Naslovnica OPĆINE Dragalić UHBRD 121. BRIGADA – ODRŽANA UVODNA KONFERENCIJA PROJEKTA “ZAŽELI – 10 ZA...

UHBRD 121. BRIGADA – ODRŽANA UVODNA KONFERENCIJA PROJEKTA “ZAŽELI – 10 ZA 60” /VIDEO/

1003
0
Podijeli objavu

U petak, 23. srpnja, u prostoru Doma hrvatskih branitelja u Novoj Gradiški održana je uvodna konferencija projekta „Zaželi – 10 za 60, UP.02.1.1.13.0415“.

Na konferenciji su bili nazočni/e predstavnici Udruge hrvatskih branitelja 121. brigade – pukovnije Nova Gradiška na čelu s predsjednikom Damirom Matoševićem, kao nositelji projekta, predstavnica Grada Nove Gradiške Mihaela Đeraj, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška Marija Jugović, načelnik Općine Vrbje Igor Jurišić, predstavnici medija, različitih organizacija civilnog društva s kojima Udruga surađuje, te pripadnice ciljne skupine.

Prisutne je, u ime nositelja projekta, pozdravio predsjednik Damir Matošević koji je okupljenima predstavio razloge zbog kojih se Udruga odlučila na prijavu ovog projekta. Nakon uvodnih riječi projekt je predstavio voditelj promocije Paolo Pelesk i vanjska suradnica Nikolina Jureković.

Nikolina Jureković

Projekt je sufinancirala Europska unija kroz iz Europskog socijalnog fonda Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. Odobren je kroz Otvoreni javni poziv „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II”. Ovo je prvi projekt financiran iz EU fondova za UHBDR 121. b. – p. NG, ali tim Udruge već ima iskustva u provedbi projekata podržanih iz nacionalnih izvora, kao što su Brodsko-posavska županija, Ministarstvo hrvatskih branitelja, itd.

Damir Matošević

Ukupna vrijednost ovog projekta je 928.650,00 kuna sa stopostotnim intenzitetom potpore. Cilj projekta je osnažiti i povećati samostalnost i financijsku neovisnost 10 nezaposlenih žena, pripadnica ciljne skupine kroz pružanje edukacije i zapošljavanje na pružanju socijalne usluge pomoći u kući za 60 najpotrebitijih krajnjih korisnika. Projekt će pozitivno utjecati na sprječavanje institucionalizacije starijih osoba te doprinijeti povećanju kvalitete života krajnjih korisnika. Obuhvatit će se nekoliko JLS-ova s područja zapadnog dijela naše županije: Grad Nova Gradiška, općine Davor, Dragalić, Rešetari i Vrbje. Sve pripremne radnje su obavljene i žene počinju raditi 1. kolovoza 2021. godine.

Drugi element ovog projekta je osposobljavanje, odnosno obrazovanje pripadnica ciljne skupine tako da će nakon završetka 12 mjeseci rada žene proći edukaciju sukladno vlastitim preferencijama. Na taj način želimo osigurati njihov ostanak na tržištu rada i nakon završetka projekta. Naravno, nadamo se da će u budućnosti ići nastavak programa „Zaželi” faza tri i četiri. Smatramo da je ovaj Poziv jedan od najbolje osmišljenih programa Vlade RH unutar sustava ESI fondova koji je svakako koristan i za nezaposlene žene i za krajnje korisnike. Projektom obuhvaćamo jednu od teže zapošljivih ciljnih skupina – žene u ruralnom području, te udovice i djecu poginulih branitelja i supruge branitelja, sukladno ostalim uvjetima pripadnosti ciljnoj skupini, te im time omogućujemo stjecanje novih znanja, vještina i radnog iskustva, sve kako bi doprinijeli povećanju kvalitete njihova života i cjelokupnom razvoju lokalne zajednice!

Također, prilikom odabira krajnjih korisnika_ica naglasak je stavljen na braniteljsku i stradalničku populaciju, naročito HRVI, kako bi im se omogućio što duži ostanak u vlastitom domu, odnosno sigurnom i poznatom okruženju.

Kroz provedbu projekta ostvarit će se bolja suradnja OCD-a i institucija što će omogućiti daljnje razvijanje i zajedničko planiranje prijenosa primjera dobre prakse odnosno širenja različitih vrsta socijalnih usluga, broja pružatelja kao i različitih skupina korisnika. Ovim projektom razvija se krossektoralno partnerstvo različitih institucija koje će biti nastavljeno kroz suradnju na lokalnim, regionalnim ili nacionalnim programima.

UHBRD 121. b. – p. NG