Naslovnica GRAD SJEDNICA KOORDINACIJSKOG TIJELA ZA PREVENCIJU OVISNOSTI I VIJEĆA ZA PREVENCIJU KRIMINALITETA GRADA...

SJEDNICA KOORDINACIJSKOG TIJELA ZA PREVENCIJU OVISNOSTI I VIJEĆA ZA PREVENCIJU KRIMINALITETA GRADA NOVA GRADIŠKA

577
0
Podijeli objavu

Autor: Franjo Samardžić

Usvojili izvješća o radu i planove rada za  2022.g. te dogovorili aktivnosti za obilježavanje Svjetskog dana nepušenja i Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama

Članovi radnih tijela Gradonačelnika, Koordinacijskog tijela za prevenciju ovisnosti i Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Nova Gradiška,  jučer su u gradskoj vijećnici održali zajedničku sjednicu, na čijem su se dnevnom redu našla izvješća o radu u 2021.g., planovi rada za tekuću 2022.g. te pripreme za obilježavanje Svjetskog dana nepušenja i Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama. 

Predsjednica Koordinacijskog tijela za prevenciju ovisnosti Grada Nova Gradiška mr. spec. Ljiljana Lukačević, prof. sa zadovoljstvom je istaknula kako je Plan rada za 2021. godinu u potpunosti realiziran:

  • „Održane su tri radne sjednice; promotivnim štandovima i savjetovanjem građana u Gradskom parku obilježen Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga; provedeno istraživanje „Boje naših osjećaja u doba korone“ na uzorku 292 učenika gradskih osnovnih i srednjih škola; predavanjem o bolestima ovisnosti i prezentacijom lokalnog programa „Zdravlje i sigurnost mladih u doba korone“ obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja; s ukupno  37 programskih aktivnosti (izložbe, edukacije, radionice, kvizovi, parlaonice, debatni turniri, okrugli stolovi, ankete, tribine, dani otvorenih vrata, sportske i glazbene aktivnosti) obilježen Mjesec borbe protiv ovisnosti. Tijekom 2021. godine u odgojno-obrazovnim ustanovama, ustanovama zdravstvene i socijalne skrbi, policiji te kroz civilni sektor realizirani su u lokalnoj zajednici preventivni i zaštitni programi, edukacije i savjetovanja te programi resocijalizacije ovisnika i liječenja bolesti ovisnosti.“ 
  • „I tijekom 2022.g. godine ćemo s ciljem prevencije ovisnosti organizirati aktivnosti koje afirmiraju zdrave stilove života i promiču organizirano i kvalitetno provođenje slobodnog vremena mladih te putem medija informirati i senzibilizirati javnost za problem ovisnosti kao vodeći javnozdravstveni problem. Spektar ovisničkog ponašanja se širi, već godinama ne pratimo samo ovisnosti o drogama, duhanu, alkoholu, kockanju, već se programskim aktivnostima prilagođavamo suvremenim ovisnostima – o digitalnim tehnologijama, društvenim mrežama, online klađenju, hrani…Specifično, u odnosu na ranije godine, je u ovom kriznom vremenu pandemije COVID-19 pratiti  implikacije na dostupnost droga  i potražnju za sredstvima ovisnosti te sukladno detektiranim trendovima razvijati  učinkovite lokalne programe  borbe protiv ovisnosti, koristeći i umrežavajući sve dostupne resurse u lokalnoj zajednici“ – istaknula je predsjednica Koordinacijskog tijela za prevenciju ovisnosti Grada Nova Gradiška, govoreći o planovima za tekuću godinu.

Izvješće o radu Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Nova Gradiška za 2021, godinu podnio je predsjednik Marko Ćosić, mag.cin.:

  • “Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Nova Gradiška, kao Radno tijelo Gradonačelnika, održalo je u protekloj godini jednu radnu sjednicu, nastavljeno je provođenje preventivnog  programa krađe bicakala – izrađene nove registracijske oznake u suradnji sa Policijskom postajom Nova Gradiška, kupljene dvije kamere za nadzor gradskih predškolskih ustanova te ostvarena suradnja s Koordinacijskim tijelo za prevenciju ovisnosti. Ciljevi Vijeća za prevenciju kriminaliteta i u tekućoj 2022.g. su preventivnim aktivnostima utjecati na smanjenje kriminaliteta i osjećaja nesigurnosti kod građana te senzibilizirati  javnost za potrebu uključivanja svih institucija, organizacija i građana u postizanju sigurnosti zajednice.“

Članovi radnih tijela Gradonačelnika u nastavku sjednice započeli su s pripremama za obilježavanje Svjetskog dana nepušenja – 31. svibnja i Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama – 26. lipnja.