Naslovnica POLITIKA HSS HSS: KOME JE SMETAO STJEPAN RADIĆ – 93. GODIŠNJICA SMRTI

HSS: KOME JE SMETAO STJEPAN RADIĆ – 93. GODIŠNJICA SMRTI

1055
0
Podijeli objavu

„Radić nikada nije odustao da utječe na porezne politike i proračun države.“, riječi su Mire Kolar-Dimitrijević u znanstvenom radu Stjepan Radić i financije objavljenom u povodu 110. godišnjice osnivanja HSS-a.

Politike Stjepana Radića suvremenici nisu voljeli, pokušavali su ih svim svojim političkim potezima i postupcima osporiti jer važno područje njegovog djelovanja bilo je usmjereno u pravcu stvaranja financijskog i proračunskog okruženja koje će osigurati uvjete pravednijeg ubiranja i raspodjele proračunskog novca.

Ključno Radićevo načelo bilo je da poreze moraju plaćati svi građani sukladno dohotku, a hrana ne smije biti oporeziva. Narodno blagostanje ovisi o poštenju i mudrosti onih koji upravljaju narodnim novcem. Žestoko je kritizirao korupciju i pogodovanje pojedincima i skupinama uz vlast i netransparentna financiranja javnim novcem. Zalagao se za ravnotežu izravnih (oporezivanje dohotka) i neizravnih poreza (danas PDV) i njihovo trošenje na mjestu oporezivanja. Svoju poreznu i proračunsku politiku počeo je primjenjivati u Zagrebačkoj oblasti 1927., na njega je izvršen atentat 20. lipnja 1928. od posljedica kojeg je umro 8. kolovoza iste godine.

Može se zaključiti Radić je bio domoljub koji je domoljublje iskazivao ne mahanjem zastavom i isticanjem prvog bijelog polja na hrvatskom grbu. Radić je domoljublje iskazivao borbom za pravedno oporezivanje i pravedno raspolaganje javnim novcem koje mora osigurati narodno blagostanje.

HSS-ove proračunske i porezne politike danas su borba za pravedno oporezivanje i smanjenje PDV-a na hranu, racionalno upravljanje trošarinama na alkohol jer ta trošarina dovodi do prelijevanja poreza na zaposlene (smanjenje plaća za vrijednost poreza) i jačanje sive zone poslovanja i crnog tržišta. HSS je tražio i traži vraćanje dijela PDV-a jedinicama lokalne samouprave za razvoj i jačanje gospodarskih projekata. Dio PDV-a mora direktnim kanalima biti vraćen u Slavoniju. Porezi i javni proračun moraju biti usmjereni prema stvaranju socijalne jednakosti i pravednosti – možda će to biti poticaj mladima da se vrate u Hrvatsku i Slavoniju kojoj prijeti izumiranje.

Radić je smetao 1928., a HSS smeta danas.

Izaslanstvo HSS-a Brodsko-posavske županije povodom 93. godišnjice smrti odalo je počast Stjepanu Radiću paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća kod biste na Trgu žrtava rata u Slavonskom Brodu u nedjelju , 8. kolovoza 2021.

HSS Brodsko-posavske županije