Naslovnica ŽUPANIJA Aktualnosti ODRŽANA REDOVNA SJEDNICA STOŽERA CZ BPŽ – POGORŠANJE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE

ODRŽANA REDOVNA SJEDNICA STOŽERA CZ BPŽ – POGORŠANJE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE

762
0
Podijeli objavu

Nakon redovne sjednice Stožera Civilne zaštite Brodsko-posavske županije na kojoj se raspravljalo o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, održana je medijska konferencija na kojoj su izneseni najnoviji podatci, mjere i radnje koje se provode sa svrhom suzbijanja širenja COVID-19.

Prema riječima načelnika Stožera CZ Stjepana Bošnjakovića svjedoci smo iznimno teške epidemiološke situacije te proživljavamo najteže trenutke od pojave epidemije. Tijekom listopada imali smo 824 pozitivne osobe odnosno oko 26 osoba dnevno u prosijeku dok je tijekom samo prošlog tjedna 552 osobe zaraženo što dovoljno govori o eskalaciji i pogoršanju epidemiološke situacije.

Stožer je tijekom prošlog tjedna bio angažiran na logističkim aktivnostima poput isporuke zaštitne opreme u sve naše zdravstvene ustanove kod kojih su postavljeni i kontejneri i šatori tamo gdje je za to postojala potreba. Od ovog tjedna kazao je Bošnjaković u funkciji je i regionalna karantena u Orahovici za 5 slavonskih županija sa 38 smještajnih jedinica. Na današnjem sastanku Stožera ugovorena je koordinacija popunjavanja toga prostora sukladno potrebama i kapacitetima.

Pojasnio je i Odluku Stožera CZ RH koja se odnosi na Brodsko-posavsku županiju koja je stupila na snagu 2. studenog i na snazi je do kraja 11. mjeseca. Zbog odluke i mjera Nacionalnog stožera koji su od prošlog tjedna na snazi, iz Odluke Brodsko posavske županije uklonjene su sve one blaže mjere koje su bile u suprotnosti s Odlukom Stožera CZ RH koje vrijede za cijelu Republiku Hrvatsku.

Epidemiološka situacija je teška i suočeni smo s nizom kriznih situacija poput prodora virusa u neke od domova za starije i nemoćne i periodično u pojedinim školama.

Po riječima ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo BPŽ dr. Ante Cvitkovića u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 49 novooboljelih osoba. Brojke su nešto manje zato što je tijekom vikenda vršeno i manje testiranja te još nisu pristigli svi rezultati. Epidemiološka situacija je najteža do sada jer imamo proboje virusa u domove za starije i nemoćne, zdravstvene ustanove te privatne i druge tvrtke. Jedan od problema sa kojim se susrećemo je i “tajenje” kontakata te velik broj ljudi, iz samo njima poznatih razloga, kao kontakte navode samo ukućane, stoga je dr. Cvitković još jednom apelirao na sve da budu iskreni te na poslodavce da s pridržavaju svih mjera koje su propisane jer se bilježi povećan broj oboljelih u poduzećima, javnim ustanovama, zdravstvenim ustanovama i domovima za starije i nemoćne. Što se tiče školstva, počinju se događati i sekundarni slučajevi zaraze kod djece u pojedinim razredima, odnosno u periodu samoizolacije simptomi se razvijaju i kod drugih.

Dr. Boris Hrečkovski ispred opće bolnice “Dr. Josip Benčević” kazao je kako je bolnica trenutno u fazi tzv. Žute mobilizacije. Smanjen je program bavljenja ostalim pacijentima za oko 30% zbog priljeva oboljelih od COVID19. Dolazi do preraspodijele određenih odjela pa je tako u protekla 24 sata 6 odjela promijenilo svoje prostorno mjesto kako bi se mogli povećati kapaciteti za prijem novooboljelih od COVIDa. Ukupno je premješteno 8 odjela od početka pandemije. U zgradi neuropsihijatrije formirana je COVID2 zgrada te je otvoren odsjek za intenzivno liječenje pozitivnih pacijenata u prostorima jedinice za moždani udar. Nabavlja se i dodatna oprema koja je potrebna da se povećaju kapaciteti spomenutog odsjeka. U odsjecima COVID1 i COVID2 trenutno se nalazi 38 osoba na hospitalizaciji, od čega je 12 iz Doma umirovljenika. U protekla 24 sata 9 osoba je zaprimljeno, 5 je otpušteno a jedna osoba j preminula. Trenutno nijedan osoba ije na respiratoru. Nastoji se uspostaviti organizacija rada na način da se održi sadašnje stanje jer prelazak u “crvenu” fazu što bi značilo ponovno potpuno reduciranje hladnog programa kao u vrijeme ranijeg lockdowna te bi se primali samo hitni slučajevi i COVID pacijenti. Dolazi do pojave asimptomatičnih pacijenata koji su iz drugih razloga testirani, a nalaz im se pokazao pozitivnim. Virus je svugdje, stoga je potrebno pridržavati se svih propisanih epidemioloških mjera koje mnogi, nažalost, zanemaruju.

Zaključno načelnik Stožera CZ BPŽ Stjepan Bošnjaković kazao je kako će kod COVID ambulante biti postavljen još jedan kontejner za testiranje a bit će uveden i dodatni tim za testiranje.

  • “Za sve one koji i dalje tvrde kako je COVID-19 tek malo jača gripa i kako su ljudi i ranije umirali od gripe podatak kako je 2018. godine u Hrvatskoj od gripe umrlo 29 osoba, 2019. njih 117, a od ove ‘malo jače gripe’ zvane COVID -19 mi već sada u zemlji imamo više od 600 umrlih”. – kazao je Bošnjaković.

Izvor: Bpz.hr