Naslovnica GRAD DA LI NOVA GRADSKA LED RASVJETA IMA DOVOLJNO LUMENA DA BI KOMPENZIRALA...

DA LI NOVA GRADSKA LED RASVJETA IMA DOVOLJNO LUMENA DA BI KOMPENZIRALA STARU ?

1706
0
Podijeli objavu

Mnogi građani se žale na novu LED rasvjetu jer ne daje jačinu svjetla kao klasična i grad u večernjim i noćnim satima nije osvijetljen kao kad su se koristile “konvencionalne” stare žarulje. Ne osvjetljuju toplu boju nego bijelu, hladnu.

Kako gradska vlast uvijek naglašava da sve prepušta struci možda su isti stručnjaci zajedno sa izvođačima radova, kao i sam grad kao naručitelj istih, pogriješili u lumenacijskom fluksu.

Naime, radi se o jedinicama za svjetlost (lumenima) koji očito kod nove LED rasvjete nisu isti kao kod stare kasične koja se izbacuje zbog ekoloških standarda i uštede. No, iako se prešlo na led rasvjetu to nije razlog da ista nema jednak broj lumena kao i stara rasvjeta koja je pružala bolje osvjetljenje i bacala bolji svjetlosni snop.

Primjer – Lumenima se mjeri količina svjetlosti žarulje, a LED žarulja od 600 lumena nadoknađuje svjetlost obične žarulje od cca 48 W.

A novi podatci na svjetskoj razini su utvrdili da uvođenje LED rasvjete i nije neka ušteda jer se zamjenom klasične rasvjete povećao broj rasvjetnih jedinica. Ovaj podatak potvrđuje činjenicu ako se klasična mijenja LED rasvjetom tada novih treba postaviti više ili sa više snage.

O čemu govori članak iz 24 sata na slijedećem linku:

https://www.24sata.hr/tech/svjetlosno-zaga-enje-sve-gore-a-led-rasvjeta-pogorsava-stvar-549488

Cijela stvar leži u jačini led rasvjete koja također ima isto širok spektar odnosa cijene i kvalitete, kao i jačine osvjetljenja.

Poznato je kako svjetlost utječe na ljudsko raspoloženje.
Procjenjuje se da 10% ljudi, među kojima je najviše žena između 30 i 40 godina, osjeća simptome sezonske depresije, kao što su; – stalni umor, bezvoljnost, tuga, pojačani apetit (koji rezultira povećanjem tjelesne težine), povlačenje u sebe, gubitak koncentracije i interesa, a čak 5% ljudi sa zimskom depresijom ne može preživjeti zimu bez psihijatrijske pomoći. To dolazi zbog toga što zimi, zbog slabijeg intenziteta zimske svjetlosti, naš mozak pojačano luči hormon lošeg raspoloženja, melatonin, zbog čega se osjećamo umorno i loše.

Ako dodamo sve veće iseljavanje i nedostatak svjetlost onda se ne trebamo pitati zašto su nam ulice sve pustije u večernjim satima.