Naslovnica EU OPĆINA VRBJE – ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA “ZAJEDNO ZA ŽENE”

OPĆINA VRBJE – ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA “ZAJEDNO ZA ŽENE”

1113
0
Podijeli objavu

U utorak, 05. listopada, u prostoru Društvenog doma Vrbje održana je završna konferencija projekta „Zajedno za žene“.

Na konferenciji su bili nazočni/e korisnice projekta, načelnik Općine Vrbje Igor Jurišić, zaposlenice Općine, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška Marija Jugović, predstavnici/e različitih organizacija civilnog društva s kojima Općina surađuje, te medija.

Prisutne je, u ime nositelja projekta, pozdravio načelnik Igor Jurišić, koji je istaknuo kako je Općina izuzetno zadovoljna visokom kvalitetom provedbe ovog projekta, suradnjom s partnerima, te radom samih zaposlenica. Naglasio je kako se nada trećoj fazi ovog programa koja bi omogućila dugotrajnije zapošljavanje ciljne skupine na pružanju ove socijalne usluge koja je u ruralnim područjima značajno podigla kvalitetu života, te spriječila institucionalizaciju naših starijih i nemoćnih sumještana. Općina Vrbje nastojala je tijekom provedbe projekta gotovo sve usluge i robe nabavljati unutar lokalne zajednice, te na taj način potaći ekonomski, gospodarski i socijalni oporavak općine. Čestitao je korisnicama projekta (zaposlenim ženama) na izvrsno obavljenom poslu, te na uspješno položenim programima osposobljavanja, nakon čega je korisnicama svečano uručio uvjerenja o osposobljenosti.

Igor Jurišić

Nakon uvodnih riječi projekt je predstavio voditelj promocije Josip Brozović. Projekt je sufinancirala Europska unija kroz iz Europskog socijalnog fonda Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. Odobren je kroz Otvoreni javni poziv „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II”. Ukupna vrijednost ovog projekta je 928.650,00 kuna sa stopostotnim sufinanciranjem iz Europskog socijalnog fonda, od čega 85 % sredstava Europske unije i 15 % sredstava Republike Hrvatske. Kroz zapošljavanje 10 žena, pripadnica ciljne skupine, na pružanju usluge pomoći u kući za 60 krajnjih korisnika došlo je do povećanja zaposlenosti ove marginalizirane skupine što je bio cilj ovog poziva i Strategije Europa 2020. Osnažio se i unaprijedio radni potencijal pripadnica ciljane skupine, tj. teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja. Istodobno je došlo do razvoja deficitarne socijalne usluge, te se ujedno potakla socijalna uključenost i povećala razina kvalitete života krajnjih korisnika. Projektom su obuhvaćena sljedeća naselja: Mačkovac, Dolina, Sičice, Vrbje i Bodovaljci.

Nadalje, 10 nezaposlenih žena, pripadnica ciljne skupine, prošlo je odgovarajući program osposobljavanje; od čega njih 6 program osposobljavanja za gerontodomaćice, a njih 4 osposobljavanje za cvjećarke/aranžerke Žene su usvojile potrebna znanja i vještine neophodne za uključivanje na tržište rada, a s ponosom ističemo kako je jedna od pripadnica ciljne skupine već pronašla posao i time ostala na tržištu rada!

Marija Jugović

Uslugom pomoći u kući obuhvaćeno je ukupno 69 krajnjih korisnika i korisnica, od čega 44 ženske i 25 muških osoba, čime su nadmašeni projektom planirani rezultati! Rezultati završnog vrednovanja pokazali su se odličnima! Korisnici/ice su u potpunosti bili zadovoljni svojim gerontodomaćicama u smislu pristojnog i ugodnog ophođenja; kvalitetom pruženih usluga; razinom komunikacije sa svojom gerontodomaćicom; vremenskom količinom pružene usluge, te opsegom poslova koje gerontodomaćica obavlja kod njih. Također, svih 60 krajnjih korisnika_ica smatralo je kako im usluga pomoći u kući značajno podiže kvalitetu života. Ponosni smo i na činjenicu kako se 58 krajnjih korisnika_ica želi ponovo uključiti u provedbu projekta, kad i ako to bude moguće.

Prisutne je također pozdravila voditeljica projekta Lidija Konjević koja se zahvalila svim zaposlenicama na savjesnom i odgovornom obavljanju posla, čestitala im na položenim osposobljavanjima, te poželjela što brži povratak na posao. U ime partnerske organizacije, Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, prisutne je pozdravila ravnateljica Marija Jugović koja je naglasila kako je CZSS zadovoljan provedbom ovog projekta, razinom suradnje s nositeljem, te je istakla kako će Centar uvijek biti otvoren za suradnju na projektima kojima je cilj poboljšati uvjete života stanovnika našeg područja. Konferenciju je zatvorila vanjska koordinatorica koja je zahvalila korisnicama na izvrsnoj suradnji, te naglasila kako je provedba projekta tekla glatko i bez većih poteškoća. Korisnice su ovom poslu pristupile vrlo odgovorno, te su kroz rad na projektu stekle iskustvo koje će im zasigurno koristiti pri ostanku na tržištu rada. Koordinatorica je zahvalila vodstvu i zaposlenicama Općine na visokom stupnju međusobnog razumijevanja i suradnje, te prepoznavanju potrebe za provedbom ovakve vrste projekata, kao i ukazanom povjerenju; te izrazila nadu za nastavkom suradnje u Fazi III ovog Programa, za koju se svi nadamo kako će se uskoro raspisati.

Josip Brozović

Kroz provedbu projekta ostvarena je bolja suradnja lokalne samouprave i institucija što će zasigurno omogućiti daljnje razvijanje i zajedničko planiranje prijenosa primjera dobre prakse odnosno širenja različitih vrsta socijalnih usluga, broja pružatelja kao i različitih skupina korisnika. Ovim projektom razvijeno je krossektoralno partnerstvo različitih institucija koje će biti nastavljeno kroz suradnju na lokalnim, regionalnim ili nacionalnim programima.

Izvor: Općina Vrbje