Naslovnica ŽUPANIJA Aktualnosti DANIJEL MARUŠIĆ IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA HRVATSKE ZAJEDNICE ŽUPANIJA

DANIJEL MARUŠIĆ IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA HRVATSKE ZAJEDNICE ŽUPANIJA

910
0
Podijeli objavu
Foto: Dejan Ivanković / novagradiska.eu

Skupština Hrvatske zajednice županija podržala je kandidaturu Danijela Marušića, župana Brodsko-posavske županije i izabrala ga za predsjednika nacionalnog udruženja županija.

Izborna Skupština Hrvatske zajednice županija održana je u srijedu 6. listopada u Zagrebu. Za predsjednika Hrvatske zajednice županija izabran je Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije. Novoizabrani predsjednik istaknuo je važnost međužupanijske suradnje, ali i suradnje s Vladom Republike Hrvatske. Redovni sastanci s premijerom Plenkovićem prinijeli su pozornosti sve aktualne izazove s kojima se susrećemo, bilo da se radi operativnim programima unutar Višegodišnjeg financijskog okvira Europske unije ili povjeravanju poslova ureda državne uprave. Intenzivno radimo na gorućem pitanju rješavanja javnog linijskog prijevoza, centrima za gospodarenje otpadom i rješavanju pitanja upravljanja nekretninama, rekao je Marušić.

Važnost suradnje hrvatskih županija i Vlade RH naglasio je i ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica, ističući da je decentralizacija u kontekstu povjeravanja poslova ureda državne uprave županijama krenula upravo iz dijaloga župana i hrvatske Vlade. Podsjetio je da Nacionalni plan oporavka i otpornosti županijama nudi brojne prilike koje će potaknuti njihov daljnji razvoj.

Uz aktivnosti na „domaćem terenu“, Hrvatska zajednica županija aktivno djeluje i van okvira Hrvatske, kroz brojna europska udruženja i kao dio europskih institucija, a posebnu suradnju njeguje i sa Savezom vojvodstava Republike Poljske.

Za potpredsjednika Hrvatske zajednice županija izabran je Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije. Želja nam je da kroz fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju za koju se zalažemo od osnutka, vidimo promjene koje zagovaramo. Primjena načela supsidijarnosti i bottom-up pristup te društvo po uzoru na mnoga europska, ostaju cilj kojemu težimo, smatra Koren.

U Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija imenovani su svi župani i gradonačelnik Grada Zagreba, a Nadzorni odbor čine: Marijo Klement, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije, Šime Vicković, zamjenik župana Zadarske županije i Ratimir Ljubić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije.

Izvor: BPŽ