Naslovnica EU UDRUGA “STUDIO B” – KAMPANJA #PrekiniŠutnju /VIDEO/

UDRUGA “STUDIO B” – KAMPANJA #PrekiniŠutnju /VIDEO/

787
0
Podijeli objavu

Udruga Studio B je tijekom studenog provodila javnu kampanju povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama pod nazivom #PrekiniŠutnju. Rezultati ove kampanje su online brošure i 8 kratkih videa s ciljem osviještavanja o rasprostranjenosti rodno uvjetovanog nasilja.

Kako bismo prikupili priče o doživljenom nasilju kreirali smo četiri kutije koje su bile postavljene na nekoliko lokacija. Naše su sugrađanke napisale anonimne priče i ubacile ih u kutije, na čemu im se ovim putem zahvaljujemo.

Također zahvaljujemo svim partnerima u provedbi akcije (Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška, Centar za socijalnu skrb i Cake bar Malina), svim medijima koji su nam pomogli u promociji akcije; te volonterkama Martini, Dei, Saimi, Nikolini i Maji koje su snimile kratka videa s pričama o doživljenom nasilju.

Istraživanje o rodno uvjetovanom nasilju na području Brodsko-posavske županije koje je naša udruga provela 2017. godine pokazalo je kako je minimalno 19,75 % žena u Brodsko-posavskoj županiji bilo žrtvama nasilja, dok je prosječna brojka 37,58 %, odnosno svaka treća žena u BPŽ bila je žrtvom nasilja. Ti su podaci bili u skladu s rezultatima istraživanja na nacionalnoj i europskoj razini. Nije zabilježena veća učestalost rodno uvjetovanog nasilja u BPŽ, iako je dosta ispitanica odbilo odgovoriti na određena pitanja, što možemo tumačiti kao nespremnost priznavanja doživljenog nasilja ili neprepoznavanje doživljenog nasilja. Nasilje nad ženama dugoročno ostavlja bezbrojne negativne posljedice na društvo u cjelini – od smanjene ekonomske aktivnosti, preko povećanih izdataka za zdravstvo, do nepovoljne demografske slike.

U BROŠURI #PrekiniŠutnju koju vam danas donosimo iznijeli smo 11 priča naših susjeda, sestara, kolegica, majki i prijateljica, koje žive s nama i oko nas. Ove priče su nam podsjetnik kako „bezazleno“ dobacivanje i provociranje često preraste u ozbiljne oblike nasilja koji ostavljaju dugoročne psihološke i fizičke posljedice nad žrtvom i njenom okolinom, ali i nad nasilnikom.

– KLIKNITE

Priče smo objavili i kao set kratkih videa koji se mogu pogledati na sljedećem linku:

Premda je Republika Hrvatska potpisala Istanbulsku konvenciju još 2013., a ratificirala je 2018., svjedoci smo kako se rodno uvjetovano nasilje nije smanjilo, te kako se konvencija ne provodi dosljedno i u punom svom opsegu. Pandemija virusa COVID-19 dodatno je pogoršala situaciju i obiteljsko, odnosno partnersko nasilje, je u porastu. Također, sudska praksa je i dalje neujednačena, a obiteljski nasilnici kažnjavaju se minimalnim kaznama, ako uopće. Odgovornost je svakog od nas promicati kulturu nenasilja i ravnopravnost žena i suzbijati nasilje kad ga vidimo u našoj okolini, stoga u brošuri donosimo i ilustracije koje nam na jednostavan i razumljiv način objašnjavaju pojavne oblike nasilja i krug nasilja nad ženama.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, odlukom Ujedninjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine, obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo. O ovom je događaju snimljen i film “Vrijeme leptira” koji svima preporučujemo.

Glavna poruka obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je važnost prepoznavanja i prijavljivanja nasilja kao krajnje neprihvatljivog oblika društvenog ponašanja kojim se krše temeljna ljudska prava i slobode te razumijevanje nasilja oblikom diskriminacije žena.

Izvor: Studio B