Naslovnica GRAD IZVANREDNA PRESS KONFERENCIJA STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE NG /VIDEO/

IZVANREDNA PRESS KONFERENCIJA STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE NG /VIDEO/

1386
0
Podijeli objavu

Gradonačelnik i saborski zastupnik Vinko Grgić i njegovi zamjenici Ivana Trupina i Borislav Vidošić, koji je ujedno i predsjednik Gradskog stožera Civilne zaštite održali su danas 22. ožujka u 11sati i 15 minuta izvanrednu press konferenciju na otvorenom, ispred zgrade Gradske uprave.

Tekst – I.Herceg. Foto i video – D. Ivanković

Tema su bile mjere koje se poduzimaju u borbi protiv širenja CIVID-a 19, a prema naputcima nacionalnog i županijskog Stožera, a osvrnuli su se i na potrese koji su, jutros pogodili Zagreb.

  • VIDEO SA KONFERENCIJE:

Riječi je bilo i o mjerama koje Grad poduzima kako bi pomogao obrtnicima i poduzetnicima, OPG-ima,…

Evo što su nam rekli:

Borislav Vidošić – Što se tiče situacije u našemu gradu osobno mislim da se sve drži pod kontrolom i da izvršavamo sve naputke koje dobivamo od nacionalnog i Stožera brodsko-posavske županije.

Ono najvažnije što smo dobili tijekom protekle večeri i jutros jest da je ograničeno kretanje kroz grad. Dakle, za sve naše sugrađane i one koji dođu u Grad kretanje je ograničeno, samo oni koji moraju ići.

Zabranjeno je zadržavanje na trgovima i ulicama, razgovori i druženja.

Dobili smo Naputak i za javni prijevoz. Mi u gradu javnog prijevoza nemamo, međutim imamo Taxi službu. Dobili smo o naputak i to smo dali djelatnicima spomenute službe kako bi se mogli ponašati prema uputama i mjerama.

Od jutarnjih sati u patroli s našom Policijom ide i jedan pripadnik Civilne zaštite prema rasporedu kojega smo napravili i zajedno upozoravamo građane, koji ne poštuju naputke o kretanju, da se ne zadržavaju na javnim površinama.

Do sada nismo imali primjedbi, ništa nije evidentirano kao nepravilnosti što ne znači da neće biti.

Dobili smo naputak da će od sutra, 23. ožujka, sve trgovine, kojima je dozvoljen daljnji rad, a prema odluci Nacionalnog stožera, imati radno vrijeme od 8 – 17 sati.

Na sve ljude apeliramo da se strogo drže naputaka i propisanih mjera Nacionalnog, Županijskog i Gradskog stožera civilne zaštite.

Iako nemamo javni prijevoz, ali smo imali autobusne linije i vozili su vlakovi do manjih mjesta i općina! Kako će ići opskrba u tim mjestima?

Borisalv VidošićSve su linije ukinute na 30 dana, ne voze autobusi ni vlakovi. Ljudi će se morati snalaziti osobnim vozilima.

Borislav Vidošić, voditelj stožera Civilne zaštite Nova Gradiška

Ivana Trupina – Uredno, angažirano i odgovorno provodimo na lokalnoj razini sve po pitanju smjernica nacionalnog i Županijskog stožera civilne zaštite, naravno s ovlastima koje imamo.

Kao što je rečeno u patrolama s Policijom ide i po jedan pripadnik Civilne zaštite, imat ćemo i vatrogasce, članove DVD-a Nova Gradiška koji će dati obol u ovoj situaciji te će zajedno s njima patrolirati u smjenama i provjeravati i situaciju kod nekih tvrtki u kojima je još rad dozvoljen. Posebna pozornost bit će usmjerena na one koji krše pravila samoizolacije.

Vidimo da broj zaraženih u RH rapidno raste i smatramo da je krajnje vrijeme da se uozbiljimo i ponašamo se prema svim uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dakle ostati kod kuće, organizirati vrijeme i raditi stvari za koje do sada nismo imali vremena, jer će nam svima biti puno gore ako nastavimo kršiti Pravila.

Oni koji moraju odraditi svoj posao moraju uz propisane zaštitne mjere.

Zajedno smo u komunikaciji i po pitanju gospodarskih mjera. Vlada RH donijela je svoje mjere. Mi ćemo učiniti isto. U komunikaciji smo i sa svim stručnim službama, kao i sa Udruženjem obrtnika jer je upravo obrtnicima i poduzetnicima ta pomoć i najpotrebnija.

Imamo li dovoljno volontera i ako im se netko želi pridružiti gdje se treba javiti?

Ivana TrupinaVolontera imamo dovoljno, treba se javiti u Stožer Gradskog društva Crvenog križa u Novoj Gradiški, a i mi smo s njima u kontaktu svakodnevno. Rečeno je da trenutno ima dovoljno volontera i po pitanju starijih i nemoćnih i svima će sve potrebno biti dostavljeno na vrijeme.

Što se tiče projekta „ZAŽELI“ kakve su mjere zaštite poduzete za djelatnice i korisnike?

Ivana Trupina – Projekt „Zaželi“ nam traje još 10-ak dana. Minimizirali smo svako druženje, djelatnice donose potrepštine iz prodavaonica i lijekove, a ostali poslovi u kući se ne obavljaju. Dakle nema kontakta.

Vinko Grgić, gradonačelnik i saborski zastupnik obratio se svim sugrađankama i sugrađanima putem medija, dakle portala i elektronskih medija i rekao:

Htjeli smo vas i danas, a tako ćemo i u buduće, redovno informirati o tomu koliko i što radimo jer nam je stalo do kvalitete života naših građana.