Naslovnica ŽUPANIJA Aktualnosti ŽUPAN ODRŽAO RADNI SASTANAK S GENERALNIM DIREKTOROM HRVATSKIH VODA

ŽUPAN ODRŽAO RADNI SASTANAK S GENERALNIM DIREKTOROM HRVATSKIH VODA

803
0
Podijeli objavu

Na inicijativu župana Brodsko-posavske županije dr.sc. Danijela Marušića, u Velikoj vijećnici županijske uprave danas je održan radni sastanak s generalnim  direktorom Hrvatskih voda mr.sc. Zoranom Đurokovićem i direktorom vodnogospodarskog odjela za srednju i donju Savu Davorinom Pihom na kojem je nazočio i predsjednik Županijske skupštine BPŽ ujedno i saborski zastupnik  Pero Ćosić.

Na sastanku je bilo riječi o dosadašnjim kao i budućim projektima navodnjavanja, aglomeracije i melioracije na području Brodsko-posavske županije.

O temama i zaključcima sastanka nešto više su kazali sudionici tijekom konferencije za medije nakon sastanka.  Župan Marušić u ovoj prigodi je rekao:  

“Hrvatske vode jako puno ulažu u Brodsko-posavsku županiju, generalni direktor nas je izvijestio o svim projektima, a naravno da nas, kao županiju koja svojim južnim dijelom “leži” na obalama rijeke Save,  zanima prije svega obrana od poplava, uvažavajući pri tom i rijeku Orljavu. Generalni direktor izvijestio nas je o doista puno projekata koji su iz tog područja i o njihovim vrijednostima. Također, zanimaju nas i ostali projekti, pogotovo oni koji se tiču poljoprivrede i koji će unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju. Mi smo završili projekt navodnjavanja u Orubici, imamo već uporabnu dozvolu za projekt koji je okvirno vrijedan 30-tak milijuna kuna te očekujemo ugovore s određenim poljoprivrednim proizvođačima za navodnjavanje tog dijela županije. Ono što smo u daljnjem koraku predvidjeli je  projekt navodnjavanja u istočnim općinama Donji Andrijevci, Vrpolje i Velika Kopanica. Ti projekti su u početnoj fazi no ono što je bitno je da su započeli.“  

O dosadašnjim i budućim projektima nešto više rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković: 

“Znamo da je riječ o županiji koja je vezana uz razvoj poljoprivrede i kojoj je bitna sigurnost obrane od poplava u čemu je bitna koordinaciji. U planu, na području Brodsko-posavske županije je 210 milijuna kuna vrijedna sanacija nasipa od čega je već realizirano radova u iznosu od 150 milijuna kuna. Pet dionica je završeno, na 6 se još radi, a još 3 trebaju otvoriti natječaje u idućoj godini. Ne sumnjamo da do 2023. godine ćemo realizirati projekt uvećanja lijevoobalnih nasipa rijeke Save ukupne vrijednosti 370 milijuna kuna od čega se iznos od 85% realizira  iz sredstava Europske unije. Želimo pomoći našim poljoprivrednicima, naše sustave uredno održavati naše sustave odvodnje. Dogovorili smo daljnja ulaganja u sustav navodnjavanja i poticanje naših poljoprivrednika da koriste ove mogućnosti.”

Izvor: BPŽ