Naslovnica GRAD GRADSKI MUZEJ – Održana izložba umjetničkog nakita /VIDEO/

GRADSKI MUZEJ – Održana izložba umjetničkog nakita /VIDEO/

1717
0
Podijeli objavu

Jučer, u srijedu 14. kolovoza u 19 : 30 sati u Gradskom muzeju Nova Gradiška održana je izložba umjetničkog nakita autora Maxa Škledara.
U izložbu je brojne prisutne uvela Jelena Kovre dok je istu otvorila zamjenica gradonačelnika za gospodarske djelatnosti Ivana Trupina.

VIŠE U SNIMCI:

Autor svoju inspiraciju nalazi u prirodnim oblicima i sirovinama. Gledajući rezultate njegovog rada vidljivo je kako materijale pomno promatra i obradu svodi na najmanju mjeru izbjegavajući nepotrebno uljepšavanje, a rezultat uvijek naglasi istinsku, prirodnu ljepotu onoga od čega stvara. Njegov nakit posjeduje snažnu osobnost koja nadilazi pojam ljepote, odnosom oblika i materijala prkosi nametnutom i prihvatljivom, a rezultat je moćan spoj elemenata trajne vrijednosti i odstupanja od ustaljenih pravila, sklad klasičnog i urbanog. Svoje ideje većinom izražava kroz srebro i bakar, a od kamenja rado koristi labradorit, sedef, koralje, fosilizirano drvo, kristale, jantar, tektit i slično. Max je svestran, sve što čini, čini strastveno i s puno žara, a ljubav prema nakitu dijeli i s onom prema glazbi i nautici. Trenutno živi i radi u Zagrebu, a uvijek rado pođe onamo kamo ga njegov rad odvede.

O autoru i izložbi:
Max Škledar rođen je 1971. godine. Od 1987. bavi se brušenjem i obradom dragog i poludragog kamenja, a od 1993. godine počinje sa stvaranjem nakita od plemenitih kovina. Svoje profesionalno umjetničko djelovanje započinje 1996. godine izložbom u Klovićevim dvorima u Zagrebu. Od tada je nanizao više od 35 domaćih i inozemnih izložbi, a neke od njih odvile su se u Kneževom dvoru u Dubrovniku, Muzeju Mimara i Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, galerijama u Bruxelesu, Rimu, Pragu, Los Angelesu, Pekingu… Max je član ULUPUH-a (Hvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti), u kojoj je neko vrijeme obnašao ulogu predsjednika Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina i umjetničkog nakita. Uz to je član LIKUM-a (Zadruge likovnih umjetnika Hrvatske) i HZSU (Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika). Tijekom bogate karijere stekao je čast biti nagrađen međunarodnom nagradom Diners Exclusive za najbolji nakit te je uvršten u Leksikon HAZU (Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti).