hravstkog sabora Gordan Jandroković, premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković, te predsjednik Zoran Milanović.

Također, pijetet su odali i domaćini, predstavnici Općine Okučani na čelu s načelnikom Acom Vidakovićem i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.

Uz spomenute, na ovom centralnom događaju nazočili su i brojni članovi Vlade RH – ministri Tomo Medved i Mario Banožić, saborski zastupnici, te ostali predstavnici županije i općine, a počast su odali i izaslanstvo grada Požege i bivši načelnik Općine Okučani Mato Bilonjić.

Nakon svečanosti polaganja vijenaca i palenja svijeća, molitve za sve poginule te lijepih domoljubnih pijesama klape Sv. Mihovil, te prisjećanja koji je značaj današnjeg obilježavanja i dana kojega slavi cijela Hrvatska, premijer Plenković se podružio s mještanima, a nakon toga uslijedila je press konferencija.

Uz Svetu misu održanoj u crkvi Sv. Vida možemo reći da je sve je prošlo u dostojanstvenom i pozitivnom tonu kako i doliči ovom događaju što svjedoče i fotografije i video zapis.

No ipak, treba istaknuti da je predjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, iako je odradio cijeli službeni protokol, otišao nakon svečanosti sa centralnog mjesta te nije ostao u druženju s građanima i ostao na misi.

Iako se vidjela očita međusobna ignorantnost predsjednika i premijera, vjerujemo da bi bilo u redu da je i predsjednik ostao. Jer ipak, upravo ti branitelji i civili dali su živote da bi danas, između ostalog, Praznik rada i svaki dan živjeli u državi za koju su se borili i koju predsjednik i premijer predstavljaju.

Danas ne bi trebalo biti mjesta animozitetima i netrpeljivostima, nego se pred građanima ratom pogođenog područja i pred roditeljima i potomcima poginulih trebalo pokazati nacionalno jedinstvo.