Naslovnica LIFESTYLE CONSULTING MINUTES by Fran Mikuličić NOVA RUBRIKA: Zašto je osobna vizija najvažniji koncept za svakog poduzetnika?

NOVA RUBRIKA: Zašto je osobna vizija najvažniji koncept za svakog poduzetnika?

1445
0
Podijeli objavu

Cijenjeni čitatelji. U suradnji sa jednim od najpoznatijih konzultanata u Hrvatskoj Franom Mikuličićem i vlasnikom portala poduzetnik.biz na naše i vaše zadovoljstvo donosimo novu rubriku – CONSULTING MINUTES.

U prvom prilogu, kao i ubuduće, naći ćete i prepoznati puno toga vezano za vas same, ali i povući paralele sa ljudima u vašoj okolini. Pomoći ćemo vam da postanete najbolja verzija sebe i da iskoristite svoj potencijal u poslu, društvu, ali i u životu općenito. Jer, ipak svi smo dio jednog začaranog kruga 😉 Stoga, počnimo.

O Franu:

Mentor sa svrhom koji će vam pomoći na putu ispunjavanja Vaših osobnih i organizacijskih potencijala.
Strateg koji uvijek razmatra širu sliku, sustavno razmišlja o Vama i Vašoj organizaciji i implementira rješenja kroz razumijevanje dinamičke kompleksnosti.
Profesionalac sa završenim MBA studijem na Sveučilištu Vanderbilt, specijaliziran u područjima
Zašto je osobna vizija najvažniji koncept za svakog poduzetnika? i Organizational and Human Performance.
Stručnjak čija je misija voditi i podržavati ljude i organizacije na putu prema njihovom uspjehu. Fran je na raspolaganju 24/7 svakome tko treba mudru, brzu i smislenu pomoć.
Prijatelj je kojemu vjerujete i koji će stati uz Vas kako bi zaštitio Vaš integritet, moral i čast. Njegov osnovni zadatak je pomoći Vam kako biste Vi i Vaša organizacija postali najbolji što možete biti.

Po meni je glavni smisao pružiti poduzetnicima podršku u njihovu osobnom i profesionalnom razvoju.
Činit ćemo to dok ‘nam živo srce bije’. Činit ćemo to kroz Poduzetničku akademiju, pružajući priliku poduzetnicima da nadograđuju svoja znanja, vještine i mind-set u područjima koja oni sami definiraju kao prioritetna. Naglašavat ćemo kako vjerujemo da su poduzetnici jedini koji Hrvatskoj mogu pružiti perspektivnu budućnost.
Poticat ćemo razvoj poduzetničkog mind-seta unutar i izvan poduzetničkih krugova. Tražit ćemo hrvatske poduzetnike da i oni u tome sudjeluju. Svaka riječ koju smo do sada napisali usmjerena je na daljnje osnaživanje poduzetnika, njihovih ideja, vizija i pothvata s ciljem da budu što uspješniji. Fokus nam je uvijek bio na poduzetnicima u nama, a to u sebi krije jednu veliku, nerijetko i smrtonosnu, zamku.

Upravo zato, vaša osobna vizija najvrjedniji je čin koji možete učiniti sami za sebe.

  • Poduzetnik je samo jedna naša uloga.

Već smo rekli kako, na sreću ili nažalost, ne možemo ne imati viziju. Niti kao poduzetnici za svoje tvrtke niti kao osobe za sebe same. Osobna vizija omogućuje nam da bolje definiramo svoje prioritete, vrijeme i energiju. I kada ostvarimo svoj poduzetnički uspjeh ili san da ga imamo s kime podijeliti.

Poduzetnik je samo jedna naša uloga. Ona dijeli naše tijelo, naš um i našu dušu s drugim našim ulogama u životu. U poslovnom dijelu poduzetničkog života, postoje uloge vlasnika, direktora kao odgovorne osobe, managera koji mora upravljati tvrtkom i ljudima, ali i lidera, osobe koja svojim primjerom postavlja više standarde ponašanja i služenja.

Ne bi se dogodilo jedanput da uloga managera kroz djelovanje uloge direktora šteti ulozi vlasnika. Biti poduzetnik može biti i posljedica uloge inovatora i uloge vizionara. U privatnom dijelu, poduzetnici su često i roditelji i bračni partneri. Često i nečija djeca, kćeri i sinovi. Poduzetnici su i sestre i braća, prijatelji, a i ugledni članovi uže i šire zajednice.

  • Igre prijestolja

Koji je jedan jedini resurs za koji bi poduzetnici rekli da bi ga voljeli imati više? Nije novac. Vrijeme je. Svaka od nabrojanih uloga traži svoje vrijeme. Uloga poduzetnika, slijeđenje poduzetničke vizije i ispunjavanje poduzetničkih ciljeva vrlo su opijajući. „Dajte nekome moć kako bi upoznali njegov karakter.“, govorio je Abraham Lincoln.

Što se događa kad uloga poduzetnika zasjedne na tron i poput apsolutističkog vladara natjera sve ostale uloge da pognu glave i, šutke, ne traže ništa za sebe? Što se događa kad uloga poduzetnika nedovoljno spava i odmara se, nabacuje jedan radni zadatak za drugim, odbacuje stres kao zdravstveni rizik, razvija štetne navike i ovisnosti i poput parazita, iscrpljuje svog domaćina, ne razmišljajući kako svi dijele istu sudbinu?

Što se događa kad uloga poduzetnika, izgarajući u ispunjavanju svoje poduzetničke vizije, oduzme vrijeme ostalim ulogama, ostavljajući im mrvice, kad energetski i voljno druge uloge ne mogu ispuniti svoju svrhu i svoju važnost? Zamislite, kako na kraju dana, kad bi naša uloga roditelja ili partnera trebala biti za volanom našeg života, a naš um i tijelo okupirani su nizom stresnih odluka, izazova i pritisaka koji muče ulogu poduzetnika.

Kako tada reagiramo, kako određujemo što nam je važno? „Lijepo sam vam rekao“, docirajući se obraća poduzetnik svim ostalim ulogama, „nitko ne razumije kroz što mi prolazimo i nitko ne cijeni što mi činimo za njih“, pojačavajući plamenik ispod nestrpljivosti, nerazumijevanja i nepoštovanja.

Mjera čovjeka nije što je učinio za sebe; mjera čovjeka je što je dao drugima. Zar je stvarno vrijedno zanemarivati odnose s onima koje volimo zbog privremenog sljepila i ludosti obveza i zadataka kojih je samo sve više?!

Kao poduzetnik kolegama poduzetnicima, ali i kao mentor svojim štićenicima, ni sam nisam siguran kako dovoljno naglasiti važnost osobne vizije koja uključuje naše različite uloge. Ne osjećam se ugodno pisati o negativnim primjerima poduzetnika iz svoje prakse, a o vlastitoj katarzi i što i kako učiniti, rado mogu govoriti na jednoj od naših budućih mastermind susreta.

www.mikulicic.com

Izvor: www.poduzetnik.biz