Naslovnica GALERIJA I bez predstavnika pokladne i prave vlasti Malčani spalili Radu /VIDEO i...

I bez predstavnika pokladne i prave vlasti Malčani spalili Radu /VIDEO i PHOTO galerija/

1873
0
Podijeli objavu

Jučer u Maloj tradicionalnim spaljivanjem lutke Rade završili su novogradiški pokladni dani.

Maškare u Maloj i spaljivanje Rade dio su tradicije koja se u Slavoniji održava još od sredine 19. stoljeća.

Rade simbolizira svo zlo i negativnosti od prošle godine, te činom spaljivanja maškare se riješavaju zla ali i prema vjerovanju tjeraju zimu.
Vesela povorka prema mjestu egzikucije je krenula sa kraja Ulice Mala zaustavivši se ispred Doma “Mala” i na još jednom punktu gdje su ih Malčani dočekali sa okrjepom.

Tako je Rade ipak spaljen, usprkos sumnjma da će spaljivanje ove godine biti sabotirano od strane tajnih društava Nove Gradiške da bi se bar još godinu dana produljilo trpljenje raznih problema i svega onog što nas muči.

No ipak, treba nadodati, usporedivši održavanje ovog događaja sa proteklim godinama ipak je sve prošlo malo stihijski. Nije bilo puno ljudi, odnosno građana, kao nikoga od predstavnika grada, a ni pokladne vlasti.

Nije bilo ni sarkastičnih govora koji su se po običaju znali doticati i politike.
Stoga se može posumnjati da je famozno društvo “Prstenova družina” ipak na neki način sabotirala ove godine ovu manifestaciju.

No, Malčani se ne daju i drže se one stare – “Bolje da propadne selo, nego običaji”. Iako ove godine u manjem broju, održali su svoju tradiciju i ispratili Radu uz pjesmu i ples. Svaka im čast.

  • VIDEO: