Naslovnica ŽUPANIJA Aktualnosti ŽUPANIJA – ODRŽANA RADIONICA O ENERGETSKOJ OBNOVI KUĆA

ŽUPANIJA – ODRŽANA RADIONICA O ENERGETSKOJ OBNOVI KUĆA

354
0
Podijeli objavu

U Slavonskom Brodu jučer je održana informativno-edukativna radionica o energetskoj obnovi kuća. Nakon što je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 15. rujna objavio Javni poziv, građani su pokazali veliki interes za sudjelovanje u programu.

Na radionici su se okupili građani, certifikatori, ali i izvođači radova kako bi se informirali o uvjetima sufinanciranja i ostalim detaljima provedbe projekata.

Župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić istaknuo je da se osim energetskih ušteda, koje su veliki benefit energetske obnove, ne smije zaboraviti na važnost zaštite okoliša odnosno smanjenje emisija CO2, zbog već poznatih problema sa zagađenjem zraka. Također je zahvalio Fondu na dosadašnjoj suradnji u provedbi raznih projekata zaštite okoliša i energetske učinkovitosti te zaželio građanima puno uspjeha prilikom prijave na program energetske obnove kuća.

  • „Fond je za program osigurao čak 300 milijuna kuna kojima planira sufinancirati mjere poput toplinske zaštite ovojnice, zamjene stolarije, ali i sustave za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske elektrane. Toplinska zaštita vanjske ovojnice ili cjelovita energetska obnova kuća financira se s do 60% i to kućama energetskog razreda D ili lošijeg u kontinentalnoj odnosno C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj. Sredstva su dostupna i isključivo za korištenje obnovljivih izvora energije, bilo za sustave grijanja ili za proizvodnju električne energije. Međutim, za njih se mogu prijaviti samo kuće energetskog razreda C ili boljeg u kontinentalnoj odnosno B ili boljeg u primorskoj Hrvatskoj, kojima će na raspolaganju biti do 40, 60 ili 80% bespovratnih sredstava, ovisno o lokaciji“, pojasnio je na radionici voditelj Službe za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije Mladen Ilijević iz Fonda.

Uvjeti sufinanciranja i potrebna dokumentacija u mnogočemu ostaju isti u odnosu na godinu ranije, kao i elektronički način podnošenja. Tijekom radionice, djelatnici Fonda detaljno su pojasnili uvjete za prijavu, kao i svaki od potrebnih dokumenata. Pritom su sudionicima demonstrirali i rad u sustavu ePrijave, kako bi bili upoznati sa potpunim procesom.

Zaprimanje zahtjeva za sufinanciranje započinje 14. listopada u 9 sati. Zainteresirani građani do tad trebaju registrirati svoj korisnički račun, kako bi se na vrijeme mogli ulogirati i ispuniti prijavni obrazac te učitati svu potrebnu dokumentaciju. Sudionicima koji dokumentaciju već imaju spremnu, iz Fonda su savjetovali da radi promjene cijena na tržištu pribave nove ponude izvođača. Pritom je pojašnjeno kako su takve ponude informativnog karaktera te je kasnije izvođača moguće i promijeniti. S druge strane, dokumenti poput Izvješća o energetskom pregledu i Energetski certifikat vrijede više godina te ih nije potrebno ponovo izrađivati, ukoliko nakon njihovog izdavanja na kući nije bilo dodatnih građevinskih radova.

Kako bi postupak prijave učinio što jednostavnijim, pogotovo onima koji nemaju praksu korištenja elektroničkih prijava, Fond građanima sufinancira i korištenje stručne pomoći. Za to je osigurano do 500 kuna, a iznos se isplaćuje s ostalim troškovima energetske obnove, temeljem računa ili ugovora o djelu.

Svi sudionici su iskazali zadovoljstvo dobivenim informacijama te se nadaju uspješnoj prijavi za sufinanciranje. Budu li njihove prijave prihvaćene, imat će 24 mjeseca za provedbu planiranih projekata.