Naslovnica GRAD GRADSKA KNJIŽNICA U 2020. GODINI – MJESTO “STVARNOG” i VIRTUALNOG OKUPLJANJA LJUBITELJA...

GRADSKA KNJIŽNICA U 2020. GODINI – MJESTO “STVARNOG” i VIRTUALNOG OKUPLJANJA LJUBITELJA KNJIGE

996
0
Podijeli objavu

Gradska knjižnica Nova Gradiška bila je i u 2020. godini, specifičnoj „godini velikih promjena“ uvjetovanih pandemijom koronavirusa, važno mjesto „stvarnog“ i virtualnog okupljanja brojnih ljubitelja knjige i čitanja, edukativno-obrazovnih i kreativnih manifestacija i sadržaja iz područja kulture i knjižničarstva za sve uzraste Novogradiščana i stanovnika okolnih mjesta te stručnim i kreativnim suradnicima iz domovine i svijeta.

Kao i ostale knjižnice i ustanove kulture dokaz je da se i u teškim i ograničavajućim vremenima, a u digitalnom okruženju, „mali i veliki“ entuzijasti s veseljem udružuju u postizanju zajedničkih svijetlih i tako važnih ciljeva: promicanju knjige, čitanja, kulture i umjetnosti, edukativnih sadržaja… Žao im je što zbog ovih okolnosti nisu uspjeli održati brojne planirane susrete s književnicima „uživo“ te radionice, posebice tradicionalno i nagrađivano „LJETO U KNJIŽNICI 2020.“ koje je također ponudilo digitalne sadržaje djeci te se nadaju da će se veliki dio tih i novih sadržaja održati u godini koja slijedi.

2020. vedro je započela brojnim edukativnim susretima vrtićanaca i osnovnoškolaca na Dječjem odjelu, obilježavanjem maskenbala i Valentinova (OŠ „ML“ NG s voditeljicom Željkom Trlin), Međunarodnim danom darivanja knjiga etc.

Na odjelu za odrasle početkom siječnja održana su dva zanimljiva i vrlo posjećena predstavljanja knjiga: autobiografske knjige “Od Adžamovaca do AAchena i natrag”, autora i humanitarca Antuna Jurića koji desetljećima živi u Njemačkoj, a u organizaciji GKNG i Zagonetačkog kluba Dragalić i uz podršku Grada NG te romana „Ljubav dolazi kasnije“ kniževnice i pjesnikinje Jasne Šemiga Pintarić i SF-romana „Izlet smrti“ Erica Johanssona prevoditelja i književnika koji je moderirala novinarka Martina Piccolo uz B. Dakić. U veljači je, uz program Udruge stvaratelja u kulturi grada NG održano svečano otvorenje izložbe slikarice i knjižničarke iz Bjelovara Tatjane Kreštan, a koja se mogla na Dječjem odjelu razgledati do kraja veljače.

17. ožujka, zbog pandemije coronavirusa, knjižnica je zatvorena mjesec dana za korisnike, ali djelatnici kontinuirano obavljaju brojne stručne poslove.

Tradicionalno je, po 9. puta u NG i prvi puta online u cijeloj RH organizirana NOĆ KNJIGE 2020., manifestacija koja promiče knjigu i čitanje na Svjetski dan knjige i autorskih prava (23.travnja) uz niz online programa, pozdrava organizatora iz NSK, poznatih književnika, voditeljice Odjela za društv. djelatnosti grada, gđe Mihaele Đeraj, književna predstavljanja i radionica knjižničara GKNG …Važnu ulogu u programu imali su i najčitatelji i najčitateljice Dječjeg odjela 2019. koji su, u suradnji sa svojim roditeljima,braćom i sestrama u online porukama o važnosti čitanja. To su: Irina Pirić (diploma), Vanda Pirić, Vid Slišurić, Mirta Grgić, Luka Grgić, Lucija Sokić, Matea Brčić, Filip Kvakić, Leon Eržić, Hana Blažević i Nevia Nožinić.

Najčitatelji Odjela za odrasle su: Goran Šarić (diploma), Vesna Cvijić, Damir Kvočić, Iris (Gordana) Đurić, Marija Horvatin, Vesna Cvjetković, Jadranka Brdarić, Manda Romančuk, Ksenija Štivičić, Nada Potočki, Lidija Prša i Željko Makovičić.

Prvi je puta digitalno i vrlo uspješno obilježen i MJESEC HRVATSKE KNJIGE (15.X.-15.XI.) pod motom „Razlistaj se!“ kao i DAN HRVATSKIH KNJIŽNICA (11.11.) uz brojne sudionike i korisnike. Osim poticajnih akcija „oprosta“ zakasnine, besplatnih jednogodišnjih učlanjenja za djecu Dječjeg vrtića NG, prvoškolaca gradskih osnovnih škola, članova Udruge umirovljenika grada NG, članova udruga osoba s posebnim potrebama, održani su i brojne digitalne radionice te predstavljanja kreativnih suradnika i književnika.

Biljana Dakić, ravnateljica Gradske knjižnice Nova Gradiška

Jedinstvena akcija za promicanje čitanja naglas u organizaciji GKNG i Gimnazije NG „CIJELI GRAD ČITA“ (začetnica projekta: Ljiljana Ptačnik, prof.savj.) održana je po 8. put i okupila oko 700 naših „malih i velikih“ sugrađana koji su 23.X. pod motom RAZLISTAJ SE! čitali na brojnim „punktovima“ našeg lijepog grada, a vrtićanci ispred Dječjeg odjela GKNG u organizaciji Renate Matijašević te knjižničarki koji su u MHK-e pripremili svoje radionice ( M. Pranjić: Voda-izvor života, Anka Višić: Dječja piramida prehrane, Goran Bašić: Bicikl kroz povijest; eko vozilo, Biljana Dakić: LET S GAVRANOM, online predstavljanja…

Nastavljena je i novogradiška STEM-revolucija kroz edukacije za knjižničare, vrijedne donacije te digitalne radionice za djecu u suradnji s IRIM Croatian-makers te suradnicom Kristinom Slišurić, informatičkim servisima Planetom računala i GRID-om d.o.o. NG.

Kraj studenog obilježila je poznata književno-kazališna manifestacija „LET S GAVRANOM“ posvećena stvaralaštvu omiljenog zavičajnika i svjetski poznatog književnika i dramaturga Mire Gavrana koja se održala po 6. puta u organizaciji GKNG i POUMAR, a pod pokroviteljstvom MK-e RH, Grada NG i BPŽ-e i to po prvi puta „online“ s vrijednim sadržajima obaju ustanova te knjižničnih suradnika (gradskih osnovnih škola te njihovim učenicima i voditeljicama Marinelom Banovčić i Natalijom Golovrški) uz proslavu 19. rođendana Fan Cluba Miro Gavran i najavu Zbornika 4., 5. i 6. LETA o čemu ćemo detaljnije izvijestiti.

Tu su i digitalni programi i natječaji uz obilježavanje Dana grada uz predstavljanje poznatih Novogradiščanki i Novogradiščana te mladih nada u svojim strukama (Andree Divić, Maje Vujčić Vračević, Katarine Marjanović…) , uz suradnju sa školama, Udrugom stvaratelja u kulturi grada NG te obilježavanje Božića i Dječje NOVE GODINE (po 5. puta i 1. puta online) pod pokroviteljstvom TZGNG i Grada NG.

Biljana Dakić, ističe da su svoj važan doprinos dali, uz knjižničare Gradske knjižnice u suorganiziranju aktivnosti brojni vanjski kreativni i stručni suradnici, ustanove u kulturi, novogradiške udruge, odgojiteljice iz vrtića i učiteljice iz naših osnovnih i srednjih strukovnih škola te Gimnazije uz svoje ravnatelje te brojni članovi. Naravno, velika zasluga pripada Ministarstvu kulture i medija RH, Gradu Nova Gradiška i Odjelu za društvene djelatnosti, Brodsko-posavskoj županiji na pokroviteljstvu događanja te realizaciji projekata poput temeljnih (Nabava knjižne i neknjižne i neknjižne građe uz Otkup knjiga MK-e i medija, Investicijskog opremanja novog prostora knjižnice te 6. LETA S GAVRANOM) te Matičnoj knjižnici sa službom te HKD-om uz stručna usavršavanja. Tu su i njihovi vjerni novogradiški te županijski, državni i knjižničarski medijski pokrovitelji.

Svima se najljepše zahvaljujemo na razumijevanju i suradnji.

Članovi knjižničnoga tima GKNG: Mirjana Pranjić, Renata Matijašević, Anka Višić, Goran Bašić i v.d. ravnateljice Biljana Dakić zadovoljni su postignutim rezultatima uprkos brojnim nepovoljnim okolnostima uz želje da 2021. godina i godine koje slijede budu puno sretnije i uspješnije kako za sve ljude, područje kulture tako i našu zajedničku GRADSKU KNJIŽNICU NOVA GRADIŠKA.

Tekst: GKNG

Foto: GKNG, Foto studio “Z”, Franjo Samardžić, Dejan Ivanković.