Naslovnica GRAD Gospodarstvo CEKOM – POTPISANI UGOVORI ZA POSLOVNE GRAĐEVINE U VRIJEDNOSTI OD 119,2 MILIJUNA...

CEKOM – POTPISANI UGOVORI ZA POSLOVNE GRAĐEVINE U VRIJEDNOSTI OD 119,2 MILIJUNA KUNA

775
0
Podijeli objavu

Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru ograničenog poziva Podrška  razvoju Centara kompetencija. Vrijednost bespovratnih sredstava iznosi 78.150.531,29 kuna. 

Autor teksta: F. Samardžić / Photo: Facebook – CEKOM za napredno inženjerstvo (MotionPlay)

Danas su svečano potpisani ugovori za izgradnju i nadzor građenja za poslovnu građevinu Centra kompetencija za napredno inženjerstvo Nova Gradiška. U nazočnosti gradonačelnika Vinka Grgića i Stjepana Bošnjakovića,  županijskog pročelnika za gospodarstvo  u  prostoru Turističke zajednice,   direktor CEKOM-a Adam Đanić ugovore je potpisao  sa Ivanom Parčinom,  predsjednikom uprave  tvrtke Trgomont (izvođač radova), Dejanom Mikulćem, direktorom tvrtke  Helion group (stručni nadzor) i Renatom Gulićem koji je ugovor potpisao u ime tvrtke Initelh modeling koja će voditi gradnju. 

Moderator je bila Jelena Pirović, a projekt je predstavila Sandra Petrović

O Centru kompetencija za napredno inženjerstvo Nova Gradiška,  naporima i razvojnom putu projekta koji je pokrenut 2017. godine i njegovom značaju za  gospodarstvo govorio je  Adam Đanić, a gradonačelnik Vinko Grgić i Stjepan Bošnjaković govorili su  o njegovom značaju za  gospodarstvo kao  istraživačkog i razvojnog  centra.  

Centar kompetencija za napredno inženjerstvo Nova Gradiška osnovan je radi  poticanja gospodarskog razvoja putem  primjene istraživanja i razvoja  i komercijalizacije inovacija u poslovnom sektoru. Projekt  uključuje  izgradnju i opremanje znanstveno- istraživačke infrastrukture  te 7 razvojno- istraživačkih aktivnosti s partnerima i suradnicima iz privatnog i znanstvenog sektora. Realizacija projekta traje 54 mjeseca, a njegov završetak planiran je u siječnju 2025. godine. Sama zgrada  trebala bi biti izgrađena u roku od 10 mjeseci. 

Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru ograničenog poziva Podrška razvoju Centara kompetencija. Njegova ukupna vrijednost je  119.203.236,94 kune (s PDV-om). Vrijednost bespovratnih sredstava iznosi 78.150.531,29 kuna. 

Realizirati će se po fazama: ulaganje u istraživačku infrastrukuturu ( 71,2 mil. kn) što uključuje izgradnju građevine i nabavu opreme, unapređenje regionalne i međunarodne suradnje, uspostavu tehničke strukture te edukacija zaposlenika ( 26,4 mil. kn) i provođenje 7 kolaborativnih RDI projekata u ciljanim tematsko prioritetnim područjima.