Naslovnica NAJAVE IZLOŽBA FOTOGRAFIJA MIJE VESOVIĆA SUTRA U GRADSKOM MUZEJU

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA MIJE VESOVIĆA SUTRA U GRADSKOM MUZEJU

108
0
Podijeli objavu

Gradski muzej Nova Gradiška vas poziva da u srijedu, 15. svibnja s početkom u 19 sati, nazočite otvorenju izložbe fotografija autora Mije Vesovića, koji će se novogradiškoj javnosti predstaviti samostalnom izložbom. Otvorenje će se održati ususret Međunarodnom danu muzeja, a na izložbi će se obratiti autor iste, Željko Marciuš, te organizator i kustos, Miroslav Pišonić.

Mio Vesović je jedan od najafirmiranijih i najznačajnijih hrvatskih fotografa, a na izložbi će prvenstveno biti prikazani portreti u crno-bijeloj fotografiji. Izložba će biti otvorena do sredine mjeseca lipnja.

Životopis autora:

Mio Vesović (Gornja Dubica, 1953.) diplomirao je filmsko snimanje na Akademiji za kazalište, film i televiziju-Zagreb u klasi Nikole Tanhofera. Surađivao je  u Studentskome listu, Poletu, Pitanju, Qorumu, Svijetu, Startu, Globusu,Gloriji, Fokusu i mnogim drugim tjednim i dnevnim  izdanjima. Godine 1979. zajedno s Ivanom Posavcem utemeljili smo umjetnički studio MO (mekano okidanje). S Ivanom Posavcem realizirao sam stotinu pedeset naslovnih stranica za časopis Danas. Kao fotograf surađivao sam s poznatim redateljima:  Zoranom Tadićem (San o ruži), Rajkom Grlićem (Štefica Cvek u raljama života), Veljkom Bulajićem (Obećana zemlja) te Dušanom Makavejevim (Manifesto) kao specijalni fotograf. Njegove fotografije nalaze se u zbirkama naših umjetničkih  muzeja: Muzej suvremene umjetnosti preko 100 fotografija, a nekoliko ih je bile u stalnom postavu, Muzej za umjetnost i obrt, u NMMU-u u Galeriji umjetnina u Splitu i drugim relevantnim privatnim i javnim zbirkama. Vesovićev film Prolaz za Bogove (2006.) sa Ivanom Kožarićem prikazan na: 29. reviji hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva 2007. godine, 7. prvenstvu autorskoga studija 2007., 17. danima hrvatskoga filma 2008., na Festivalu novog filma 2008. u Splitu i Cannes Film Festivalu 2008. godine. Vesović je i dobitnik nekoliko prvih nagrada za fotografiju i 1. Nagrade Salona Mladih za Portret. Živi i radi u Zagrebu.