Naslovnica LIFESTYLE “GAMING PLANET” – ZA SVE FANOVE SVIJETA IGRICA DONOSIMO NOVU RUBRIKU

“GAMING PLANET” – ZA SVE FANOVE SVIJETA IGRICA DONOSIMO NOVU RUBRIKU

1212
0
Podijeli objavu

Gaming industrija je iz godine u godinu u sve većem zamahu. Sve je više i ostalih sadržaja koji se temelje upravo na gamingu. Igrice na svim platformama i konzolama toliko su popularne širom svijeta da se i visokobudžetna filmska industrija okreće sve više ekraniziranju istih bilo da se radi o dječjim, odnosno igricama za mlađu i stariju populaciju.
Stoga smo za vas u suradnji s našim sugrađaninom Danijelom Perišićem realizirali novu rubriku pod nazivom “GAMING PLANET” da bi vas redovito izvještavali o novinama i zanimljivostima iz svijeta igrica.

Uz navedeno, također ćemo pisati i recenzije kompjuterskih igara i onih za Play Station konzole, kao i za sve popularnije mobilne igrice na Android mobilnim sustavima.
Uz sav virtualni svijet kojeg ćemo vam dočarati nećemo zaboraviti ni društvene igre koje su također doživjele kroz godine i desetljeća svoju evoluciju.

Autor i urednik rubrike “Gaming planet” Danijel Perišić uvesti će vas u čaroban svijet gaminga i sadržaja vezanih uz ovu temu. A sad prepuštamo riječ Danijelu.

Tabletop WarGaming

Vjerojatno većina ljudi nije čula za ovaj naziv, no ono što predstavlja sigurno će zaintrigirati mnoge i nadam se makar malo privući u čaroban svijet wargaminga.
Možda ste nekada u životu igrali svjetski popularnu igru Risik, te sa kockicama i zadatcima osvajali i gubili teritorij, pojela vam pregršt vremena i pritom se zabavili, naljutili ili ushićeno pobjeđivali.

U drugu ruku tabletop wargaming je podosta sličan Risiku, ali na stereoidima, otvarate novi svijet koji je trodimenzionalan, puno veći jer odigrava se na stolu „ploči“, postavlja se „teren“ figurice ili minijature koje su puno veće te šarolikost modela je veća.

Ono što wargaming čini privlačnim je to, da sve izrađuje sam igrač igrač, od scenarija do skupljanja vojske koje uključuje sastavljanje minijatura te bojanja istih do izrade terena po svojoj želji i viziji, jednostavno otvarate vrata vlastitoj kreativnosti i maštovitosti.

Sami wargaming datira iz 19 stoljeća. Kada su pruske vojne jedinice koristile miniature za planiranje strategije ratovanja i njenih ishoda, popularizralo se 1955. godine kada je Jack Scruby počeo izrađivati jeftine metalne modele vojnih miniatura koje su uzele maha među hobistima u SAD-u i Velikoj Britaniji kasnije se spektar minijatura proširio na žanrovski wargaming tako da danas možete naći povijesni wargaming, sf wargaming, fantasy wargaming te mnogi drugi.

Povijesni tabletop

Fantasy tabletop

Science Fiction tabletop

Svaki wargaming ima svoj „Lore“ iliti priču koji zaokružuje cijeli doživljaj igranja i po kojemu se mogu složiti različiti scenariji ili ponoviti bitke ispričanu unutra svoga svijeta.
Dužina same igre je relativno kratka od 2 do 3 sata, osim ako se ne izgubite u pravilima 😀 ali zato sama čar i doživljaj su neprocjenjivi.
Među najpoznatijim wargaming naslovima svakako vrijedi izdvojiti Warhammer fantasy, Warhammer 40K, Warmachine, Infinity, Dropzone commander, Bolt action, Flames of war, Team Yankee te mnogi drugi koje ću obraditi u nekim sljedećim temama, zasada želim vas upoznati sa svim čarima gaminga te približiti svojim sugrađanima gaming kakav niste možda znali da postoji?!
I za kraj još par slika nekih od gore navedenih igara:

Warhamer 40K
Middle earth strategy battle game
Warmachine
Warhammer Fantasy
Falmes of war
Harry Potter miniature game
Batman miniature game