Naslovnica KOLUMNE #PROKNJIŽI ME by Mirela Relković VAŽNOSTI RAČUNOVODSTVENE STRUKE i ODNOS PREMA KLIJENTIMA

VAŽNOSTI RAČUNOVODSTVENE STRUKE i ODNOS PREMA KLIJENTIMA

819
0
Podijeli objavu

Usluge računovođe za mnoge poduzetnike i poduzetnice, kompanije i institucije podrazumijeva jednostavno uslugu obrade poslovnih podataka, financija, poslovne dokumentacije i dostave financijskih i inih izvještaja nadležnim državnim institucijama. Ono na što vam ja želim ukazati jest da je taj odnos pun kompleksniji i dublji.

Kao mlada računovotkinja gledala sam svog oca kako radi ovaj cijenjeni posao i učila. Gledala sam svoje klijente i način na koji posluju i učila. Najveća lekcija koju sam naučila i primijenila jest da sa svakim klijentom valja izgraditi odnosodnos povjerenja.

Tako sam počela i na svoju struku gledati potpuno drugim očima. Pitala sam se; – kako bi moj klijent podijelio sa mnom svoje financijske informacije, planove i potrebe ako mi ne vjeruje ?

Kako ću ja na najkorisniji način pristupiti svom klijentu, računovodski-financijski ga ili ju savjetovati ako ta osoba nije u stanju sa mnom podijeliti adekvatne informacije. A upravo te informacije temelje se na povjerenju.

Uz spomenuto povjerenja jednako je bitna i naša stručnost. Stoga je naša dužnost kontinuirano stručno usavršavanje, unapređenje formi i alata koje koristimo i stjecanje novih znanja i vještina. Dok primjenjivanje stručnih standarda, profesionalnosti i kompetentnosti, poštovanje i potpuno zadovoljenje Zakona i Zakonskih rokova smatram minimumom standarda naše struke.

Uz sve to dodala bih uspješnu komunikaciju. Komunikacija je kao nešto što se podrazumijeva da je sama po sebi uspješna, no to naravno nije tako. Komunicirati na način da svaka riječ se poklapa sa željenom porukom, a poruka s namjerom i akcijom jest zaista uspjeh. Uz to prezentiranje financijskih informacija potrebnih za odlučivanje. Neadekvatna komunikacija računovođe s klijentima može biti jedan od internih faktora rizika u poslovanju.

Računovođa koji nije informatički pismen u 21. stoljeću odnosno ne može pratiti primjenu suvremenog poslovnog softvera, računovodstva u oblaku, alata poslovne inteligencije može biti ‘kočnica’ pri modernizaciji poslovanja u vašoj firmi.

10. listopada slavili smo Međunarodni dan računovođa.

Drage moje kolegice i kolege želim Vam svima da svojim profesionalnim radom propagirate našu struku u svijetlom tonu.

Mirela Relković #proknjizime