Podijeli objavu
Laurati ove godine za najbolju sarmu pripali su ekipi Društva „Naša djeca“ iz Rešetara, a za proju ekipi KUD-a „Radinje“ iz Siča.

U organizaciji Turističke zajednice Nova Gradiška, Pansiona “Slavonski biser” i Udruge čuvari kulturne pučke baštine „Tkanica“ u subotu je održana 8. Sarmijada i provijada. Ovaj tradicionalni događaj jedna je od rijetkih manifestacija u Novoj Gradiški i okolici koja kontinuirano iz godine u godinu zadržava kvalitetu i karakter uspješne organizacije.

Da je manifestacija postala neizostavni turističko gastronomski događaj svjedoči sudjelovanje 13 ekipi koje su se natjecale u pripremi najbolje sarme i prove, dobro poznatih tradicionalnih slavonskih jela na daloeko poznatih po Hrvatskoj. Nedavno u “In Magazinu” Nove TV prikazana je duža reportaža koja je bila posvećena samo sarmi i što o njoj misle građani i raznih dijelova Hrvatske i turisti. Svi su rekli, a posebno hrvatski celebretyiji, da sarmu najviše vole kad za blagdane dođu kod svojih mami i baki te je jedu u obiteljkskom okruženju.
No, također su istaknuli, da sarma nije samo “blagdansko” jelo te je jedu tokom cijele godine. Tako je sarma, staro tradicionalno jelo, koje se u regijama Hrvatske i susjednih zemalja priprema na različite načine, preživjela stoljeća i jednostavno će uvijek biti aktualna i u budućnosti. Posebice i uz ovakve promocije kao što je naša domaća manifestacija Sarmijada i provijada na kojoj se čuva i promiče još jedno slavonsko autohtono jelo, prova.
A to su prepoznale i ekipe i razne udruge i iz susjednih zemalja koje također pasionirano njeguju tradicijska jela. Stoga su, uz domaće ekipe, ove godine i sudjelovale ekipe iz BiH.

  • kliknite na sliku zbog uvećanja:

Prosudbena komisija u satavu – Blaženka Blažević, dipl. ing prehrambene tehnologije, Mihaela Đeraj, voditeljica Odsjeka društvenih djelatnosti grada NG, Ivan Šebelić, predsjednik KUD-a Radinje Siče, Jelica Pejanić, Industrijsko-obrtnička škola i Štefica Grgić, predstavnica restorana domaćina ove manifestacije, nisu imali ni malo lagan zadatak u odluci čiju će sarmu i provu proglasiti najboljom.

No, u tijesnoj konkurenciji ekipa Društva “Naša djeca” iz Rešetara napravili su najbolju sarmu, a KUD-u “Radinje” iz Siča pripala je nagrada za najbolje pripremljenu proju.

Drugo i treće mjesto za najbolju sarmu pripalo je Teamu “Banja Luka” i KUD-u “Radinje” iz Siča.

U pripremi najbolje prove drugo mesto osvojilo je Društvo “Naša djeca” iz Rešetara, a treće Team “Banja Luka”.

Tako da se može reći da se na ovogodišnjoj 8. Sarmijadi i provijadi vodila tijesna borba u obje kategorije između tri ekipe – Društva “Naša djeca” (Rešetari), KUD-a “Radinje” (Siče) i Teama “Banja Luka (BiH).

Direktorica Turističke zajednice Dinka Matijević i vlasnik Pansiona “Slavonski biser” Ivica Grgić nisu krili oduševljenje, te su još jednom kao domaćini dokazali i pokazali kako se u međusobnoj suradnji izmežu turističke zajednice i renomiranog restorana sa višegodišnjim radom i iskustvom uspješno organizira jedna gastro manifestacija i međunarodnog karaktera što može biti primjer svima.
Priprema natjecateljskih jela odvijala se u dvorištu Pansiona “Slavonski biser”, a svečano proglašenje pobjednika i degustacija upriličeni su u restoranu istog objekta. U veseloj atmosferi prisutni članovi natjecateljskih ekipa i brojni posjetitelji razmjenjivali su iskustva, a i uspostavljena su i nova poznanstva i suradnje.

Ovom prilikom razvila se i suradnja između voditelja novootvorenog Slavonskog dućana i Milana Rosića, upravitelja zadruge koja okuplja lokalna obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva, s gostima iz Banja Luke koji su ih pozvali na Sajam tradicijskih jela na kojemu će i naši lokalni predstavnici predstaviti svoje proizvode.

Treba istaknuti da se uz goste iz BiH na manifestacij natjecala i ekipa iz općine Kanfanara (Istra) zajedno sa njihovim načelnikom koje su ovih dana ugostili prijatelji iz pobratimske općine Rešetari na čelu sa načelnikom Zlatkom Agom koji je i sam također bio nazočan natjecanju.

U ime grada Nova Gradiška manifestaciji je nazočila i zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina kojoj je ovo prva Sarmijada u njezinom mandatu i koja je sudionicima predala priznanja. Oduševljena organizacijom i brojnošću ekipa, koje su se ove godine okupile u zaista velikom broju, dala je potporu organizatorima i čestitala im.

Ružica Vidaković, direktorica Turističke zajednice Brodsko-posavske županije, također je čestitala novogradiškoj Turističkoj zajednici i domaćinima te zadovoljno istaknula kako je ponosna na Novogradiščane koji kontinuirano organiziraju ovu manifestaciju i samim time promoviraju gastro ponudu Brodsko-posavske županije.

Za glazbeni dio večeri pobrinuli su se Plusovci band.

Na 8. Sarmijadi i provijadi natjecale su se slijedeće ekipe:
Društvo „Naša djeca“ (Rešetari), KUD “Mala” 1″, KUD “Mala 2” (Nova Gradiška), “Folklorni ansambl mladih Nova Gradiška”, Industrijsko-obrtnička škola Nova Gradiška, HKUU „Trenk“ (Nova Gradiška), Općina Kanfanar iz Istre, KUD „Radinje“ (Siče), Team „Banja Luka“, „SMS“ (Slavonski Brod), PS „Gradišćanke“, Udruga NGplus (Nova Gradiška), “Aktiv Žena” (Kočićevo) i Udruga udovica poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata „Žirići“ Nova Gradiška.

  • KLIKNITE NA SLIKU RADI UVEĆANJA: