Naslovnica NAJAVE “MONGOLSKE PJEGE” – KNJIŽEVNA VEČER ZORANA PREDINA VEČERAS U DOMU KULTURE

“MONGOLSKE PJEGE” – KNJIŽEVNA VEČER ZORANA PREDINA VEČERAS U DOMU KULTURE

456
0
Podijeli objavu

MONGOLSKE PJEGE

UTORAK, 24. 5. u 19:30 sati

DOM KULTURE NOVA GRADIŠKA
U utorak, 24. 5. u 19:30 u Pučko otvoreno učilište „Matija Antun Relković“ ponovno nam u goste dolazi Zoran Predin, slovenski rock glazbenik i tekstopisac. Ovoga puta kako bi predstavio svoj roman „Mongolske pjege“ (urednik Roman Simić, prijevod Jagna Pogačnik). Prethodno su izdane i dvije zbirke proznih tekstova: „Druga žena u haremu“ i „Glavom kroz zid“.
Veselimo se vašem dolasku!

O romanu:
Na svoj prepoznatljivi način – s mnogo fine erotike, istančanosti i ironije – Predin u Mongolskim pjegama iz bezdana prošlosti izvlači vojske i nježnosti, ljubavi i pokolje, pletući od sudbina svojih likova priču o jednoj obitelji, koja bi lako mogla biti i priča o jednome narodu, ili jednome kontinentu, ili svakome od njih.

Pogled koji preko ponora povijesti s Gorazdom Dimcem izmjenjuje strašni Drugi nijem je, ali, srećom, Zoran Predin tu je da nam ga prepriča. Govori o turskim pljačkama i jugoslavenskim tajnim službama, o pokrštavanjima i otrežnjenjima, o avionskim i ostalim nesrećama, crnom talogu i još crnjem humoru usuda.

Ako je netko u stanju oduprijeti se i prekinuti začarani krug klanja počinjenih u ime čistoće vjere, rase, ideologije ili jezika, za Predina je to uvijek samo slobodni, tvrdoglavi, nepotkupljivi, svojom-glavom-misleći pojedinac. Osoba koja misli i voli preko granica.

  • “Vojske su prolazile škropeći naše zemlje svim tjelesnim tekućinama, krvlju, znojem, mokraćom, slinom i sjemenom. I tko bi u tome mnoštvu bioloških tragova našao tko je tu sve bio. Zoran Predin spustio se spiralom DNK sve do mračnih dubina povijesti, do naših najskrovitijih tajni, ispisujući jednu uzbudljivu, duhovitu, ‘spolno močnu, silno zdravu’ priču.”Ante Tomić

poumar