Podijeli objavu

“Želim Napredovati Aktivno”, novi je projekt LAG-a “Zapadna Slavonija” koji će zaposliti 54 žene rizične dobne skupine, tj. osobe iznad 50 godina starosti koje teže nailaze zaposlenje.
Projekt težak 8,4 milijuna kuna od velike je važnosti za partnerske općine Okučani, Staru Gradišku, Cernik i Gornje Bogićevce jer će se kroz navedeni projekt zaposliti žene upravo sa tih područja.

VIDEO PRILOG: Predstavljanje projekta.

Tako je i LAG “Zapadna Slavonija” kao i Grad Nova Gradiška i Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška aplicirao na natječaj Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.”.
Projekt se provodi od 8. siječnja 2018. do 7. srpnja 2020. godine. A natječaj će biti raspisan 1. ožujka, a žene će nakon što prođu edukaciju za skrb i njegu starijih osoba početi raditi 9. travnja.

Marijana Vidić-Poleto, voditeljica LAG-a “Zapadna Slavonija” predstavila je partnere u projektu, a to su – Hrvatski zavod za zapošljavanjePodručni ured Slavonski Brod, Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška i navedene općine koje sudjeluju u projektu. Posrednička tijela su Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Hrvatski zavod za zapošljavanje i Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije.

Projekt je predstavila njegova voditeljica Ernestina Straga – Šašić istaknuvši kako će omogućiti zapošljavanje 54 žene starije od 50 godina, koje su s područja općina partnera. Na taj će se način ublažiti posljedice njihove nezaposlenosti, te ujedno potaknuti socijalna uključenost jer će se njihovim radom povećati razina kvaliteta života 270 krajnjih korisnika koji su u nepovoljnom položaju. Uz to će 40 žena dobiti mogućnost edukacije i stjecanja novih kompetencija kroz programe obrazovanja.

Na predstavljanju programa nazočni su bili načelnici općina partnera Vitomir Žakić (Cernik), Aca Vidaković (Okučani), Velimir Paušić (Stara Gradiška) i Pavo Klarić (Gornji Bogićevci), kao i suradnici Branko Medunić, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, Krešimir Marošević, predstavnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ispostava Nova Gradiška, kao i predstavnici Gradskog društva “Crveni križ” Nova Gradiška. 

Prisutni su također bili i predstavnici Udruge gluhih i nagluhih Josip Bošnjak i Alen Kohajda, zamjenica gradonačelnika Nove Gradiške za gospodarstvo Ivana Trupina, te ispred Brodsko-posavske županije Ivana Penić.

Načelnici partnerskih i općina i ostali suradnici pohvalili i čestitali na realizaciji projekta, te im je drago što su sudionici u istom. Najviše su zahvalni načelnici općina koji su istaknuli kako je ovaj projekt od velikog značaja za njihove nezaposlene sumještane i ljude treće životne dobi u samačkim domaćinstvima kojima će se ovim projektom pomoći kroz svakodnevni život.
Uz edukaciju za njegovateljice voditelji ovog projekta LAG-a “Zapadna Slavonija” osigurali su zaposlenicama i nove bicikle.