Naslovnica NAJAVE GmNG – SUTRA U PODNE OTVORENJE IZLOŽBE “KNEZ IZ BOJNE – NOVO...

GmNG – SUTRA U PODNE OTVORENJE IZLOŽBE “KNEZ IZ BOJNE – NOVO POGLAVLJE HRVATSKE POVIJESTI”

133
0
Podijeli objavu

Za sve ljubitelje povijesti, naročito povijesti Hrvatske, Gradski muzej Nova Gradiška sutra, 12. listopada, točno u podne otvara izložbu “Knez iz Bojne – novo poglavlje hrvatske povijesti”.

Naslov izložbe: Knez iz Bojne – Novo poglavlje hrvatske povijesti
Organizator: Gradski muzej Nova Gradiška, Ministarstvo kulture RH, Hrvatski restauratorski zavod, Arheološki muzej u Zagrebu, Gradski muzej Sisak, Institut za antropologiju
Mjesto održavanja: Gradski muzej Nova Gradiška, Trg kralja Tomislava 7, Nova Gradiška
Vrijeme trajanja: 12. listopada – 6. studenog 2023.
Koordinatorica projekta: dr. sc. Ivana Miletić Čakširan
Autori izložbe: dr. sc. Marijana Krmpotić, dr. sc. Tajana Pleše, Ljubo Gamulin
Kustos izložbe: Anita Dugonjić
Koordinator izložbe: Marija Mihaljević
Vizualni identitet: Ljubo Gamulin
Fotografije: Ljubo Gamulin, Vektra d.o.o.

Autori tekstova: dr.sc. Neven Budak, redoviti profesor (Odsjek za povijest, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), dr. sc. Željko Demo, Damir Doračić (Arheološki muzej u Zagrebu), dr. sc. Krešimir Filipec, izvanredni profesor (Odsjek za arheologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), dr. sc. Marijana Krmpotić (Hrvatski restauratorski zavod), dr. sc. Ivana Miletić Čakširan (Konzervatorski odjel u Sisku, Ministarstvo kulture RH), dr. sc. Mario Novak (Institut za antropologiju), Neven Peko (Gradski muzej Sisak), Marija Zupčić (Hrvatski restauratorski zavod).

Lektura: Rosanda Tometić
Prijevod: Nataša Đurđević
Tehnička realizacija: Marko Babeli, Ivica Brtan
Vrsta: arheološka, povremena izložba, pokretna, tematska
Korisnici: sve kategorije posjetitelja

Opis:
Arheološko nalazište Bojna – Brekinjova Kosa smješteno je u zapadnom dijelu Banovine (područje Grada Gline, Sisačko-moslavačka županija). Na tom visinskom nalazištu (352 mnv), smještenom na strateškom položaju koji je omogućavao nadzor prometa između Pounja i Topuskog, tvrtke Pisa Trade i Contarini provele su 2011. i 2015. godine zaštitna arheološka istraživanja, zbog eksploatacije kamenoloma investitora Schwarzl. Tada su pronađeni i iznimno vrijedni ranosrednjovjekovni nalazi.

S obzirom na valorizaciju i ugroženost nalazišta, 2016. godine počela su sustavna istraživanja financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija RH koja provodi Hrvatski restauratorski zavod.
Na tom višeslojnom nalazištu, koje se prostire na dva međusobno spojena platoa (ukupna površina oko 50 000 m²), potvrđeni su ostaci prapovijesnog naselja te nalazi datirani u rani srednji vijek, među kojima su i kosturni grobovi.

Ranosrednjovjekovni nalazi od neprocjenjive su važnosti za sagledavanje najranije hrvatske povijesti u razdoblju od 7. do 9. stoljeća. Grob kneza koji je opremljen na sličan način kao njegov suvremenik pokopan u Biskupiji kod Knina, upućuje na povezanost šireg područja Siska sa središnjim prostorom ranosrednjovjekovne hrvatske kneževine potkraj 8. i početkom 9. stoljeća.

S ciljem prezentiranja nalazišta stručnoj i široj javnosti, bit će predstavljen dio nalaza na kojem su dovršeni složeni konzervatorsko-restauratorski postupci.