Naslovnica KOLUMNE #PROKNJIŽI ME by Mirela Relković HOLY CANNOLI – ULAŽEM PROTEST

HOLY CANNOLI – ULAŽEM PROTEST

992
0
Podijeli objavu

U suradnji sa uglednom i etabliranom novogradiškom ekonomisticom Mirelom Relković, veliko nam je zadovoljstvo predstaviti novu rubriku “#PROKNJIŽI ME by MIRELA RELKOVIĆ”.

Mirela, vlasnica poznatog knjigovodstvenog servisa, u svojim kolumnama ne dotiče se samo ekonomskih gledišta, savjeta i kritika, nego se osvrće i na aktualni socijalno-drštveni-politički aspekt, što i je uzročno posljedična sfera svakodnevnih pojava i agensa društva u kojemu se nalazimo.

Svojim dugogodišnjim radom i iskustvom u profesiji, a i u politici, autorica na sebi svojstven, kreativan i duhovit način vješto dočarava i promatra iz realnog životnog i pragmatično matematičkog kuta perspektive u kojoj se nalazimo.

Stoga, dragi čitatelji, uživajte 🙂

O da, ulažem protest kao građanka ove države prije svega na dva glavna aktera naše politike – pa koji im je „biiipppp“?

Vjerujem da se to većina građana ovih dana pita isto jer ionako nije jasno oko čega se njih dvojica  uopće raspravljaju?  No, ako se iza javnog prepucavanja krije nešto važnije, a niti jedan nema hrabrosti da to javno na koncu i kaže, onda bi mogli barem prestati s ovime što rade! Zar nemamo većih problema ovih dana – Covid 19 očito tek počinje pokazivati svoju moć, a mi slušamo tko se kome više ili manje sviđa. Holy cannoli!

Sljedeće, živim u Novoj Gradiški, a kako dva glavna aktera naše politike na državnoj razini ne znaju što bi, niti njihovi stranački predstavnici  u gradskim organizacijama nemaju pojma – što bi napravili već šute – sve je kao „bajno i sjajno“, no ne mogu reći da situaciju vidim takovom, pa se opet pitam: oprostite ali gdje trenutna situacija može biti dobra?

Pri tome nikako ne mislim da bi trebali bacati ljagu na, sada već, bivšeg gradonačelnika, koji je tek „zaiskrio“,a potom silom prilika otišao. Moje drage sugrađane trenutno to baš i ne zaima. Zanima nas kuda idemo i  koji nam je cilj i da li ga uopće imamo?!  Podvili svi rep i cici mici – ništa. Vodstvo koje odgovara na pitanja, ne ustručava se podmetnuti leđa, kada treba i ne bježi sa „napuklog broda“ – to bi građani voljeli vidjeti, a posebice poduzetnici koji očekuju pomoć i iz upravo te gradske blagajne. Holy cannoli!

Treće – vama kolege poduzetnici,  ne znam što bih rekla na ovaj paket mjera pomoći Vlade.  Poklonjenom konju se ne gleda u zube, ali holy cannoli, eno ako si se prijavio za mjeru za kolovoz ili pak rujan, da bi dobio mjeru za listopad – prosinac mora se odustati od prve mjere, pa se prijaviti za drugu, pa dokazati pad prometa, pa priložiti kvartalne usporedbe prihoda, pa dodati zaposlenike, pa dati izjavu (opet) da je on taj koji je dao istinit podatak (ne, valjda ga u sustavu nema pa nemaju gdje provjeriti), pa ako nisi u sustavu PDV-a, onda priloži usporedbu iz Knjige primitaka ili izdataka, ili knjige prometa, ili bruto bilance…(u koju se knjiže prihodi od dobivene pomoći – pa ću opet dokazivati da to nije prihod)…pa ćeš dodati vjerojatno još ponešto…holly cannoli, zar stvarno? To je ono – manje administracije – do procesa knjiženja kako i gdje je tko otpisao i uplatio pripadajući dug, doći ću do toga vjerojatno jednim od  vikenda u kasne sate, dok mi Zvijezde pjevaju…

Četvrto – vama građanima ostaje mogućnost, da ako nigdje drugdje, kod poduzetnika uložite prigovor na rad ili na način kupnje ili na neispravnu robu – imate to apsolutno pravo Temeljem čl.10 st. 3 Zakona o zaštiti potrošača (NN 41/14,110/15, 14/19) i izrazite svoje nezadovoljstvo.

Takva Obavijest mora stajati kod svakog poduzetnika koji obavlja prodaju roba ili usluga, a isti vam je dužan odgovoriti u roku od 15. dana.

Holy cannoli, nemojte to ovih dana raditi – samo se držite propisanih mjera jer sad smo svi u istom „košu“ ali poduzetnik je u malo većem problemu, a samim time i njegovi zaposlenici – sačuvajmo kako možemo i znamo sebe, svoje obitelji i sva naša radna mjesta.

Holy cannoli – Biden ili Trump?

Mirela Relković

P.S. – Holy cannoli bi u nekom slobodnom prijevodu nazvali – pa koji je ovo „vrag“