Naslovnica NAJAVE “R.M.N. STANJE NACIJE” DANAS u NG KINU /TRAILER/

“R.M.N. STANJE NACIJE” DANAS u NG KINU /TRAILER/

192
0
Podijeli objavu

SADRŽAJ FILMA:

Nekoliko dana uoči Božića, Matthias napušta posao u Njemačkoj i vraća se u multietničko transilvanijsko selo. Želi se više uključiti u odgajanje sina Rudija, za kojeg misli da provodi previše vremena sa svojom majkom Anom, i pomoći dječaku da se oslobodi neizrečenih strahova. Matthias je zaokupljen i svojim starim ocem, kao i željom da vidi svoju bivšu ljubavnicu, Csillu. Kada se u maloj tvornici hrane, kojom Csilla upravlja, zaposli nekoliko novih radnika iz Šri Lanke, mir u naizgled složnoj zajednici se polako narušava. Frustracije, sukobi i strasti izbijaju na vidjelo ispod tanke opne prividnog razumijevanja i skladnosti. Mislili biste da će zajednica koja je i sama sastavljena od potomaka imigranata i čini manjinu unutar rumunjske nacije, s drukčijim jezikom, običajem, kulturom i religijama, imati više empatije prema ljudima koji su još veća manjina, no upravo suprotno. Sve kulminira tijekom dvadesetominutne scene snimljene u jednom kadru – gradskog sastanka u crkvi kada stoljetne predrasude i podjele izlaze na vidjelo.

Film je inspiriran stvarnim incidentom iz 2020. kada je gotovo 2000 stanovnika transilvanijskog sela Ditrău potpisalo peticiju kojom su radnici iz Šri Lanke izbačeni iz njihova sela. Kako je moguće da Rumunji, Mađari i istočni Europljani koji rade u zapadnim zemljama i mrze kako ih se tamo tretira na kraju na isti način tretiraju ljude koji u potrazi za boljim životom dolaze raditi kod njih? Zašto se ljudi tako ponašaju? Mungiu odgovor na ovo pitanje nalazi u magnetnoj rezonanci – naši mozgovi tisućljećima su oblikovani tako da sve koji ne pripadaju našem „plemenu“ smatramo neprijateljem. Umjesto da vidimo stvari koje su nam zajedničke, fokusiramo se samo na ono što je različito.

R.M.N. STANJE NACIJE

SRIJEDA, 31. 5. u 19:30 sati

IZVORNO IME: R. M. N.

REŽIJA: Cristian Mungiu

ULOGE: Marin Grigore, Judith State, Macrina Barladeanu, Orsolya Moldovan, Racz Endre

ŽANR: drama

TRAJANJE FILMA: 125 min.

GODINA: 2022.

DRŽAVA: Rumunjska, Francuska, Belgija, Švedska

CIJENA ULAZNICE: 4,00 EUR (30,14 KN)

DOBNA PREPORUKA: 12

Ulaznice možete rezervirati putem e-maila: [email protected], na br. telefona: 035/637-799, kupiti u tajništvu Učilišta radnim danom od 7,00 do 15,00 h i na blagajni, sat vremena prije projekcije.