Naslovnica C'EST LA VIE ŠTO ČINITI AKO DOŽIVIMO POTRES TIJEKOM VOŽNJE ?

ŠTO ČINITI AKO DOŽIVIMO POTRES TIJEKOM VOŽNJE ?

794
0
Podijeli objavu
Foto: Ilustracija

Ako ste u autu, ostanite u autu, ali daleko od krovova zgrada ili stupova.

Nažalost, postajemo sve iskusnija nacija po pitanju potresa, no premda se čini da je potpuno jasno što treba raditi ako doživimo potres tijekom vožnje, o nekim stvarima ipak treba promisliti. Otkrivamo 6 točaka koje treba osvijestiti:

1. Na ravnoj cesti potres ćete osjetiti tako što ćete prvo pomisliti da ste probušili gumu. Nećete pomisliti na rupu jer auto može “ugodno” lelujati neko vrijeme (koliko potres traje, pa još malo). 

2. U zavojima doživljaj može biti još i gori jer auto je i tako nagnut, a teoretski može se aktivirati i ESP-sustav (ako jurite), koji pak može lagano prikočiti jednim kotačem. Najbolje je samo popustiti gas i lagano usporavati. Zaključite sami kako bi izgledalo 200 km/h po autocesti uz potres.

3. Promet je opasan i kada je sve normalno i kada nema gužvi, pa nije teško vizualizirati porast rizika u vrijeme potresa po gužvama, kada svi panično žele vidjeti svoje najmilije i još su u panici. Gotovo histerični. Vjerujte, to je najopasniji dio vožnje za vrijeme potresa.

4. Nakon potresa pojurit ćemo kućama vidjeti najmilije i pomoći unesrećenima. Ali možda postoje pukotine na cesti, možda je stup rasvjete pao, tu su odroni, možda je netko stao u zavoju… Previše je opasnih situacija da bismo jurili.

5. Ako ste u autu, ostanite u autu, ali daleko od krovova zgrada ili stupova. Umirite se, saberite se, slušajte vijesti, pa razborito krenite prema željenoj destinaciji, uz izmijenjenu rutu jer će glavne prometnice zakrčiti gužve.

6. Naravno, u ovo potresno vrijeme imajte pun spremnik goriva, a u ispravnom autu i nešto hrane, slatkiša, deku… Nažalost, puno toga već znamo.

Sretan put!

Izvor: Tokić autodijelovi