Naslovnica POLICIJA OBAVIJESTI PREMINUO UREDNIK I NOVINAR VIJEKO HUDOLIN

PREMINUO UREDNIK I NOVINAR VIJEKO HUDOLIN

868
0
Podijeli objavu

Autor teksta: Mato VišićRadio Bljesak

Otišao je naš dragi kolega i prijatelj, novinar i urednik Vjeko Hudolin.

Preminuo je jučer nakon duge i teške bolesti u Bolnici Sv. Rafael na Strmcu u 69. godini. Vjeku ćemo pamtiti kao jednog od najboljih prijatelja koji nam je pomagao prilozima, savjetima, realizaciji i uređivanju emisija. Neumoran i samozatajan čovjek, erudit i entuzijast, koji je i u vremenu dok je znao za svoje oboljenje, a drugima to tajio, radio kao da tek počinje svoj životni put.  Nikada se nije žalio i uvijek su mu strast za novinarstvom, zanimljivostima, enigmatikom, folklorom, izdavaštvom i ekologijom bili uz obitelj na prvom mjestu.

Autor je nekoliko knjiga, zagonetač, pokretač nekoliko časopisa,  zagonetačkog kluba Dragalić te nekoliko ekoloških manifestacija koje je promovirao kroz radio emisije i koje se odvijaju i danas.

Osnovnu je školu završio u Dragaliću, gimnaziju u Novoj Gradiški, a Višu poljoprivrednu školu u Križevcima, gdje je stekao zvanje inžinjera ratarstva.

Nekoliko je godina radio u PIK-u Nova Gradiška, a 1980. zaposlio se u Radio Novoj Gradiški i NG novinama, gdje je najprije radio kao novinar, a potom i kao urednik. Od 1992. bio je šef novogradiškog dopisništva osječkog dnevnog lista Glasa Slavonije, a od 1995. do 2008. godine radio je kao slobodni novinar, najviše za informativni program i druge emisije Hrvatske televizije. Od 2008. godine stalni je zaposlenik HRT-a kao novinar-urednik u novogradiškom dopisništvu.

Jedno je vrijeme intenzivno surađivao u zagrebačkom Jutarnjem listu, ali i u drugim hrvatskim dnevnim listovima i tjednicima: Vjesnik, Večernji list, Arena, Vikend, Panorama, Agroglas (Osijek), Gospodarski list, Moja Zemlja, Posavska Hrvatska (Slavonski Brod). Pokrenuo je obiteljski tromjesečnik NG reviju, koja je izlazila od ratne 1992. do 2003. godine, uređivao je Cernički list (Cernik), a pomagao je i u izdavanju Vjesnika Župe Duha svetoga Gornji Bogićevci. Članke je objavljivao i u “Pučkom kalendaru” (Slavonski Brod) i na internetskim stranicama: www.ngonline.grad.net, Novagforum, Vinogradarstvo.com i Voćarstvo.net.

Vjeko je kroz radijske emisije ostavio neizbrisiv trag u eteru o ekologiji, poljoprivredi, zagonetaštu, etnologiji i dobrim dijelovima ostalih  vrsta radijskih programa (glazbe, zabave, povijesti, edukacije mladih te posebno informativi).

Pokrenuo je i uređivao dva zagonetačka lista: MAR (Nova Gradiška) i Zelene zagonetke (Nova Gradiška), čije je izlaženje prekinuo rat. Nekoliko križaljki (preuzetih iz “NG novina”, “Zelenih zagonetki”, “Vikenda” i “Agroglasa”) objavio je i u knjizi “Kvaka je u malim tajnama”. Cijeli 164. broj “Čvor križaljke” (13. IV. 1977) bio je ispunjen njegovim križaljkama i magičnim likovima. Svoj najviši enigmatski domet ostvario je u sastavljanju križaljki. Naročito se istakao u stvaranju uspjelih velikih bijelih ploha, kao i u sastavljanju kvalitetnih i svježih tematskih križaljki. Krajem 2017.godine s Branislavom Modrićem osnovao je Zagonetački klub “Dragalić” koji okuplja tridesetak zagonetača i rješavača s područja Nove Gradiške, Požege i Slavonskog Broda, Novske i drugih dijelova RH ali i iz BiH, Slovenije, Srbije i Njemačke.Svoje enigmatske radove potpisivao je skraćenim imenom Vjeko, inicijalima vh, logogrifnim palindromom svog prezimena Miloduh (<Hudolin, n=m) i pseudonimima Hudlav i Anđelina. Bio je član Enigmatskog udruženja “Čvor” iz Bjelovara i sudjelovao je  na susretima zagonetača koje je “Čvor” organizirao. Bio je aktivan i u Zagonetačkom društvu “MAR” iz Nove Gradiške, savjetu časopisa “Vjesnikov kviz”, Zagonetačkom savezu Hrvatske, organiziranju Susreta odgonetača i zagonetača Hrvatske (SOZAH) u Novoj Gradiški, u natjecanju križaljkaša u Rešetarima i slično.

Kao novinar-urednik Hrvatske televizije (HTV) u novogradiškom dopisništvu, zajedno sa snimateljem Vladom Vincetićem, priprema priloge za informativne, ali i mnogobrojne tematske emisije HTV-a: “Dan za danom”, “Dnevnik”, “Dobro jutro, Hvatska”, “Duhovni izazovi”, “Ekumena”, “Hrvatska uživo”, “Mir i dobro”, “Obrazovni program”, “Plodovi zemlje”, “Prizma”, “Treća dob”, “Veterani mira”, “Vijesti”, “Županijska panorama”…. Vjeko je zajedno s kolegom snimateljem Vincetićem od početka Domovinskog rata slao izvješća HRTV-i s prve crte bojišnice . Danas , kada se na vojnim učilištima analiziraju VRO Bljesak i Oluja , neizostavni su prilozi koje su njih dvojica napravila odmah po oslobađanju okupiranih područja Dragalića, Okučana , Gornjih Bogićevaca, Stare Gradiške ili Dvora na Uni i Kostajnice. Nažalost kao ratni reporter nije dobio status hrvatskog branitelja iako je njegov doprinos u obrani Domovine nemjerljiv jer je konstantno izvješćivao s prve crte bojišnice, a nije dobio ni status ratnog izvjestitelja HRT-a, što je začuđujuće i nenormalno. Samozatajan od svog rođenja  pa do smiraja.

Dugi niz godina je suradnik Radija Bljesak gdje uređuje i priprema priloge za poljoprivrednu emisiju “Sunce nad oranicama” ali i dio informativnog programa. Uspješna suradnja nastavljena je i ciklusom Vjekinih knjiga “Dobre priče” u izdavaštvu  Radija Bljesak 2016. i 2017. godine “Dobre priče 1”. i “Dobre priče 2”, te  treće takve knjige reportaža i zapisa “Dobre priče 3” . Vjeko je  još krajem 2008. godine, s kolegom snimateljem Vladom Vincetićem, objavio knjigu “Kvaka je u malim tajnama.

Kao novinar bavi se i fotografijom pa je u 12. mjesecu 2005. godine sudjelovao na “izložbi novinske fotografije” “Foto press 2005” u slavonskobrodskom Likovnom salonu Vladimir Becić. 

U novinarstvo je ušao preko enigmatike. Prvi enigmatski sastav (rebus) objavio je 1969. godine u zagrebačkom dječjem časopisu Modroj lasti. Prvi rad u enigmatskim listovima objavila mu je “Čvor križaljka” 18. IV. 1973. Od 1973. godine najviše objavljuje križaljke, a povremeno i rebuse, premetaljke i druge zagonetke u najpoznatijim zagonetačkim listovima na hrvatsko-srpsko-bosanskim prostorima: Čvor razbibriga, Mini čvor, Čvor križaljka, Skandi čvor i Predah (Bjelovar), Kviz i Džoker (Zagreb), Test i HIK (Banja Luka), Feniks i njegova posebna izdanja (Rijeka), Eureka i njena druga izdanja (Gornji Milanovac), Razonoda miliona (Beograd) …  Sastavljao je zagonetke i uređivao enigmatske rubrike i u neenigmatskim listovima i na radio-stanicama: “Vikend” (Zagreb), “Agroglas” (Osijek), “Gospodarski list” (Zagreb), “Modra lasta” (Zagreb), “Posavska Hrvatska”, Dugoselska kronika (Dugo Selo), Križevačke novine (Križevci), Požeški list (Požega), NG novine (Nova Gradiška), NG revija (Dragalić), Radio Nova Gradiška, Radio Bljesak (Okučani). Na vrlo jednostava ali zanimljiv način je slušateljima radija  približio enigmatiku. Jednostavnost , slikovitost  i zavodljivost njegovih radijskih priča, priloga i brojnih emisija  privlačila je slušatelje dugi niz godina te je taj dio taj dio našeg programa uvijek jedan od najslušanijih.

Vjeko i supruga Anđa su roditelji dvoje djece te djed i baka petero unučadi. Posjeduju OPG u kojem uz eko uzgoj poljoprivrednih proizvoda najznačajnije mjesto imaju stare sorte voćkarica .Pokrenuo je i kroz radio emisije promovirao već sada ne samo u okviru bivše države nego i zemalja srednje Europe nadaleko poznatu manifestaciju  “Razmjena starih sorti voća i povrća”. Sudjelovao je i uređivao bezbroj radio emisija s tematikom ekologije, ekološke poljoprivredne proizvodnje, očuvanja starih sorti , promicanja prirodnog života, očuvanja kulture i tradicije naših starih dugi niz godina a u posljednjih desetak godina ga ne samo na radiju nego i putem društvnih mreža  prati veliki broj istomišljenika . Vjeko je 2016. godine dobio nagradu za najboljeg novinara Agrokluba, 2018. Zahvalnicu Općine Cernik  „u znak štovanja i zahvalnosti za pomoć u izgradnji i promidžbi Općine Cernik“, a 2022. godine je u Termama Sv. Martin na Muri dobio i nagrade za životno djelo Hrvatske udruge radijskih nakladnika (HURiN-a) . Sve te i druge nagrade i priznanja su tek mali znak pažnje prema ostavštini ovog DOBROG ČOVJEKA i PRIJATELJA!

DRAGI NAŠ VJEKO POČIVO U MIRU BOŽJEM!