Naslovnica ŽUPANIJA Aktualnosti SJEDNICA CZ BPŽ O EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI i POTRESU u SISKU i PETRINJI

SJEDNICA CZ BPŽ O EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI i POTRESU u SISKU i PETRINJI

663
0
Podijeli objavu

Sjednica Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije održana je danas u 10 sati, a na njoj se raspravljalo o epidemiološkoj situaciji vezanoj za COVID-19 te o aktivnostima i poduzetim mjerama od strane županijskog Stožera vezanim uz potres u Sisačko moslavačkoj županiji.

Načelnik Stožera CZ BPŽ Stjepan Bošnjaković podsjetio je na mjere za područje Brodsko posavske županije koje su produžene do 31. siječnja jer se radi o mjerama koje nisu obuhvaćene nacionalnim mjerama i najvećim se dijelom odnose na socijalne ustanove, na domove za starije i nemoćne u smislu zabrane posjeta i uz mjere koje se odnose na udomiteljskih obitelji i na udomiteljske obitelji s malom djecom i određene preporuke prema lokalnim jedinicama u smislu zabrane davanja na korištenje za okupljanja društvenih domova i ostalih objekata u njihovom vlasništvu.

Od prošle sjednice Stožera imenovano je 11 mobilnih timova za provedbu cijepljenja protiv COVID 19. Četiri ima Zavod za javno zdravstvo BPŽ, četiri Dom zdravlja Slavonski Brod i tri Dom zdravlja Nova Gradiška.

Po pitanju potresa u Sisačko moslavačkoj županiji u dogovoru s Policijskom upravom Brodsko-posavskom i Gradskim društvom Crvenog križa u Slavonskom Brod odnesen je zaključak o stavljanju tri skladišta u bivšem migrantskom kampu na Bjelišu. Gradsko društvo Crvenog križa bilo je zaduženo za prihvat humanitarne pomoći i njeno daljnje razvrstavanje, sortiranje i otpremu na potresom pogođeno područje.

Oko 350 stanovnika Sisačko moslavačke županije smješteno je ili udomljeno na području Brodsko posavske županije, a najvećim dijelom na području grada Slavonskog Broda. Isto tako i za sedam udomiteljskih obitelji s područja Sisačko moslavačke županije.

Načelnik Bošnjaković dodao je kako Stožer CZ BPŽ danas provodi veliku aktivnost nabave zaštitne opreme za sedam zdravstvenih ustanova, odnosno 6 županijskih i jednu privatnu. To su dvije županijske bolnice, dva županijska doma zdravlja, Zavod za javno zdravstvo, Zavod za hitnu medicinu i Bolnica Sveti Rafael na Strmcu. Oprema s nabavlja i za potrebe Doma za starije i nemoćne osobe Slavonski Brod te za potrebe županijskog Stožera civilne zaštite.

Tako će danas tijekom dana biti preuzeto iz skladišta Ravnateljstva CZ 3530 zaštitnih odijela, 3200 zaštitnih ogrtača, 43000 kirurških maski, 7900 maski KN95,800 maski FF5.3., 53000 zaštitnih rukavica, 6330 nazuvaka, 600 zaštitnih naočala, vizira i dr.

dr. Ante Cvitković 

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Ante Cvitković kazao je kako su  brojke za prošli tjedan bolje u odnosu na tjedan prije toga. Incidencija na 100 tisuća stanovnika prošli je tjedan iznosila 200, tjedan prije toga 253, tako da dvotjedna incidencija je 453. To je značajan pad u odnosu na incidencije koje smo imali s brojkama od 1000 i 1200 oboljelih, ali nije kraj borbe s koronavirusom. Moramo i dalje biti odgovorni jer se ove brojke lako vrate na onu razinu, a i same po sebi bi trebale biti puno bolje po svim kriterijima koje propisuje i Europski centar za kontrolu bolesti. – dodao je dr. Cvitković.  Kada je riječ o cijepljenju ovaj tjedan je procijenjeno 580 osoba od toga 306 zdravstvenih djelatnika a ostalo su. štićenici domova i djelatnici tih istih domova. Najavio je i kako  u ponedjeljak stiže nova pošiljka od otprilike 700 doza cjepiva.

Mirjana Matanović

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Slavonski Brod Mirjana Matanović kazala je kako je od 30. prosinca 2020. odlukom Stožera CZ BPŽ migrantski kamp određen  za mjesto prihvata humanitarne pomoći na čemu je u proteklom vremenu od nekih desetak dana bilo angažirano 170 ljudi od toga 155 volontera, a oko tisuću i petsto volonterski sati je odrađeno. Skupljeno je šesnaest tona različitih roba, 80 posto hrane i higijenskih potrepština, a od toga je već šest tona poslano na područje Siska i Petrinje.  Preostala roba, odnosno hrana i higijena bit će distribuirana u Zagreb u logistički centar Hrvatskog Crvenog križa. Interventni tim Crvenog križa ide ponovno u Petrinju. Nakon što je šesnaest osoba s tri kombija već prvog dana bilo prisutno u Petrinji u najugroženijim području.

Antun Valić

Načelnik PU Brodsko-posavske Antun Valić kazao je kako se s današnjim danom pod mjerom samoizolacije nalazi 555 osoba. U zadnja 24 sata evidentirane su tri osobe koje su prekršile mjeru samoizolacije, a do sada su zabilježena tri kaznena djela širenja zaraznih bolesti. Načelnik Valić upozorio je na pojavu koja je prisutna u protekla 2 dana na graničnim prijelazima Slavonski Brod i Slavonski Šamac, a radi se o krivotvorenim PCR-testovima za što je protiv 4 osobe podignuta kaznena prijava krivotvorenja službenih isprava.

Izvor: Bpz.hr