Naslovnica GRAD Gospodarstvo CEKOM NG – ODRŽANA UVODNA KONFERENCIJA PROJEKTA AI-WELD

CEKOM NG – ODRŽANA UVODNA KONFERENCIJA PROJEKTA AI-WELD

98
0
Podijeli objavu
Foto: MotionPlay Agency

U konferencijskoj dvorani Centra kompetencija za napredno inženjerstvo Nova Gradiška d.o.o. 29.08.2024.g. održana je Uvodna konferencija projekta prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije naziva „Unaprjeđenje inovacija za zavarivanje putem umjetne inteligencije (AI-WELD)“.

Podsjetimo, CEKOM NI NG d.o.o. zasnovan je na primjeni naprednog inženjerstva, automatizacije i robotike, novih materijala, kao i ključnih razvojnih tehnologija (KET) te ICT-a, što osigurava tehnološku osnovu i ključne izvore inovacija.

Uz već prepoznati Centar kompetencija za napredno inženjerstvo NG d.o.o. koji je na projektu u ulozi vodećeg partnera, drugi projektni partner je Istraživačko- razvojni institut za veštačku inteligenciju Srbije iz Novog Sada.

Projekt AI-WELD zasnovan je na razvoju inovativnog sustava za zavarivanje kombiniranjem visoko naprednih tehnologija vizualnog prepoznavanja mjesta zavara uz pomoć umjetne inteligencije, preciznog upravljanja robotom i optimizacije parametara zavarivanja. Omogućavanjem integracije naprednih AI sustava u zavarivačke procese doći će do postizanja veće preciznosti u zavarivanju, smanjenja troškova i povećanja produktivnosti.

Projekt donosi značajne inovacije koje imaju potencijal transformirati zavarivačku industriju na globalnoj razini.

Projekt AI-WELD sufinanciran je sredstvima Europske unije. Ukupna vrijednost projekta iznosi 390.788,00 EUR, od čega iznos od 332.169,80 EUR čine bespovratna sredstva. Sufinanciranje projekta iznosi 85%. Trajanje projekta je 18 mjeseci, a provedba projekta je započeta 15.06.2024.

Foto: MotionPlay Agency / Tekst: Jelena Pirović