Naslovnica C'EST LA VIE EKSLUZIVNO: Osnovan Rotary klub Nova Gradiška – Za članove izbrani građani...

EKSLUZIVNO: Osnovan Rotary klub Nova Gradiška – Za članove izbrani građani od znanja i utjecaja, a za predsjednika Adam Đanić /INTERVIEW/

5921
0
Podijeli objavu

Prošlog petka, 23. veljače, u Domu Kulture Nova Gradiška svečanom charter ceremonijom osnovan je Rotary klub ogranak Nova Gradiška. Na svečanosti su bili prisutni brojni građani iz gospodarskog, prosvjetnog miljea i ostalih društvenih sektora Nove Gradiške koji su se dokazali kroz svoj rad, a kao i ostali rotarijanci po većim gradovima u Hrvatskoj i svijetu također su i društveno etablirani.

Prvo proaktivno društveno djelovanje usmjereno je na odjel pedijatrije u novogradiškoj bolnici, što će biti realizirano u najskorijem roku…

Članovima Rotary kluba Nova Gradiška, tj. Districta 1913 na svjetskoj razini, postalo je 20 dobro poznati Novogradiščana, a to su – Dušan Soldatović, ravnatelj AMC Nova Gradiška, Dalibor Ptačnik, direktor TANG, Lidija Klašnja – Petrović, presjednica stalne službe Općinskog suda Sl. Brod u Novoj Gradiški, Ivana Trupina, zamjenica gradonačelnika Nove Gradiške za gospodarske djelatnosti, Vlado Bičanić, direktor tvrtke “Slavonija slad”, Hrvoje Žakić, ravnatelj Uprave Hrvatskih šuma Nova Gradiška i predsjednik općinskog vijeća općine Cernik, Dražen Orešković, javni bilježnik, Dalibor Marković, vlasnik tvrtke “Marković transport”, Vinko Grgić, gradonačelnik Nove Gradiške i vlasnik tvrtke “Entazis”, Igor Golovrški, odvjetnik, Ivana Škarica – Mital, prof. u Gimnaziji, Lahorka Vidović – Peterman, prof. u Gimnaziji, Dubravka Klobučar, Igor Babić, Marijana Soldatović, Tomislav Grašar, Ivan TrincVlatko Pristaš i Alen Đanić.

  • kliknite na sliku:

Za predsjednika je izabran Adam Đanić, diplomirani ekonomist iz Petrovog sela, vlasnik obrta za knjigovodstvo, računuvodstvo i poslovno savjetovanje kojemu su povelju Rotary International predali Dubravko Kušeta, guverner Districta 1913 i Ivan Miškulin, kum kluba i predsjednik Rotary Osijek. U upravi kluba izabrani su Ivan Trinc kao tajnik, Dubravka Klobučar za potpredsjednicu, dok je povjerenje i mjesto rizničara dodjeljeno Dušanu Soldatoviću.

Kako novonastali klub i članovi mogu doprinijeti kroz klubske aktivnosti progresu našeg malog grada, te pomoći u poboljšanju kvalitete života građana doznali smo kroz razgovor sa predsjednikom Adamom Đanićem.

Kako je došlo do ideje osnivanja Rotary kluba u Novoj Gradiški?
Prvi koraci za osnivanje Rotary kluba u Novoj Gradiški učinjeni su još sredinom 2016. godine na inicijativu sadašnjeg kuma kluba Ivana Miškulina iz Osijeka i moje malenkosti. Bio je to dugotrajan i složen proces. Sadašnji guverner Darko Kušeta opisao je osnivanje Rotary kluba u Novoj Gradiški kao da, recimo.. “Dinamo ili Hajduk osvoje ligu prvaka, teoretski moguće ali praktično”…

Koja je uloga i svrha istoga, te koje su aktivnosti kluba?
Rotary je međunarodno udruženje osoba iz stručnog i poslovnog života koje se posvećuju humanim ciljevima, cijene i promiču visoka etička načela u poslovnom i privatnom životu, te šire dobru volju i razumijevanje u svijetu. Rotary je skup lidera koji razmjenjuju ideje i nastoje humanitarnim djelovanjem poboljšati situaciju u lokalnoj zajednici. Međunarodno Rotary radi velike stvari, recimo da je 1985. godine bilo 350.000 slučajeva dječje paralize u svijetu godišnje, danas je manje od 250 slučajeva u svijetu u samo 3 zemlje, 30-godišnji napor, 1,2 milijuna rotarijanaca, cijepljeno više od 2 milijarde djece u 122 zemlje, financijski doprinos rotarijanaca više od 1.2 milijarde USD, tisuće rotarijanaca – volontera.

U petak je bila ceremonija osnivanja kluba. Tko je izabran za vodstvo?
Na sinoćnjoj Charter ceremoniji predana je povelja Rotary Internationala Rotary klubu Nova Gradiška. Za predsjednika je izabrana moja malenkost Adam Đanić i primitkom predsjedničkog lanca dato mi je povjerenje. U upravi kluba su još Ivan Trinc kao tajnik, Dubravka Klobučar potpredsjednica, te Dušan Soldatović kao rizničar. Prvo proaktivno društveno djelovanje usmjereno je na odjel pedijatrije u novogradiškoj bolnici, što će biti realizirano u najskorijem roku.

Kakva je suradnja sa ostalim Rotary klubovima u Hrvatskoj i inostranstvu?
Suradnja s ostalim Rotary klubovima u Republici Hrvatskoj je izvrsna, tu nam je brodski Rotary klub u blizini, te se u budućnosti očekuju i zajedničke akcije. Kumski klub iz Osijeka puno je pomogao i pomagati će u daljnjem radu Rotary kluba Nova Gradiška. Na sinoćnjoj svečanosti prisustvovao je i Rotary klub Doboj, s kojima je ostvaren kontakt, te će se suradnja intenzivirati u skoroj budućnosti. Prilike za druženja i zajednička djelovanja na međunarodnoj razini postoje, mi ćemo se potruditi da ih ostvarimo, te da u maksimalnoj mjeri doprinesemo našoj zajednici.

Koji su planovi za skoriju budućnost?
Prvo proaktivno društveno djelovanje usmjereno je na odjel pedijatrije u novogradiškoj bolnici, što će biti realizirano u najskorijem roku.
Jedni od planova za budućnost su svakako suradnja sa međunarodnim klubovima, stipendiranje najboljih srednjoškolaca i studenata, organizacija stručnih skupova i radionica i organizacija humanitarnih akcija.- rječi su Adama Đanića, prvog predsjenika novoosnovanog Rotary kluba u Novoj Gradiški.

Svečanu atmosferu upotpunile su članice vokalne skupine “Aurora”, a neslužbeni dio večeri članovi i gosti proslavili su u hotelu “Kralj Tomislav”.

Foto: copyright Rotary klub Nova Gradiška.

  • kliknite na slike: