Podijeli objavu

Svetom misom za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje u crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Smrtiću započelo je danas obilježavanje 26. obljetnice Vojne akcije „Širinci 92“.
Radi se o akciji koja je neprijatelju pokazala spremnost hrvatskih oružanih snaga za napadna djelovanja i oslobađanje okupiranih teritorija. Imala je velik značaj, ne samo za novogradiško, već i ukupno zapadnoslavonsko ratište. Akcija je počela 30. prosinca 1991. godine, a završila 3. siječnja 1992. godine. Izvojevana je jednu od najznačajnijih pobjeda na novogradiškoj bojišnici, koja je imala velikog učinka na daljnji tijek rata u zapadnoj Slavoniji i pripremi akcija „Bljesak“ i „Oluja“.

I danas je bila prilika da se evociraju sjećanja na tu akciju i još jednom, polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom, koju je predvodio velečasni Željko Volarić, odana je počast braniteljima koji su živote utkali u oslobođenje novogradiškog kraja, slobodnu i neovisnu domovinu.

KLIKNITE NA SLIKU:


U nazočnosti roditelja, djece i rodbine poginulih branitelja učinjeno je to nadomak Širinaca kod spomen obilježja Ivici Atlagoviću, zapovjedniku 2. bojne 121. brigade HV-e Nova Gradiška i ostalim braniteljima koji su poginulim u toj akciji, a potom kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Rešetarima.

Počast poginulim braniteljima odali su izaslanik Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva obrane i oružanih snaga Republike Hrvatske, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, zapovjednik gardijske oklopno mehanizirane brigade brigadni general Denis Tretinjak, saborski zastupnik Davor Vlaović, zamjenik župana Brodsko posavske županije Stjepan Bošnjaković i pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Željko Burazović, zamjenica gradonačelnika Grada Nova Gradiška Ivana Trupina i koordinator za branitelje Vlatko Greiner, načelnici Općina Gornji Bogićevci, Cernik i Rešetari Pavo Klarić, Vitomir Žakić i Zlatko Aga, predstavnici Policijske uprave brodsko posavske na čelu s načelnikom Antunom Valićem, načelnici Policijskih postaja Nova Gradiška, Stara Gradiška i Okučani Marin Marjanović, Miroslav Matić i Zrinko Kapetanić, hrvatski branitelji i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i Adam Tomičić, predsjednik Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata novogradiškog kraja.

Zajedno s Voditeljicom mr. Ljiljanom Lukačević nazočni su bili članovi Tima za psihosocijalnu pomoć sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata Nova Gradiška.
Kao i svake godine i ove je bila nazočna Ružica Vidaković, koja je 2012. godine, kao zamjenica brodsko-posavskog župana, pokrenula inicijativu za postavljanje spomen obilježja u Širincima. Uz potporu Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata Nova Gradiška, udruga iz Domovinskog rata, Općine Okučani i načelnika Ace Vidakovića spomen obilježje je postavljeno i svečano otkriveno 2013. godine.
Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod spomen biste ispred općinske zgrade u Rešetarima odana je počast i dr. Franji Tuđmanu, prvom hrvatskom predsjedniku.

Obilježavanje 26. obljetnice Akcije „Širinci 92“ održano je u organizaciji Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata Nova Gradiška, Općine Rešetari, Udruge veterana 3. gardijske brigade „Kune“ i Brodsko-posavske županije. Domaćini su bili Općina Rešetari i načelnik Zlatko Aga. Druženje je održano u Vatrogasnom domu u Rešetarima.