Naslovnica KOLUMNE #PROKNJIŽI ME by Mirela Relković LJUBAV I NOVAC

LJUBAV I NOVAC

923
0
Podijeli objavu

Na današnji dan obilježavamo Valentinovo ili dan Sv. Valentina, a popularan i kao dan zaljubljenih. A što povijest govori o ovome danu?

Naime, „blagdan sv. Valentina je od davnina obilježavan na dan 14. veljače, odnosno dan prije poganskog rimskog blagdana bogova Pana, Fauna i Luperka ili poganskog blagdana plodnosti. Povezanost sv. Valentina uz pitanja ljubavi potječe iz legende o braku mlade kršćanke s rimskim legionarom, koji je iz ljubavi prema njoj također postao kršćaninom. Tijekom priprava za brak oboje su na smrt oboljeli, a svetac je njihov brak blagoslovio dok su njih dvoje umirali u samrtnom zagrljaju na bračnoj postelji“ (izvor: ovdje).

Sada kada smo zagrebli u samo značenje ovog simboličnog dana mislite li da ljubav i novac imaju nešto zajedničko?

O novcu sam pisala već u nekoliko prethodnih blogova i objasnila uzročno-posljedične odnose novca i vrijednosti roba i usluga, a napose djelovanja poduzetnika. No, ako pogledamo i druga područja našeg djelovanja koja sežu i u privatnu sferu itekako jasno bismo trebali biti u poziciji odgovoriti barem sami sebi kako gledamo na odnos ljubavi i novca.

Kao poduzetnica koja dolazi iz poduzetničke obitelji smatram novcem sredstvom rada, ali i sredstvom koje dolazi kao posljedica dobro odrađenog posla. Što se posao bolje razvija, prihodi se multipliciraju. Nije tako jednostavno. Ima tu caka. Kao npr. sposobnost ovladavanja troškova, pažnja na rasip i neplanirane rashode, znanje oko dobre procjene kada ući u neki posao ili ne, kada zaposliti i kada ne….

No stvara li mi osjećaj imanja novca i osjećaj ljubavi? Ne nužno, ali mi stvara osjećaj mira da sam u stanju podmirivati sve svoje dospjele obveze, troškove, životne troškove, troškove vezane uz obitelji i djecu i još k tome priuštiti si i pokoji užitak, a neki bi to nazvali luksuzom.

Postoji li koristoljublje kod žena ili muškaraca pri odabiru partnera? Sigurno da postoji. Osobno ne smatram takve kombinacijama dugoročnima, jer traju dok traje interes. Kada interes nestane, jednako tako se ruši i ta kula od karata.

Dragi moji čitatelji bloga Proknižime, želim vam svima Valentinovo puno momenata pažnje i pokazivanja ljubavi od svih onih kojima je do vas stalo, te da vi uzvratite istom mjerom svima onima do kojih je vama stalo.

Sretno Valentinovo!

Mirela Relković #ProknjižiMe