Naslovnica Uncategorized Proslavili 25. obljetnicu Kluba veterana domovinskog rata grada Nova Gradiška

Proslavili 25. obljetnicu Kluba veterana domovinskog rata grada Nova Gradiška

1299
0
Podijeli objavu

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Brodsko-posavske županije i grada Nova Gradiška jučer je, 28. srpnja, upriličena svečanost obilježavanja 25.obljetnice osnutka Kluba veterana Domovinskog rata. Osnovan je 25. srpnja 1992. godine i tada je okupljao svu braniteljsku populaciju i skrbio na različite načine o njoj do ustroja braniteljskih udruga.
Prvi predsjednik ovoga Kluba bio je Viktor Alekšević, dopredsjednici: dr. Renato Mittermajer, pokojni Milan Dasović te Antun Lukačević. Prvi tajnik bio je Ljuboslav Terzić.
Poslije Viktora Alekševića Klubom veterana domovinskog rata grada Nova Gradiška predsjedali su Šime Dragičević, Ivan Janošević i potom Željko Bura.
Svečanost je počela kod Spomenika poginulim, umrlim i smrtno stradalim hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu polaganjem vijenaca, cvijeća, paljenjem svijeća, a počast je odana i minutom šutnje na koju je pozvao Jozo Bungić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata BPŽ te molitvom, koju je vodila veteranka Marija Španović. U Domu u Maloj okupili su se potom uz domaćine, članove Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata BPŽ te brojnih ogranaka, predstavnici Udruge Požeško-slavonske županije, ali i Udruge veterana 121. brigade-pukovnije i drugih braniteljskih udruga i njihovi gosti, pukovnik Adam Tomičić, predsjednik odbora za obilježavanje obljetnica iz domovinskog rata grada NG, predstavnici PP Nova Gradiška (načelnik Marin Marjanović), dožupan Damir Mirković, saborski zastupnik Davor Vlaović, u ime grada Nova Gradiška Vlatko Greiner koordinator braniteljskih udruga pri uredu gradonačelnika, ravnatelj Doma zdravlja Nova Gradiška Marijan Šapina, magistra Ljiljana Lukačević, voditeljica Tima za psihosocijalnu pomoć i zajedno s braniteljima podsjetili se na osnivanje Kluba veterana.

U ime domaćina okupljenima se obratio Jozo Bungić i, među ostalim, uz čestitke dragovoljcima i veteranima, zahvalu obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, istaknuo kako su poslije VRO “Bljesak” ustrojeni i Ogranci Gornji Bogićevci, Dragalić, Stara Gradiška, Okučani.
– Imamo 16 Ogranaka danas i 4 Kluba, a Klub veterana Specijalna vozila broji više od 200 članova. Naš zadatak je okupljati branitelje, obilježavati obljetnice iz Domovinskog rata, voditi brigu o stradalnicima i braniteljima, a nikoga ni do sada nismo odbili ako je zatražio našu pomoć, bez obzira imao li status branitelja ili ne – istaknuo je, među ostalim Bungić.
Zahvalio je jedinicama lokalne uprave i samouprave, svim općinama gradovima i županiji Brodsko-posavskoj na potpori i suradnji, kao i svim sponzorima i donatorima.

U ime grada Nova Gradiška čestitku za 25. obljetnicu Kluba veterana domovinskog rata uputio je Vlatko Greiner koordinator za braniteljske udruge pri Uredu gradonačelnika i među ostalim rekao kako je njegov zadatak kao koordinatora omogućiti i materijalnu, ali i svaku drugu skrb potrebnu braniteljima. – Uočio sam kako udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata grada NG nema svoje prostorije i to je nedopustivo. Radimo na tome da dobijete prostor u Domu hrvatskih branitelja- naglasio je, među ostalim Greiner.

Uz Ministarstvo hrvatskih branitelja, Grad NG, općine, pokrovitelj je ovoga događaja bila i BPŽ, a u njezino ime obratio se s čestitkama i dožupan Damir Mirković te među ostalim naglasio kako mu je čast bit s dragovoljcima i veteranima i prisjetiti se datuma kada se stvarala hrvatska, a time i novija povijest BPŽ.
– Želim vam u ime svih žitelja županije reći veliko HVALA za ispisane stranice povijesti i slobodnu Hrvatsku, a posebno HVALA onima koji su živote položili za Hrvatsku, kao i njihovim obiteljima kojima izražavam duboko poštovanje – istaknuo je dožupan Mirković.

Okupljenima se na kraju obratio i saborski zastupnik Davor Vlaović i osvrnuo se na riječi Joze Bungića, kako su dragovoljci i veterani skomni i ne traže puno.
– Vi trebate tražiti najviše, jer bez vas, ne bi bilo ni nas. Novim Zakonom svaki branitelj imat će riješen status, a to je najmanje što možete tražiti, kao i da se pronađu nestali i dostojanstveno sahrane. Potrebno je češće okupljanje, razmjena informacija. Trebamo si pomagati međusobno kao i 1991. godine- naglasio je, među ostalim Vlaović.

Kao što smo napomenuli zadnji predsjednik Kluba veterana domovinskog rata i dugogodišnji predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata grada Nova Gradiška, koja je proizašla iz Kluba je Željko Bura. U razgovoru nam je rekao kako je svoj braniteljskoj populaciji, roditeljima, udovicama, djeci, hrvatskim vojnim invalidima taj Klub značio jako puno.
– To je prvi oblik našeg organiziranja poslije Domovinskog rata i svi smo bili zajedno, o svima smo vodili brigu. Ponosni smo i na pomoć uređenju naše novogradiške bolnice. Problem vidim u tome što je osnovano jako puno Udruga i razbijen je braniteljski korpus. Mislim da se to mora promijeniti što prije.
Važni su nam ovakvi susreti i druženja, mada neki kažu kako samo slavimo. Nije važno, oni ne vide kada radimo. Ponosni smo na sudjelovanje u svim obilježavanjima obljetnica iz domovinskog rata, a i nositelji smo organizacija mnogih obljetnica što ćemo i nastaviti, kao i rad na očuvanju digniteta Domovinskog rata i branitelja – rekao nam je Bura.

Veliki pljesak, kojim su izrazili svoje poštovanje, uputili su branitelji magistri Ljiljani Lukačević, voditeljici Tima za psihosocijalnu pomoć, koja nam je, vidno emotivno dirnuta, istaknula kako su svi branitelji i sve braniteljske udruge zapravo njezin život. – S njima sam još od ratnih dana i ja i svi moji kolege u Timu na raspolaganju su im uvijek i stručno i ljudski, prijateljski. Unatoč tomu što smo svi mislili kako će poslije domovinskog rata naša pomoć biti potrebna četiri ili pet godina, potrebe se nastavljaju. Imamo i snage i znanja i ljubavi da s braniteljima nastavimo i dalje – istaknula nam je u razgovoru.
Branitelji i njihovi gosti druženje su nastavili uz tamburaše KUD-a Starča Gornji Bogićevci.

Podijeli objavu
Sljedeći članakIMPRESSUM