Naslovnica OPĆINE UDRUGA STUDIO B – PROVEDBA PROJEKTA „RODITELJSKI KOMPAS“

UDRUGA STUDIO B – PROVEDBA PROJEKTA „RODITELJSKI KOMPAS“

226
0
Podijeli objavu

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja „Studio B“ od 1. rujna 2023. godine provodi projekta „Roditeljski kompas“ čiji je cilj pružanje aktivne podrške roditeljima na području zapadnog dijela Brodsko-posavske županije. Projekt je podržao Središnji državni ured za demografiju i mlade u iznosu od 12.605,00 €, a partneri u provedbi su Općina Vrbje i Udruga za promicanje kvalitete života i održanje mentalnog zdravlja „Pozitiva“.  Trajanje projekta je do 30. lipnja 2024. godine.

Planirane ciljeve postižemo provedbom sljedećih aktivnosti:

– „COOL roditelj“ – predavanja roditeljima u svrhu poboljšanja roditeljskih kompetencija. Održana su  3 predavanja te smo obuhvatili ukupno 20 roditelja. Kroz ovu aktivnost roditeljima je pružena podrška u rješavanju specifičnih problema i izazova s kojima se suočavaju u odgoju i brizi o djeci te im je pružena prilika za razmjenu iskustva s drugim roditeljima. Dva predavanja su održana u Udruzi Studio B, dok je jedno održano u Dragaliću gdje smo uključili suradničku organizaciju, Udrugu Žabice, u pripremu i provedbu ove aktivnosti, čime je ostvarena dodana vrijednost u provedbi projekta.

– „Razgovaraj i ti“ – savjetovalište za roditelje. Aktivnost obuhvaća individualnu i grupnu podršku roditeljima s ciljem povećanja dostupnosti psihološke pomoći i savjetovališta za roditelje u potrebi što će smanjiti osjećaj izoliranosti i pomoći roditeljima da se lakše nose s izazovima koje doživljavaju. Individualno savjetovalište je besplatno i anonimno. Aktivnost je započela u siječnju, a provodit će se do sredine svibnja 2024. godine.

– „Super tata“ – kampanja poticanja očeva na veću uključenost u obiteljskom životu. Aktivnost je obuhvatila 8 očeva koji u video pričama opisuju svoju ulogu, načinima na koje se nose s njom, lijepim i izazovnim stranama svoje uloge te komentarima s kojima su se susreli kao očevi koji su aktivni u obiteljskom životu. Videa objavljujemo dva puta mjesečno na Facebook stranicama projekta i Udruge, te Instagram i TikTok profilima Udruge. Do sada smo objavili 4 videa, a u narednom periodu ćemo objaviti ostale. Ponosni smo što smo ovom aktivnošću obuhvatili vrlo različite profile očeva, od poduzetnika, javnih službenika, poljoprivrednika, radnika u različitim sektorima, pa čak i jednog općinskog načelnika; a o kojim je očevima riječ pratite na našim društvenim mrežama!

Sigurni smo kako provedbom ove kampanje pružamo pozitivan utjecaj promicanju ravnopravnog roditeljstva i povećavamo svijest o važnosti uključivanja očeva u obiteljski život i podizanje razine razumijevanja njihove uloge u brizi za djecu te jačamo angažiranost očeva u obiteljskim aktivnostima i brizi za djecu i osiguravamo pozitivan utjecaj na promjene stavova i normi vezanih uz tradicionalnu podjelu uloga u ruralnim sredinama.

Istraživanje o uključenosti očeva u obiteljskom životu – istraživanje je provedeno tijekom prosinca prošle godine, a njime smo ispitali uključenost očeva u svakodnevni život njihovih obitelji, te podršci koju imaju i trebaju. Rezultate istraživanja ćemo koristiti za planiranje daljnjih aktivnosti i/ili novih inicijativa i projekata temeljenih na dokazima i utvrđenim potrebama. Aktivnošću smo obuhvatili 54 sudionika sa zapadnog područja Brodsko-posavske županiji, a rezultati će uskoro biti predstavljeni i objavljeni putem naših i partnerskih komunikacijskih kanala, te putem tiskanih brošura s rezultatima.

– „Moj tata – moj heroj“ – Ovom aktivnošću obuhvatit ćemo djecu i roditelje na način na da će djeca na kreativan, vizualan način pokazati kako u njihovim očima izgledaju njihovi roditelji. Nakon što prikupimo crteže, organizirat ćemo izložbu u prostoru naše Udruge te će najkreativniji crteži biti nagrađeni. Trenutno prikupljamo dječje crteže, a više informacija je dostupno na poveznici: https://udrugastudiob.hr/poziv-na-prikupljanje-crteza-za-izlozbu-moj-tata-moj-heroj/

– „Digitalni kompas“ – edukacija za roditelje o društvenim mrežama, mogućim opasnostima te načinima prevencije opasnosti. Kroz ovu aktivnost ćemo potaknuti roditelje na aktivnije uključivanje u digitalni život svoje djece te na razgovor s njima s njima o tome kako se ponašati online. Edukacija će se održati u travnju.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane roditelje da prate našu web stranicu udruge, Facebook stranicu udruge i Facebook stranicu projekta uključe se u aktivnosti projekta kao sudionici i volonteri!

STUDIO B