Naslovnica GRAD AKTUALNI SAT 7. Sjednice Gradskog vijeća prošao u revijalnom tonu. No ne...

AKTUALNI SAT 7. Sjednice Gradskog vijeća prošao u revijalnom tonu. No ne i bez rasprave i opaski

2512
0
Podijeli objavu

Danas je održana 7. sjednica Gradskog vijeća grada Nova Gradiška u aktualnom sazivu. Sjednicu, je vodila predsjednica vijeća dr. Ljepša Rakas – Vujčić koja je istu i započela prvom točkom dnevnog reda – Aktualnim satom, koji je ovoga puta trajao “svega” 1 sat i 5 minuta. Stoga, možemo zaključiti da je protekao bez većih trzavica i u “revijalnom” tonu, osim male rasprave i prebacivanja loptica između Marije Karlovčan – Subić (Lista grupe građana) i gradonačelnika Vinka Grgića (SDP) oko zapošljavanja djelatnika u Domu kulture za vrijeme aktualnog mandata i bivšeg gradonačelnika Željka Bigovića, te nadopune Željka Bešlića (HDZ) upućene Marijanu Radiću (SDP) oko “izvlaštenja” prostora u vlasništvu HŽ-a koje se odnosi na Radićev upit i gradonačelnikov odgovor vezan za rekonstrukciju Ulice Ivana Domca.

Vijećnici su, kako je i običaj na prvoj točki redovne sjednice, ispitivali gradonačelnika o raznim temama vezanim ugl. za gradsku infrastrukturu i onu koja nije pod gradskom jurisdikcijom, rekonstrukcije, obnove, hrvatske branitelje, nova zaposlenja itd., te iznosili svoje prijedloge izvršnoj vlasti.
Kako doliči svakoj dosadašnjoj vlasti koja je imala većinu i trenutna većina u vijeću naslijedila je taj trend, pa su uslijedila laka pitanja iz redova vladajućih (klub SDP-a, Hrvatskih laburista i nezavisni) upućena gradonačelniku. Stoga, idemo redom.

Prvi na redu sa pitanjima bio je SDP-ov zastupnik Marijan Radić koji je uputio pitanje vezano za Ulicu Ivana Domca koja još uvijek ima makadam, odnosno kada će se rekonstruirati i asfaltirati.
Gradonačelnik je odgovorio kako je spomenuta ulica jedna od pet ulica u gradu kojoj slijedi rekonstrukcija, kao i asfaltiranje spoja Ulice Sv. Roka sa Mažuranićevom ulicom. Grad je kupio spornu kuću na sjevernom ulazu Ulice Baruna Trenka kod spoja sa Domčevom i time je riješen dugogodišnji problem vezan za provedbu rekonstrukcije kolnika. Već je naručen idejni projekt, radi se geodetski elaborat i potom se uskoro raspisuje natječaj za izvođača. Grgić je istakao kako se riješava problematika sa Hrvatskim željeznicama što je proteklih godina upravo bio jedan kamen za spoticanje u nakani da se rekonstrukcija realizira jer su okolna zemljišta u vlasništvu spomenute državne tvrtke.

Zastupnicu Vesnu Đapić (SDP) je zanimalo kada će se krenuti s obnovom Doma kulture iz razloga što je Ministartvo kulture odobrilo financijska sredstva.
Gradonačelnik je izvijestio vijećnike da će radovi sa obnovom započeti oko 1. lipnja i da je Ministarstvo kulture za adaptaciju Doma kulture osiguralo 500.000 kuna, te da će ostatak novca od nekoliko stotina tisuća kuna potrebnih za unutarnje uređenje dvorane osigurati Grad.
Također se očekuje da će Fond za energetsku učinkovitost odobriti sredstva za energetsku obnovu pa se planira obnoviti i pročelje u iznosu od 2 milijuna kuna, te da bi radovi trebali započeti u 10. ili 11. mjesecu.

Pitanje od najveće važnosti za građane uputio je Franjo Kikić (SDP) upitavši gradonačelnika kada će krenuti nova zapošljavanja i što je s planom razvoja gospodarstva kojeg je gradonačelnik iznio na novogodišnjoj press konferenciji.
Gradonačelnik se osvrnuo na prošlotjedno potpisivanje ugovora s tvrtkom “Aminolabs” (novom vlasniku pogona tvrtke Atlantic u Industrijskom parku) i najnovije aktivnosti vezane za Industrijski park. Izvijestio je o prodaji 31.610 kvadratnih metara zemljišta tvrtki Aminolabs Atlantic, koja trenutno investira u postavljanje još jedne proizvodne linije, a na kupljenom zemljištu će graditi nove proizvodne pogone.
Prema riječima Vinka Grgića tvrtka “Klima oprema” je raspisala natječaj za izgradnju proizvodnog pogona veličine postojećeg sa još dva skladišta, a u spomenuto će investirati 100 milijuna kuna sredstava i izgradnja bi trebala krenuti u travnju ove godine.
Također se raspisuje natječaj za prodaju još 42.000 kvadratnih metara zemljišta za koje se, kako kaže Grgić, već pojavio investitor.
U sklopu Industrijskog parka uskoro kreće i izgradnja Poduzetničkog inkubatora koji će, prema gradonačelnikovim riječima, biti šansa za brojne poduzetnike i obrtnike, te nova zapošljavanja.

Odgovarajući na pitanje Jelene Kovre (SDP) doznali smo da se ide na energetsku obnovu zgrade Dječjeg vrtića „Maslačak“. Fondovi na koje smo aplicirali traže svoje vrijeme ali radovi će vjerojatno započeti tijeko ožujka. – ističe Grgić.

Antuna Škvorčevića (HDZ) je zanimalo da li postoji senzibilitet za povezivanje braniteljskih udruga u jednu cjelinu i da li je moguća koordinacija po tom pitanju.
– Imamo senzibilitet za rad udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Mislimo da ima smisla, kao što je to Zajednica športova, organizirati Zajednicu braniteljskih udruga koja bi dala mogućnost međusobne koordinacija. Ta mogućnost je dopuštena, ali ovisi o udrugama. Dodao je još da su branitelji bili odlični u ratu, nisu dobri u miru. – riječi su Vinka Grgića.
Grgić je također istakao rad njegovog pomoćnika, odnosno koordinatora za hrvatske branitelje Vlatka Greinera i dodao kako su zbog toga dobivene pohvale i Ministra hrvatskih branitelja, te da će se ista praksa početi provoditi i po ostalim gradovima.

Željko Bešlić (HDZ) uputio je pitanje vezano za problematiku priključaka na kanalizaciju u Kovačevcu i da li se što poduzima po tom pitanju da se građani mogu služiti kanalizacijom.
Gradonačelnik Vinko Grgić je odgovorio obrazloženjem kako dio kanalizacije kroz Kovačevac nije dobro izveden i da će se problem riješiti u sklopu projekta Aglomeracije i Regionalnog vodovoda zapadna Slavonija.
Bešlić također je također pohvalio kupnju kuće u Ulici Ivana Domca osvrnuvši se na pitanje zastupnika Radića. No, uputio je i napomenu oko spomenutog “izvlaštenja”.
Naime, uputio je pitanje da li grad može to uopće realizirati zbog spomenutog zemljišta u vlasništvu HŽ-a. Naveo je kako se i prije stalno pokušavalo dogovoriti s HŽ-om ali nije bilo uspjeha. Na to je zatražio pisani odgovor.
Gradonačelnik je na tu opasku iskreno dodao – Puno smo pričali s HŽ-om. Dobili smo mig.

Marijana Škara – Ivković (Lista grupe građana) u svom je pitanju pohvalila rad novogradiške Opće bolnice, te je zatražila da se zajedno s predstavnicima iste nađu mogućnosti za uređenje i opremanje Odjela ginekologije i rodilišta i poboljšaju sadašnji uvjeti rada.
Time poziva da se iskoriste prednosti osamostaljenja bolnice i uputila apel da se nabavi još jedan CTG (uređaj za mjerenje otkucaja srca) na odjel ginekologije jer na istom postoji samo jedan stari.
Gradonačelnik je odgovarajući na pitanje kazao da su nakon osamostaljenja Opće bolnice, zahvaljujući ravnatelju Josipu Kolodzieju parametri u poslovanje pozitivni, ali da treba vremena da se svi problemi riješe. Istaknuo je dobru suradnju Grada i Bolnice i najavio zajednički projekt.
Dodao je kako je to pitanje i grada i županije, te da su na toj relaciji odnosi sve mekši.

Marija Karlovčan-Subić (Lista grupe građana) pitala je kada će se izjednačiti plaće zaposlenika gradske uprave sa zaposlenicima gradskih ustanova i prekinuti maćehinski odnos, te koliko je u gradskim ustanovama novozaposlenih aludirajući posebno na Dom kulture.
Plaće su, kazao je gradonačelnik, smanjene za 18-20 % u prosjeku u vrijeme dok je gradonačelnik bio Željko Bigović, a jednom zaposleniku plaća je snižena čak 35 %.
U 2017. godini su povećane za 5, a u 2018. godini za još 6 %, zaposlenici primaju regres, uskrsnicu, božićnicu i dar za djecu, kazao je gradonačelnik i dodao da na sindikat, na što se požalila vijećnica, može dobiti sve informacije o plaćama, te da su u ustanovama zaposlena dva djelatnika nižeg platnog razreda. Također se osvrnuo na slučaj jedne djelatnicu koja je zaposlena za vrijeme Bigovićevog mandata.
Pitanje tko je bio zaposlen u vrijeme bivšeg mandata, a koja dva djelatnika za vrijeme mandata aktualnog gradonačelnika ostalo je u “zraku”.

Tomislav Bećirević (HDZ) zatražio je da u Ulici slavonskih graničara zbog prometa ponovno profunkcioniraju stupići koji onemogućuje ulaz u ulicu nepoželjnim vozilima iz razloga ako se slučajno ne zatvori financijska konstrukcija kružnog toka koji se planira realizirati na raskrižju u centru grada.
Također je urgirao da se uredi ulica u južnom dijelu Prvče (kod mosta).
Na prvi zahtjev gradonačelnik mu je odgovorio da će se pitanje prometovanja Ulicom Slavonskih graničara riješiti, ali što se tiče prometovanja da treba vidjeti sa stanarima koji žive u sredini ulice kako će do automobila jer bi oni bliži po njegovim riječima trebali parkirati na obližnje parkiralište.
Vezano za most u Prvči, Grgić je odgovorio da to nije u nadležnosti grada nego Hrvatskih voda i da će se poduzeti po tom pitanju.

Na pitanje Mateja Zborila (SDP) o provedbi projekta „Žena zaželi žena radi“ odgovorila je zamjenica gradonačelnika za gospodarske djelatnosti Ivana Trupina i naglasila da će se projektom omogućiti zapošljavanje 50 žena. Riječ je o europskom projektu ukupne vrijednosti 6.658.829 kuna, koji se u cijelosti sufinancira sredstvima Europskog socijalnog fonda. Grad Nova Gradiška projekt provodi u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Nova Gradiška i novogradiškim Centrom za socijalnu skrb. Cilj je pridonijeti rješenju dugotrajne nezaposlenosti teže zapošljivih žena te starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju.

Zastupnik Vlatko Greiner (Hrvatski laburisti, koordinator za hrvatske branitelje) osvrnuo se na pitanje udruga proisteklih iz Domovinskog rata i istaknuo da je u dobroj namjeri bilo zamišljeno da e realizira Zajednica braniteljskih udruga. Gradonačelnik je dao zeleno svjetlo da se 128.400 kuna da udrugama da same raspolažu sa tim sredstvima. Branitelji jesu za zajednicu što su i pokazali sa proteklim radnim sastankom Odbora za obilježavanje obljetnica Domovinskog rata. No, oni smatraju da je najpoštenije i najpravednije da grad na osnovu njihovih programa, kako se radilo i do sada, donosi bodovanje i odluke koliko će pojedina udruga dobiti financijskih sredstava. Na izvrsnom smo putu. Imam pozitivne kritike. od 9. mjeseca smo imali 70 događanja vezanih za braniteljsku populaciju. Oni su zadovoljni i na dobro smo putu. Uskoro će biti sastanak Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata na kojemu će se donijeti odluka da li odbor kao takav treba ostati. Vjerujem da hoće.
Zastupnik Greiner također je uputio pitanje vezano za stazu u Mažuranićevoj ulici, realizaciju kampusa za polaznike studija sestrinstva i trga kod bivšeg “omladinskog centra”.
Grgić je istaknuo da će radovi na ulicama I. Mažuranića i Sv. Roka početi u veljači, ovisno o vremenskim prilikama. Radove će izvoditi EKO-KONG. A u fazi je rušenje bivšeg omladinskog centra od strane specijalizirane tvrtke koja se bavi uklanjanjem i rušenjem, te da će radovi financijski koštati vrlo jeftino s obzirom da je u pitanju u kompenzacija s materijalom kojeg će ista tvrtka uzeti. Raspisan je natječaj za izradu i dokumentaciju glavnog projekta za Kampus Nova Gradiška. Riječ je o investiciji od pola milijuna kuna.