Naslovnica HRVATSKA I SVIJET HRVATSKA - obavijesti U IZGRADNJU CENTARA ZA STARIJE OSOBE VLADA ULAŽE JOŠ 54 MILIJUNA EURA

U IZGRADNJU CENTARA ZA STARIJE OSOBE VLADA ULAŽE JOŠ 54 MILIJUNA EURA

357
0
Podijeli objavu
Fotografija je simbolična - Foto: Dejan Ivanković / arhiva novagradiska.hr

Izvor: Hina / Vlada

Ministar rada i socijalne politike Marin Piletić izvijestio je jučer da je Vlada osigurala dodatnih 54 milijuna eura za izgradnju 18 centara za osobe starije životne dobi, čime će se smještajni kapaciteti povećati za 1.795 kreveta.

  • “Financiranjem 18 novih centara jačamo smještajne kapacitete za 1.795 novih kreveta, ali isto tako povećavamo broj korisnika izvaninstitucionalnih usluga, poput usluge boravka, poludnevnog boravke, prehrane, pomoć u kući za nešto više od 4.500 korisnika, rekao je ministar Piletić nakon sjednice Vlade

    Osamnaest centara za starije bit će raspoređeno diljem Hrvatske, po jedan u svakoj županiji osim Grada Zagreba, Varaždinske županije i Vukovarsko-srijemske županije, s obzirom da u spomenutim županijama nije bilo prijavitelja na javni poziv za dodjelu financijskih sredstava.

    Za istu svrhu prethodno je osigurano 50 milijuna eura, što bi bilo dovoljno za osam novih centara, kazao je Piletić, naglasivši da je zbog toga  Vlada odlučila dodati još 54 milijuna kako bi se proširila mreža socijalnih usluga i organizirane skrbi za starije i nemoćne osobe.

    Resorni ministar također je spomenuo inicijative gradova i županija za izgradnju novih, klasičnih domova za smještaj starijih osoba, u kojima trenutno ima 17.311 kreveta, računajući državne, županijske i privatne domove.
  • „Mogli ste čuti i od ministra Bačića o izgradnji montažnih drvenih objekata koji će proširiti postojeće kapacitete županijskih domova, nakon što ispune svoju funkciju privremenog smještaja za sve one čije su kuće stradale u potresu”, izjavio je.

    Za krevetom u domovima za starije duge su liste čekanja, a ministar socijalne politike odgovara da ne postoji jedinstvena evidencija podnositelja zahtjeva.
  • ”Oni koji žele smještaj prijavljuju se na nekoliko adresa i onda se ti podaci dupliciraju”, rekao je Piletić.