Naslovnica NAJAVE IZLOŽBA NAKITA “RE-KONSTRUKCIJA” U SRIJEDU u DOMU KULTURE

IZLOŽBA NAKITA “RE-KONSTRUKCIJA” U SRIJEDU u DOMU KULTURE

118
0
Podijeli objavu

DIANA SOKOLIĆ

RE-KONSTRUKCIJA

SRIJEDA, 8. 5. u 18:00 sati

DOM KULTURE

Dragi prijatelji,

s osobitim veseljem najavljujemo izložbu nakita naziva „Re-konstrukcija“, akademske slikarice Diane Sokolić. Otvorenje će se održati u srijedu, 8. svibnja u 18:00 h, u Domu kulture. Autorica će se po prvi puta samostalno predstaviti novogradiškoj publici.

Re-konstrukcija

Umjetnički nakit Diane Sokolić nije nešto što je unutar njezina opusa nastalo slučajno, epizodno, i izvan konteksta. Taj je put bio dugačak i vrlo logičan jer je uvijek težila probijanju granica dvodimenzionalnog svijeta, težeći prema sintezi umjetničkih iskustava i rješenja, duboko od djetinjstva – zahvaljujući profesijama njezinih roditelja – uronjena u svijet primijenjene umjetnosti, scenografije, kostimografije i dizajna. Taj proces možemo pratiti još u njezinim ranim serijama crno-bijelih i koloriranih crteža iz osamdesetih godina 20. stoljeća, gdje je savladavala koncept fragmentiranog tijela, razlomljenog prostora, prednjeg i dubinskog plana, svjetla i sjene; odnosno, svega onoga što će se tek u novom tisućljeću javiti u njezinom opusu kroz svjetlosne instalacije, objekte u pleksiglasu, nakit i svjetlosna tijela.

Dakle, put od crteža do instalacija trajao je gotovo tri desetljeća, a radovi u pleksiglasu kojima se umjetnica na prvi pogled „preko noći“ pozicionirala i zabljesnula na hrvatskoj likovnoj sceni nisu nastali najednom. Primjerice, trokuti na kasnijim ogrlicama imaju svoje ishodište u crtežima ugljenom koji se vežu uz kubo-futurističke elemente stilizacije, a sklonost reduciranju rukopisa upravo će se kristalizirati i pročistiti u serijama ogrlica, narukvica i broševa od pleksiglasa koje stvara već petnaestak godina. Jednako tako, sklonost scenskom pokretu i plesu umjetnica je prebacila iz svojih ranijih mobilnih crteža u pastelu u komadiće pleksiglasa koji se mogu i kao nakit često nositi na nekoliko načina.

Nakit Diane Sokolić nije ostao zaustavljen u strogo minimalističkoj redukciji prema načelima apstraktne geometrije, u ishodištima De Stijla i Bauhausa, s ravnim linijama, oštrim i pravim kutovima i primarnim bojama (crvena, plava, žuta). Igra se s elementima optičke umjetnosti (op-art) kroz refleks svjetla i sjene, podjednako i s nježnijim, pastelnim bojama, dok crnu tretira kao toplu, bliješteću tonsku komponentu koja spaja druge boje. Umjetnica u serijama ogrlica i broševa stvara hommage Renoiru, Van Goghu, Matisseu, našem Lackoviću i Rabuzinu, gdje se udaljava od geometrijskih elemenata nakita, i uvodi u pleksiglasu motive cvijeća, bilja, sunca i neba koje je sama dizajnirala i oblikovala. U tom kontekstu, Diana Sokolić zaista re-kreira nove oblike koji imaju čvrsto morfološko uporište u djelima i opusima umjetnika koji su joj evidentno uzor, ali uspijeva stvarati radove koji emaniraju sasvim novu umjetničku kvalitetu, kao i njezin vlastiti autentičan rukopis. To nije postmoderna citatnost, niti legitimno hodanje po rubu kopiranja tuđeg djela, već vrlo visoko postavljena letvica inspiracije koja se itekako morala moći opravdati u novom mediju i vrlo zahtjevnom materijalu za oblikovanje.

Takvi motivski i stilski rasponi, međutim, ostali su kompaktna i prepoznatljiva cjelina njezina umjetničkog rukopisa, koja je prepoznata i u inozemstvu, ne samo s prilozima u relevantnim modnim časopisima, već i nagradama za dizajn. Jer cjelovitost nakita Diane Sokolić ne može promaknuti dobro educiranom oku promatrača koje detaljno skenira i prepoznaje sve kulturološke slojeve njezinog opusa.

Iva Körbler

ŽIVOTOPIS:

Godine 1981. diplomirala na slikarskom odjelu Akademije likovnih umjetnosti. Od 1981.-1983. suradnica Majstorske radionice u Zagrebu kod profesora Nikole Reisera i Ljube Ivančića. Već 1983. imala je prvu samostalnu izložbu crteža u Studiju galerije Karas u Zagrebu. Osim slikarstvom, bavi se dizajnom, keramikom, fotografijom i pedagoškim radom. Zadnjih 25 godina stvara svjetlosne i site-specific instalacije i piše knjige o umjetnosti («O namještaju » i «O bojama », izdanje Jesenski i Turk).

Dobitnica je mnogih priznanja i nagrada, kako domaćih tako i stranih, za likovnu umjetnost, dizajn i fotografiju.

Djeluje kao samostalna umjetnica od 1986. godine.