Naslovnica GRAD U ČETVRTAK SE GASI STARI DVB-T SIGNAL – IMATE LI OPREMU ZA...

U ČETVRTAK SE GASI STARI DVB-T SIGNAL – IMATE LI OPREMU ZA PRELAZAK NA NOVI DVBT-2

1222
0
Podijeli objavu

Potpuni prelazak na novi kvalitetniji TV signal DVB-T2/h.256 HEVC trebao se dogoditi još na proljeće, pa je odgođen zbog pandemije korona virusa. No, gašenje starog DVB-T signala za našu D2 regiju (dio Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske i dio Brodsko-posavske županijepočinje 29. listopada u ponoć.

Iako se ponovnim traženjem programa na vašem TV prijamniku novi signal može gledati već neko vrijeme preko odašiljača na Psunju i Slavči, stari DVB-T signal se gasi u četvrtak.

Za nastavak normalnog gledanja zemaljskih TV programa potreban vam je noviji televizor koji podržava DVB-T2/h.256 HEVC ili, ako imate TV prijemnik koji ne podržava spomenuti signal, samostalan prijamnik tzv. (Set Top Box), ruter koji podržava novi sustav te kojega priključujete na stari televizor, a u njega postojeću zemaljsku antenu.

Antene koje su se dosad koristile za prijam TV signala nije potrebno mijenjati.

Već prije gašenja DVB-T signala, potrebno je ponovno pretražiti televizijske programe na prijamniku kako bi ih mogli gledati u DVB-T2/h.265 HEVC sustavu. To je potrebno napraviti iako već gledamo neke programe ili prijenose u HD rezoluciji (1080 x 720 pixela).

Važno je spomenuti da se ovaj prelazak odnosi samo na one građane koji gledaju digitalnu zemaljsku televiziju. Svi koji prate televiziju putem drugih platformi poput Max tv, IskonTV, OptimaTV… kabelske ili satelitske televizije, neće morati mijenjati svoju prijamničku opremu, već će moći nastaviti gledati omiljene programe kao i do sada.

Da bi provjerili da li je vaš TV prijamnik već opremljen novom tehnologijom prijema novog signala potrebno je ponovo pretražiti TV kanale i provjeriti imaju li programi sa novim signalom HRT-a oznaku “HD” u kutu slike.

Ako vaš televizor ne podržava DVB-T2 potreban vam je novi ruter za prijem novog signala koji košta između između 150 i 200 kuna ili nabavka novog televizora u kojemu je već integrirana tehnologija za prijem novog signala, odnosno gledanje programa u visokoj razlučivosti.

Konačno gašenje starog signala u cijeloj Hrvatskoj, odnosno potpuni prelazak na novi, dogodit će se 12. studenog.

Više na stranicama – Odašiljači i veze.