Naslovnica TOP NEWS UDRUGA GLUHIH I NAGLUHIH sudjeluje u projektu „Zaposlena žena za jako i...

UDRUGA GLUHIH I NAGLUHIH sudjeluje u projektu „Zaposlena žena za jako i solidarno društvo“

1663
0
Podijeli objavu

Udruzi gluhih i nagluhih Nova Gradiška odobren je projekt „Zaposlena žena za jako i solidarno društvo“. Predsjednik Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška Alen Kohajda je 1.12.2017. godine u Osijeku potpisao ugovor za provedbu projekta. Projekt je financiran u okviru programa ZAŽELI – PROGRAM ZAPOŠLJAVANJA ŽENA kojeg je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava objavio 30.6.2017., a financirat će se iz Europskog socijalnog fonda u 100% intezitetu u iznosu od 1.300.286,40 kn. Provedba projekta trajat će 30 mjeseci.

Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška, u partnerstvu sa Centrom za socijalnu skrb Nova Gradiška i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Nova Gradiška, pokrenula je ovaj projekt tijekom kojeg ćemo zaposliti 5 teško zapošljivih žena starijih od 50 godina života, te osobe s invaliditetom, na poslovima pružanje usluge pomoći u kući najpotrebitijim starim i nemoćnima osobama, te drugim osobama s invaliditetom. Na taj način doći će do njihovog uključivanja na tržište rada, te će kroz tečaj Hrvatskog znakovnog jezika (velliki broj krajnjih korisnika bit će gluhe osobe) i osposobljavanje za zanimanje njegovateljice steći znanje i radno iskustvo neophodno za ostanak na tržištu rada nakon završetka projekta, a istodobno 40 najpotrebitijih dobit će uslugu koja će povećati kvalitetu njihova života, spriječiti ili odgoditi njihovu institucionalizaciju, te pridonijeti procesu deinstitucionalizacije socijalnih usluga.
Cilj projekta je osnažiti i povećati stupanj samostalnosti kod 5 nezaposlenih žena starijih od 50 godina s područja zapadne Slavonije, kroz njihovo zapošljavanje na pružanju socijalne usluge pomoći u kući najpotrebitijima. Na taj način ostvarit će se višestruko pozitivni utjecaj na razvoj slabo razvijenih lokalnih zajednica, kakvima pripada i zapadna Slavonija, kroz povećanje zapošljivosti rizičnih skupina na tržištu rada i osiguravanje pružanja slabo razvijene socijalne usluge najpotrebitijima.

Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška iznimno je zadovoljna što će provedbom ovog projekta doprinijeti poboljšanju kvalitete života stanovnicima naše županije, te pružiti svoj doprinos rješavanju gorućeg problema nezaposlenosti.