Naslovnica GRAD NOVI PROJEKT ŠPORTSKE UDRUGE GLUHIH NG – POTPISAN UGOVOR S MINISTARSTVOM TURIZMA...

NOVI PROJEKT ŠPORTSKE UDRUGE GLUHIH NG – POTPISAN UGOVOR S MINISTARSTVOM TURIZMA I SPORTA

388
0
Podijeli objavu

Športska Udruga gluhih Nova Gradiška potpisala je u rujnu ugovor sa Ministarstvom turizma i sporta za sufinanciranje sportskih programa poticanja lokalnog sporta i sportskih natjecanja u 2023. godini, a na temelju provedenog Natječaja za sufinanciranje sportskih programa.

Cilj ovoga Programa je uključivanje osoba s invaliditetom (OSI) u sportske aktivnosti i njihova intenzivnija integracija u društvo.

Projekt je financiran od strane Ministarstva turizma i sporta u iznosu od 14.400,00 € i trajat će 12 mjeseci.
Jedan od problema s kojim se suvremeno društvo susreće jest marginalizacija osoba s invaliditetom i djece s poteškoćama u razvoju. Isključenost iz sportskih aktivnosti, ali i kulturnog i društvenog života, nerijetko dovodi do pomanjkanja samopouzdanja i osjećaja nemoći kod OSI, kao i kod uže obitelji s kojom žive. Aktivnosti u okviru projekta usmjerene su na povećanje uključenosti OSI u život lokalne zajednice, a planirano je za 50 osoba s invaliditetom s područja Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije. Razvit će se modularni pristup provođenju aktivnosti koje će uključivati sportsku rekreaciju, stjecanje transverzalnih i društvenih vještina kroz sport, sportske kampove te sudjelovanje u redovitim programima sportskih i rekreativnih aktivnosti.

Aktivnosti uključuju organizaciju planinarenja, aerobik, biciklizam, kuglanje.

Cilj projekta „TO TOUCH TO SPORT“ je jačanje uključenosti u sportske aktivnosti za 35 OSI i 15 djece s teškoćama u razvoju. Kroz kampanju će se osvijestiti lokalna zajednica o prisutnosti OSI u društvu i diskriminaciji koja, na žalost, i dalje postoji, a odnosi se na uključivanje OSI u športske aktivnosti. Osvijestiti će se javnost o mogućnostima i potrebama sudjelovanja svih pripadnika zajednice u športskim aktivnostima neovisno o stupnju invaliditeta. Na taj način smanjuje se opća socijalna, kulturna i sportska isključenost navedene marginalizirane skupine ljudi.

Športska udruga gluhih Nova Gradiška iznimno je ponosna što će provođenjem ovog projekta doprinijeti poboljšanju kvalitete života OSI i djece s teškoćama u razvoju na području zapadne Slavonije. Nadamo se da će provedba aktivnosti projekta probuditi svijest zajednice i doprinijeti smanjenju diskriminacije, ali i potaći na uvažavanje osoba s invaliditetom i na njihovo uključivanje u sportske aktivnosti i društveni život u cjelini.

ŠUG NG